Sâmbătă, am văzut la hipermarket cea mai mare coadă ever la casele de marcat.
Am evitat-o și am reușit să scap repede, în câteva minute, pentru că am avut buna inspirație să mă duc să-mi scanez singur cumpărăturile în zona de self service, unde erau doar câteva persoane.
Dar ca să faci asta, trebuie să accepți să plătești cu cardul.
Ar fi interesant un studiu de psihologie socială care să explice încă existenta reticență a românilor de a folosi cardul la plată sau obiceiul de a scoate toți banii de pe card imediat cum angajatorul a virat salariul.

România a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de plăți cu cardul din Uniunea Europeană (37,7%), dar continuă să fie o țară care se bazează pe numerar.
Astfel, ocupă penultimul loc în UE, după Bulgaria, cu o medie de 28 de plăți cu cardul pe cap de locuitor pe an (cam 2 plăți pe lună medie/persoană), o valoare aproximativ de cinci ori mai mică decât media europeană pe locuitor.

Asta în condițiile în care plățile cu cardul sunt cel mai utilizat instrument de plată electronică din Uniunea Europeană, reprezentând peste jumătate din totalul tuturor tranzacțiilor fără numerar (52%).

Vestea bună: Plățile cu cardul în România sunt mult mai sigure decât în alte țări
Studiile arată că România este una dintre cele mai sigure țări din UE la capitolul risc de fraudă: doar 0,01% dintre tranzacțiile cu cardul sunt fraudate.
Statistic, în România 67% din valoarea totală a sumelor fraudate este realizată prin tranzacții în lipsa cardului (infractorii realizează plăți fără a deține cardul fizic, de exemplu plăți online, prin poștă sau prin telefon), timp ce ponderea fraudei la POS este de 18% și cea a fraudei la ATM este de 15%.
Aceste statistici sunt utile pentru a ști cum să reducem spre zero riscul fraudei la plățile proprii cu cardul.

Contează mult tehnologia din spatele cardului
Tehnologia e evoluat mult și cu cât un emitent de carduri este mai agil, cu atât oferă mai multe setări de plată care să reducă spre zero pericolul de fraudă, chiar așa mic cum e în România.
De pildă, Revolut, cardul emis de fintech-ul britanic, este considerat unul dintre cele mai sigure carduri de pe piață.
Cu o condiție: să selectezi din aplicația de pe smartphone opțiunile potrivite ca să fii sigur că banii tăi sunt în siguranță când plătești cu cardul, de pildă geolocalizarea, activarea și dezactivarea plăților contactless, swipe, online sau a retragerilor de la bancomat, precum și cardurile virtuale de unică folosință.
Fiecare opțiune selectată înseamnă încă un cifru la seiful propriu.
Dar despre asta în episodul viitor.

______________________________

Revolut a depășit pragul de 1 milion de utilizatori în România, la mai puțin de 2 ani de la lansarea pe piața locală

Valoarea totală a tranzacțiilor efectuate de la lansarea în România depășește 3,8 miliarde de euro (58 de milioane de tranzacții). România este momentan  a treia cea mai mare piață pentru Revolut, după Marea Britanie și Franța.

Vârsta medie a utilizatorilor Revolut din România a crescut de la 32 la 34 de ani, iar cei mai mulți provin din mediul urban, București, Cluj, Timișoara și Iași fiind orașele cu cei mai mulți utilizatori.

Dacă imediat după lansare Revolut era folosit ca un card de călătorii, acum românii îl folosesc zi de zi. 62% dintre tranzacții sunt efectuate în țară, iar comercianții preferați sunt Uber, Carrefour, Lagardère Travel Retail, McDonald’s și Auchan.

Utilizatorii români folosesc Revolut și pentru serviciul de tranzacționare de acțiuni fără comisioane, care le oferă posibilitatea de a investi în acțiuni ale peste 300 de companii din Statele Unite ale Americii listate la New York Stock Exchange și NASDAQ. Clienții Metal, care beneficiază de această funcționalitate, au investit până acum peste 12 milioane de euro în acțiuni cu ajutorul Revolut, iar companiile preferate au fost Tesla, Apple, Microsoft, Advanced Micro Devices, Amazon și Facebook.

1 Comment

  1. Interesant, multumesc pentru informatie!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close