Închide

Ce vrei să cauți?

Liderii europeni nu consideră eliminarea Huawei de pe piață drept o idee bună

În mai anul trecut, președintele Trump a interzis companiilor americane să lucreze cu grupul Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de comunicații, susținând că acesta ar plănui acțiuni de spionaj electronic.
Trecerea Huawei pe o listă neagră a marcat o etapă importantă în războiul comercial SUA-China.

Trump a cerut și aliaților militari europeni să nu colaboreze cu chinezii în dezvoltarea rețelelor 5G, o afacere de zeci de miliarde de dolari.
Poziția țărilor europene este însă mai nuanțată, fie și din motivul că e contraproductiv să impui operatorilor telecom cu cine să lucreze și cu cine nu.
N-ar fi mai bine să găsim un echilibru între asigurarea securității și impactul economic? – răspund liderii europeni Washingtonului.
Declarații și situația la zi:

Suedia: Nu am avut probleme de securitate
Compania suedeză Tele2 (17 milioane de clienți în zona scandinavă și în țări baltice) își dezvoltă rețelele 5G în Stockholm și în alte orașe cu echipamente Huawei.
Ministrul Dezvoltării Digitale, Anders Ygeman, a declarat fără echivoc: Folosim echipamente Huawei încă de la construcția rețelelor 4G și nu am avut probleme de securitate.

Franța: Nu excludem Huawei
În bună tradiție, Franța se dovedește deopotrivă orgolioasă și practică față de cererile SUA. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat că nu exclude Huawei de la nicio licitație 5G.
„Desigur, există posibilitatea ca la un moment dat să acordăm privilegii unei companii europene, dar dacă Huawei va veni cu o ofertă bună, tehnic și ca preț, va avea acces la 5G-ul din Franța ” – a explicat el.

Italia: Lucrăm cu toți furnizorii de echipamente 5G
Temperamentalii italieni dezbat aprins pe tema rețelelor 5G aflate în dezvoltare – de pildă, despre costurile licențelor cumpărate de operatori – dar se dovedesc calmi și cerebrali când vine vorba de furnizorii de echipamente. Subiectul „riscul Huawei în privința 5G” cam lipsește de pe agenda de dezbateri.
Politica Italiei este ca în telecom să lucreze cu majoritatea furnizorilor mari, pentru ca niciunul să nu tindă spre monopol.
„Italia încearcă să fie cât mai neutră cu putință” – explică profesorul Andrea Rangone de la Politehnica din Milano.

Austria: E necesară o consultare europeană
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, nu a exclus utilizarea echipamentelor Huawei Technologies în viitoarele rețele 5G autohtone și a declarat că țara își va coordona deciziile cu partenerii Uniunii Europene.
„Vrem să fim neutri din punct de vedere tehnologic și, în același timp, să garantăm siguranța maximă”, a explicat Kurz. „Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noștri europeni și cu Comisia Europeană.“

Germania: Securitatea electronică nu se asigură prin eliminarea furnizorilor
Gigantul Deutsche Telekom a anunțat că va continua să folosească echipamentele Huawei în dezvoltarea 5G, alături de cele ale altor producători mai mici.
La rândul său, cancelarul Merkel s-a opus oricărei încercări de blocare pe piață a producătorului chinez de echipamente de telecomunicații, preferând în schimb să înăsprească cerințele de securitate pentru toți furnizorii.
Putem asigura securitatea rețelelor 5G prin diversificarea furnizorilor și redundanță acolo unde este necesar, adică prin abordările tehnice. Nu cred că securitatea se obține prin eliminarea furnizorilor în totalitatea lor, a explicat Angela Merkel.
De altfel, Huawei CyberSecurity Innovation Lab, deschis acum doi ani la Bonn, lucrează îndeaproape cu clienții, partenerii, centrele de cercetare și autoritățile germane pentru definirea și respectarea standardelor de securitate.

Investiții de jumătate de miliard de euro în Marea Britanie
Huawei pare să fie încrezătoare privind viitorul afacerilor sale în Europa. Recent a cumpărat cu 40 milioane de euro un teren lângă Cambridge (Marea Britanie) și a cerut aprobarea pentru a construi aici un centru de cercetare-dezvoltare în care să investească 500 de milioane de euro.
Centru R&D ar urma să pună la punct noile generații de cipuri care să limiteze dependența de tehnologiile americane.
Analiștii apreciază că Huawei a investit anul trecut în cercetare-dezvoltare între 15 și 20 de miliarde de euro, iar planurile prevăd creșterea acestei cifre la 100 de miliarde până în 2025.
Putem presupune că Marea Britanie nu a fost aleasă întâmplător pentru această investiție: spre iritarea americanilor guvernul de la Londra a fost printre primele care a aprobat, între anumite limite, utilizarea echipamentelor Huawei în dezvoltarea rețelelor naționale 5G.
Desigur există controverse, opoziția de la Londra vociferează zgomotos, dar livrările de echipament continuă.

Care va fi viitorul?
Interesant este că americanii au fost obligați să ofere o derogare limitată la interdicțiile aplicate Huawei. Tehnologia 5G are nevoie de standarde unitare pentru a funcționa corect la nivel internațional și asta nu se poate fără participarea chinezilor.
Războiul comercial China-SUA va continua fără îndoială. Un moment important va fi scrutinul prezidențial american din toamnă.
Cum e și normal, europenii își urmăresc la rândul lor interesul economic în privința oportunităților 5G și nu par deloc dispuși să accepte eliminarea totală a Huawei de pe piață, la presiunile Casei Albe.
(va urma)

Adaugă comentariu