bitdefender

Românii ar putea fi nația cea mai atacată de hackeri în timpul promoțiilor de tip Black Friday.
Explicația: în vreme ce în majoritatea țărilor Black Friday înseamnă, tradițional, discount-uri pentru doar 24-36 de ore în perioada 23-29 noiembrie, la noi un Black Friday (sau variațiuni pe această temă) poate fi anunțat oricând dorește comerciantul, chiar și vara, în august, sau în aprilie, când dă frunza.
Așadar, multele „Black Friday”-uri românești sunt tot atâtea tentații pentru unii infractori cibernetici de a goli cardurile bancare ale unor amatori de chilipiruri.

Totuși, cele mai multe și importante oferte („Black Friday cel adevărat”, cum s-ar zice) apar începând de azi.

Înainte de a porni la vânătoarea de produse, îți propun să bifezi câteva măsuri de securitate online, ca să te bucuri relaxat de cumpărături și să nu te plângi apoi pe Facebook că ai devenit victima hackerilor.
Evident, aceste sugestii de securitate digitală sunt valabile 365 de zile pe an, nu numai de Vinerea Neagră:

În perioada asta vei primi probabil diverse oferte marcate „Black Friday” prin email. Să spunem că ai găsit în mailbox anunțul „Parfumuri originale, 75% discount, numai la mirezmeXL.ro”. Tentația e să dai click , să vezi ce marfă poți cumpăra la preț foarte mic.
Dacă nu te-ai abonat la newsletterul respectivului magazin și dacă nu ai auzit vreodată de acest brand online, înțelept e să reziști curiozității și să nu deschizi acest email nesolicitat. Probabilitatea de a fi țepuit e destul de mare.
Exemple de oferte bizare dintre cele pe care le primesc eu în aceste zile:
Discount-uri de până la 40% la automobilele (…)”, „Ai Castigat 50% Reducere + Livrare Rapida”, „Cadoul Tau E Pregatit! Unde-l Trimitem?”.

Dacă totuși ți se pare că oferta mirezmeXL.ro e ok, mai rabdă zece minute înainte de a da click și procedează la o căutare pe net să vezi ce spun alți cumpărători, mai ales pe forumuri. Dacă nu găsești nicio referință la respectivul magazin, ghinion, oferta e falsă și periculoasă.

„Cumpărați de la comercianții cu reputație și în care aveți încredere, nu de la magazine apărute peste noapte. Cu prilejul evenimentelor comerciale, pot fi lansate magazine online fără istoric care promit produse extrem de dorite la prețuri incredibile.
Este important să verificați trecutul respectivului magazin și să vă documentați temeinic despre activitatea acestuia. Altfel există riscul să comandați și să plătiți produsul, iar acesta să nu fie livrat vreodată” – explică experți Bitdefender.
Mai multe despre spam și phishing și cum reușesc infractorii să facă bani frumoși doar din taste poți citi aici (click).

Un semn clar că magazinul online nu e tocmai în regulă: lipsa certificatului SSL care să-i confirme identitatea.
Cum recunoști un magazin online securizat cu certificat SSL: are o adresă (URL) care începe cu https și este însoțită de un lăcățel (dă click dreapta pe acest icon, pentru a vedea despre ce e vorba). Magazinele online respectabile furnizează și informații legate de identitate împreună cu certificatul SSL.

Folosește comparatoarele de prețuri. Dacă oferta sună prea bine (de pildă, Smart TV, diagonala de 65 de inci, la 380 de lei), sunt șanse mari să nu fie reală. Pentru a atrage atenția clienților, răufăcătorii promit reduceri fabuloase, uneori chiar mai mici decât costul de fabricație a produsului. Comparatoarele de prețuri te ajută să verifici ce prețuri practică marii jucători de pe piață. O diferență semnificativă  de prețuri ar trebui să-ți dea de gândit.

Comenzile de cumpărături de pe telefonul mobil au devenit banale. Sfat: abține-te să cumperi online dacă ești conectat la o rețea publică Wi-Fi. De obicei, aceste tipuri de rețele nu sunt bine securizate și pot fi folosite pentru a spiona și fura date de autentificare.
Pentru a cumpăra în siguranță de pe mobil on the go, verifică dacă ești conectat la serviciul de date al operatorului tău. Iar dacă plătești online, instalează și folosește o soluție dedicată, precum Bitdefender Safepay, pentru a te conecta în siguranță la contul bancar sau pe site-uri de plăți online.

Organizează-ți programul astfel încât să îți faci cumpărăturile online de acasă. Este riscant să comanzi în timp ce ești la serviciu sau în alte locuri în care computerele pot fi folosite de alte persoane și monitorizate prin mecanisme de supraveghere.

Nu cumpăra accesând direct linkuri promovate pe rețelele de socializare. În spatele acestora se pot ascunde infractori cibernetici care să colecteze datele de card pretinzând că operează un magazin online. Sugestia de a identifica referințe pe forumuri și prin motoarele de căutare despre comercianții de care n-ai auzit și care se promovează pe rețele sociale e de aur și în acest caz.

Cum reușesc hackerii să facă miliarde de dolari? Printre altele pentru că mulți utilizatori își pun la diverse conturi online parole stupide. Printre cele mai întâlnite parole se numără „123456”, „qwerty” sau chiar „parola”.
O parolă puternică ar trebui să aibă cel puțin opt caractere și să includă majuscule, cifre și simboluri.
Cu cât parola este mai complexă, cu atât mai puțin probabil este să fie obținută în urma unui atac „brute force” sau de tip dicționar. De asemenea, ar fi o idee bună să ai o parolă diferită pentru fiecare cont. Folosește o aplicație de gestionare a parolelor dacă există prea multe date cărora să le ții evidența.

Nu divulga din greșeală codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.

Verifică-ți regulat conturile bancare în special înainte și după tranzacții/cumpărături online, pentru a fi sigur că totul este în regulă. În plus, păstrează email-ul care conține confirmarea plății online până la livrarea produsului.

Înainte de a porni la vânătoarea de produse de Black Friday, execută o scanare completă a sistemului și asigură-te că este 100% curat. În plus, folosește o soluție de securitate care blochează și reclamele periculoase. Menține întotdeauna browser-ul și soluția de securitate actualizate. Troienii bancari și virușii cu componentă de rootkit sunt amenințări în creștere. Aceștia fură informații bancare, monitorizează tranzacțiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem.

Tu câte dintre aceste zece măsuri de securitate folosești consecvent?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close