Am văzut un rucsac de jurnalist al viitorului
Câteva săptămâni de training și le-aș da drumul pe teren să transmită live ce se întâmplă în țară. Aș angaja mai întâi câteva zeci de reporteri, apoi câteva mii în toată țara, cu program flexibil.
Aș reinventa televiziunea.
Ai văzut mașinile cu antenă de satelit pe care le folosesc acum televiziunile clasice pentru a transmite real time de pe teren? Costă câteva milioane de dolari una și în câțiva ani vor fi depășite.
Eu aș da fiecărui reporter doar câte un rucsac din acesta nou și câte un smartphone cu cameră performantă. În rucsac – tocmai am văzut unul funcțional – se află aparatură de streaming video 5G profesional la rezoluție 4K (în viitor, 8K), la o calitate a imaginii și sunetului demnă de o televiziune de top. Tot ce face camioneta cu antenă de satelit poate face rucsacul datorită comunicațiilor 5G.
Întorcându-ne la ideea de afaceri, reporterii ar vâna evenimente pe teren și ar intra live când li s-ar părea că e ceva interesant de transmis. Ar fi plătiți în funcție de numărul de view-uri și de durata acestora. Tot pe criteriile acestea, live-urile lor ar fi promovate mai mult sau mai puțin intens. Regizorul de emisie va fi înlocuit de algoritmi AI.
Da, și vei putea comanda imagini dintr-un loc anume. Vrei să vezi cum e pe plajă la Vama Veche la ora asta, înainte de a te sui în mașină și a pleca? Comanzi un reporter și îți transmite ce-i pe acolo.
În fine, ideea e că 5G s-ar putea să reinventeze mass media.
Jam Session cu cine vrei tu
O altă idee de start-up: o rețea socială a pasionaților de muzică din zonele de pe Terra acoperite 5G.
Eu știu să cânt la clape, Rose din Shanghai are o voce interesantă, iar Cris din Lituania e bun la bass. Cu câte un monitor în față pentru fiecare prieten – ca să ne și vedem ok – ne adunăm la o oră convenită și improvizăm. Nu contează distanța geografică pentru că latența scăzută, de milisecunde, a conexiunii 5G face ca sincronizarea între noi să fie perfectă.
Dacă vine vreun investitor serios în start-up, putem imagina și un serviciu de jam session cu holograme 5G, deja s-a întâmplat un astfel de concert în România, organizat de Vodafone.
Producător de conținut VR pentru fitness
Adevărul e că ochelarii (căștile) VR actuale sunt cam primitivi și incomozi. Am văzut prototipul Huawei al unor ochelari VR de generație viitoare, doar o idee mai groși decât unii de soare. Ușor de purtat și cu sunet și imagine mai bune.
Să spunem că ești dimineața acasă sau la sală, vâslind la aparatul fitness. E cam plictisitor. O pereche de ochelari VR ar putea să îți dea senzația că te deplasezi cu caiacul pe canalele din Deltă, de exemplu, eventual cu un pelican animat care să zboare deasupra ta și să-ți dea indicații ca antrenor.
Producția de conținut VR ar putea fi o idee de afaceri bună foarte curând.
Cabinete de ecografie la distanță
Ești Constanța și ai aflat că unul dintre cei mai buni medici în interpretarea ecografiilor abdominale activează în Hamburg. Rezervi o consultație. Te duci la o clinică din Constanța (parteneră și conectată 5G cu cea din Hamburg) și de întinzi pe pat lângă un ecograf-robot care poate fi comandat de medicul german. El îți face ecografia de la distanță și îți dă rezultatele.
Acestea sunt câteva idei de posibile startup-uri pentru consumers bazate pe 5G, tehnologii deja dezvoltate de Huawei.
Însă conexiunile 5G vor transforma lumea mai ales în domeniul industrial.
De pildă, oficiali ai Huawei au prezentat proiecte bazate pe 5G de creștere a vitezei de circulație a mărfurilor în porturile mari ale lumii, din ce în ce mai aglomerate, și de administrare a rețelelor de roboți.
Care e stadiul actual al rețelelor 5G:
- În prezent sunt active peste 80 de rețele de telefonie 5G cu peste 60 de milioane de abonați.
- Numărul dispozitivelor 5G active: peste 290 de milioane, inclusiv industriale sau de tip smart city.
- Antenele 5G Huawei sunt miniaturizate continuu, lucru important dată fiind aglomerația de antene 2, 3, 4G. Astfel, Antena 5G AAU Huawei a ajuns să cântărească doar 20 de kilograme, ceea ce o face ușor de montat de către echipe de doar doi oameni.
- În România avem deocamdată rețele experimentale 5G. Guvernele de până acum nu au definitivat condițiile pentru licitațiile de frecvențe.
_______________________________________________________
*Vizita la Huawei Galileo Exhibition Hall din Shenzhen (foto sus) a fost virtuală, prin zoom. Sălile de expoziții au fost botezate Galileo în cinstea astronomului italian inventator al telescopului. Așa cum telescopul a descoperit Omului imensitatea Univesului, așa și 5G ne va ajuta să găsim noi posibilități de dezvoltarea economică și socială.
1 comentariu Adaugă comentariu
OK, în cazul jurnalistului este într-adevăr nevoie de 5G. Dar în celelalte cazuri dacă ești acasă sau la cabinet de ani de zile avem tehnologia FTTH care are viteze latența și jitter mai bune decât 5G. Deci problema nu ține de tehnologie de transmisiuni ci de aplicații.