Ai încărcat în aplicația magazinului online scan-urile 3D ale picioarelor tale și ai apăsat „print”.
În câteva zile vei primi acasă modelul de încălțăminte comandat, creat de o imprimantă 3D. E unicat și ți se potrivește perfect, fiind personalizat.

Medicul îți ține în mână inima, la scara 1/4. Îți arată care sunt zonele afectate și opțiunile de tratament. E o replică fidelă, din termoplastic, a inimii tale, scoasă de imprimanta 3D conectată la computerul tomograf.

digital manufacturing

Sunt doar două scenarii, de tip consumer, pentru viitorul foarte apropiat, în care imprimantele 3D vor deveni echipamente comune în medicină și producția de bunuri de larg consum. Mai revoluționare și spectaculoase sunt însă transformările pe care le aduce această tehnologie în industrie.

Digital Manufacturing, parte a celei de-a patra revoluții industriale
Tehnologia de imprimare 3D în industrie este parte din evoluția spre digital manufacturing. Deja sunt fabricate de imprimante, din diferite tipuri de materiale plastice, sisteme de răcire ale bateriilor pentru automobilele electrice, componente pentru roboți, aparate dentare și proteze, căști pentru fotbal american.

digital manufacturing

Cea mai evoluată gamă de imprimante 3D a sosit și în România: HP Jet Fusion 5200 Series
Compania CAD Works, unicul integrator de solutii profesionale 3D din România, a lansat pe piața locală familia de imprimante 3D pentru materiale plastice, HP Jet Fusion 5200 Series.
Am fotografiat-o ieri pe cea mai avansată din serie:

O parte din componentele imprimantei sunt fabricate tot la o imprimantă 3D.

Care sunt avantajele HP Jet Fusion 5200
Permite atât producția în masă a pieselor finite (până la 800 de unități pe săptămână), cât și crearea unor prototipuri complexe, într-un timp scurt. De exemplu, dacă ai nevoie de prototipul unui nou subansamblu, îl proiectezi pe computer și îl trimiți imprimantei să-l fabrice.
Poate produce componente pentru domenii variate: industria aeronautică și auto, producție de componente electronice și bunuri de larg consum, medicină, cercetare și educație.
Timpul și costul pe ansamblu se reduc semnificativ. Un exemplu: prin reproiectare și imprimare 3D, costul de producție pentru piesa din imagine s-a redus de la 450$ la 18$, iar timpul de execuție s-a înjumătățit.

Seria HP Jet Fusion 5200 include în prezent trei imprimante, 5200, 5210 și 5210 Pro, cu funcții similare, însă cu diferențe la nivel de volum de producție pe care îl pot suporta.
Noua serie de imprimante lansate de HP Inc. a fost deja testată de companii mari precum Jaguar Land Rover.

HP a dezvoltat tehnologii care permit controlul temperaturilor în timpul imprimării cu particule de de plastic (flexibil sau dur, în funcție de cerințe) astfel încât rezistența pieselor fabricate să nu fie afectată de tensiuni interne.
HP colaborează cu cele mai mari grupuri industriale din domeniul chimiei, cum este BASF, în dezvoltarea unor materiale plastice pentru imprimantele 3D.

Următorul mare proiect HP, aflat în teste cu companii precum Volkswagen: imprimantele 3D pentru metal. Vor putea fi comandate în 2021.

Costul celei mai avansate imprimante Seria HP Jet Fusion 5200: 235.000 de euro. HP România, prin serviciul său financiar, oferă și posibilitatea închirierii.

,,Lansarea noii serii de imprimante 3D înseamnă noi oportunități, nu doar la nivel de creștere a productivității și a eficienței companiilor, ci și în termeni de inovație. Aducem partenerilor noștri tehnologia necesară, facilitând tranziția către industria 4.0”, a declarat Claudiu Bîrlogeanu – Managing Director – CAD Works .

,,Astăzi, la HP Customer Welcome Center din București, am lansat în România ceea ce HP numește <<cea de-a 4-a revoluție industriala>>. Primul pas în această lansare este concretizat prin deschiderea canalului comercial în România pentru vânzarea echipamentelor și soluțiilor HP 3D Printing, echipamente care au la bază tehnologia proprietară HP MultiJetFusion. HP 3D Printing se adaugă astfel portofoliului curent de soluții și echipamente IT de tipul calculatoarelor personale și echipamentelor de imprimare și scanare format A3 și A4, unde HP este deja principalul furnizor de soluții agregate și servicii aferente acestora (Managed Print Services și Device As A Service)

În anul financiar 2020, ne propunem să continuăm traiectoria crescătoare a business-ului înregistrată în ultimii 4 ani de la înființarea reprezentanței HP Inc în România. De asemenea unul dintre principalele obiective rămâne dezvoltarea prezenței și a investițiilor HP prin creșterea numărului de angajați și a departamentelor prezente în România. Astăzi HP Inc România este în top 3 reprezentante HP în Europa din punctul de vedere al numărului de angajați, oferind servicii de vânzare complete în peste 25 de limbi străine”, a declarat Mugur Pantaia, Managing Director HP Inc. România.

Cine este CAD Works

CAD Works este unul dintre pionierii comunității 3D din România și primul distribuitor certificat tehnic de Dessault Systems SolidWorks. Compania și-a început activitatea în 1996, câștigând încrederea a 647 de parteneri din diverse arii de activitate, de la domeniul industrial până la cel de medical, de cercetare sau educațional. Peste 3000 de licențe comerciale și mai mult de 1900 de licențe  educaționale/cercetare au fost implementate, asigurându-se suportul tehnic pentru ele. Compania CAD Works oferă, alături de parternerii pe care îi reprezintă în România, soluții software de proiectare integrată, execuție, analiză cu element finit, management al documentației, inspecție a calității, soluții de scanare și imprimare 3D.
Compania are 6 sucursale în toate zonele României (București, Bacău, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Timișoara), cu o echipă de 20 de ingineri certificați, propunându-și extinderea, prin deschiderea unui birou în Chișinău, Republica Moldova.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close