huawei

Fiind ultratehnologizată, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, se uită cu atenție către avantajele competitive aduse de 5G.
Dincolo de serviciile noi de entertainment pentru consumatori rezidențiali (jocuri, video/filme in cloud, VR etc) deloc de neglijat, noul standard de comunicații promite să eficientizeze substanțial industria prin noi posibilități de automatizare, robotizare și de folosire a inteligenței artificiale.
5G este vectorul care va asigura transformarea digitală a economiei și societății germane – explică un membru al guvernului.
Cei doi mari operatori germani, Deutsche Telekom și Vodafone, lucrează intens anul acesta la dezvoltarea rețelelor naționale.
Se vedem cum:
Deutsche Telekom
Oficialii promit că până la finalul acestui an, jumătate din populația Germaniei, adică 40 de milioane de oameni, va fi conectată la rețelele 5G.
Până în 2025, 99% din germani vor avea acces la 5G.
După ce a lansat astfel de servicii în Berlin, Bonn, Darmstadt, Munchen, Koln, Hamburg, Frankfurt și Leipzig, Deutsche Telekom promite extinderea în alte 12-14 mari orașe.
Vom discuta puțin mai târziu despre politica Deutsche Telekom în privința 5G, politică importantă pentru că e foarte posibil să fie aplicată și în planurile de extindere 5G ale unor operatori europeni, la care Deutsche Telekom este acționar, din Grecia, Polonia, Ungaria și Austria.

Vodafone Germania
Operatorul activează peste 8000 de antene 5G în 2800 de locații, acoperind o zonă mai întinsă decât Olanda sau Danemarca. De asemenea construiește rețele 5G de-a lungul șoselelor naționale și autostrăzilor.
Nici zona rurală nu este neglijată, dată fiind existența aici a multor IMM-uri inovatoare, plus prezența clienților rezidențiali care vor beneficia de viteze Internet de cinci ori mai mari decât în prezent.

Ce furnizor au ales Deutsche Telekom și Vodafone Germania. Dispute transatlantice
Deutsche Telekom, cel mai mare operator din Europa, a informat guvernul federal că va folosi în extinderea 5G echipamente Huawei, cel mai mare furnizor de astfel de tehnologii din lume.
De asemenea, Vodafone lucrează cu grupul chinez.
Aceste decizii au iritat Washingtonul.
Astfel că administrația de la Casa Albă, aflată în dispute comerciale cu China, a amenințat Germania că nu va mai avea acces la informații clasificate, dacă acceptă Huawei ca furnizor pentru rețelele sale de comunicații.
(Președintele Trump a trecut Huawei pe lista neagră a companiilor cu care firmele din SUA nu pot colabora, invocând rațiuni de securitate.)

Germania își va defini singură standardele de securitate în privința 5G – a replicat fără echivoc cancelarul Angela Merkel pusă în fața amenințărilor SUA.
Ambasadorul american la Berlin a făcut presiuni împotriva Huawei, însă guvernul german are un exercițiu serios în a-și urmări propriile interese economice, chiar dacă acestea intră în contradicție cu cele americane.

„Când vine vorba de securitatea comunicațiilor 5G, dar și de securitatea digitală în general, guvernul german ia lucrurile foarte serios, așa că ne definim propriile standarde. Ne vom consulta în această privință cu partenerii europeni și, desigur, și cu responsabili americani – a explicat doamna Merkel.

Politica Germaniei privind securitatea Comunicațiilor
Guvernul federal și autoritățile de reglementare lucrează la definirea în amănunt a standardelor de securitate pe care va trebui să le îndeplinească toți furnizorii de echipamente de telecomunicații 5G care participă la licitații.
De asemenea, furnizorii vor semna angajamente care să garanteze că niciun fel de informații sensibile nu vor fi exploatate ilegal.
Componentele critice ale rețelelor vor fi certificate, procedurile de monitorizare a rețelelor vor fi riguros stabilite și doar specialiștii bine pregătiți vor avea acces în zonele de securitate a rețelelor  – au mai stabilit oficialii germani.

Huawei colaborează deja de doi ani cu Autoritatea Federală pentru Securitate Cibernetică
În 2018, o fost inaugurat la Bonn Huawei CyberSecurity Innovation Lab, în prezenta unor înalți oficiali germani.
Laboratorul este specializat în verificarea și standardizarea unor produse și tehnologii 5G, IoT, smart cities etc.
Colaborează cu companii, institute de cercetare și autorități de reglementare germane, aspect care contează ca avantaj în încheierea unor contracte viitoare între operatorii germani și Huawei.

Care este situația în România în privința 5G
Stăm și cugetăm.
Cei trei operatori care contează în România – Vodafone, Orange și Digi – au lansat rețele experimentale 5G, dar nu pot merge mai departe până nu primesc, prin licitație, noi frecvențe radio.
Licitația pentru licențe 5G este amânată până în decembrie, dar s-ar putea ca termenul să fie prelungit. De ce?
România a semnat un memorandum cu SUA prin care se angajează să evalueze riguros furnizorii de echipamente 5G.
Huawei nu este pomenită în clar în document, dar nu e un secret că respectivul memoradum este o „dedicație” de interzicere  a accesului la rețelele 5G autohtone pentru această companie.
Președintele Iohannis este în încurcătură. Pe de o parte, parteneriatul cu SUA este extrem de important. De cealaltă parte, sumele deloc mici aduse de licitația 5G la buget nu sunt de neglijat.
Ardelenește, dl Iohannis i-a transmis premierului Orban să nu se grăbească cu licitațiile 5G.
În aceste condiții, poate n-ar fi rău să pună mâna pe telefon și să întrebe: „Angela, voi cum faceți cu cincigeul ăsta? Întreb pentru că se pare că vă descurcați foarte bine”.

Foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close