Termeni de Inteligență Artificială, Procesarea Limbajului Natural, Machine Learning sunt intens folosiți în conferințe, dar adeseori greu de înțeles tocmai de către cei cu putere de achiziție a unor astfel de soluții.

Un exemplu practic de aplicare ar putea să ne lămurească:
Sunt publicate zeci de mii de lucrări științifice despre COVID-19 și mii de cercetători lucrează la descoperirea unor vaccinuri și tratamente eficace.
Compania americană SAS a lansat COVID-19 Scientific Literature Search and Text Analysis, o aplicație de analiză a textului, care folosește algoritmi de Inteligență Artificială (AI) și Machine Learning pentru a căuta rapid termeni anume printre zecile de mii de lucrări științifice despre COVID-19. Aplicația este gratuită și îi ajută pe cercetători în identificarea unor răspunsuri care ar putea salva viețile a milioane de oameni.
Mai colocvial spus – specialiștii nu mai caută acul în carul cu fân printre textele științifice, ci algoritmii le oferă rapid răspunsuri relevante: descoperirile și opiniile colegilor din lumea întreagă despre perioada de incubație, variații genetice, evaluarea riscurilor, eficiența echipamentelor de protecție individuală, eficacitatea distanțării sociale, mediul de transmitere. De asemenea, cercetătorii pot vizualiza cuvinte cheie extrase, date cantitative, pot identifica rapid co-citările și autorii lucrărilor utilizând tehnici de vizualizare a analizei rețelei și pot căuta termeni cheie în text.

Oamenii de știință au centralizat peste 50.000 de articole-text despre COVID-19 și alte coronavirusuri, pe care le-au oferit gratuit publicului în cadrul inițiativei COVID -19 Open Reseach Dataset (CORD-19). Articolele includ studii privind eficacitatea tratamentului, dezvoltarea vaccinului, eforturile de atenuare a efectelor, analiza genetică, impactul economic și multe altele. La un asemenea volum de literatură științifică, analiza manuală este aproape imposibilă.
_____________________________
Pasionații de tehnologie din România, oamenii de business și cercetătorii pot participa gratuit la evenimentul virtual SAS Global Forum 2020, care va avea loc pe 16 iunie, începând cu ora 18:00, ora României, unde experții SAS în analiza avansată de date și invitații vor dezbate pe larg rolul inovației tech în combaterea pandemiei Covid-19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close