Peste 124.000 de specialiști IT au participat, online, la evenimentul anual CiscoLive!, organizat în mediul virtual pentru prima dată. Câteva concluzii și tendințe postpandemie discutate cu această ocazie.
Exemplu bun de salt al serviciilor online: retailerul Tesco a înregistrat o creștere de 103% a vânzărilor online într-un interval de câteva săptămâni de pandemie.
Asistența medicală de la distanță, telemedicina și consultațiile virtuale vor revoluționa sistemul medical. Unii furnizori de servicii de telemedicină au raportat deja o creștere de 50% a programărilor video.
În cazul call centerelor, tranziția de la lucrul preponderent la birou la lucrul de la distanță a dus la rezultate surprinzătoare. Un director din sectorul bancar spunea că banca la care lucrează a înregistrat o creștere de 40% a productivității echipelor care asigurau de la distanță (de acasă) serviciile de asistență pentru clienți, menționând că revenirea angajaților la sediul fizic al call center-ului ar putea să nu mai reprezinte o opțiune.
Companiile lucrează la planurile de revenire a angajaților la birou, într-un mediu sigur, sănătos și productiv. Ce schimbări au fost luate în calcul? Coridoare mai largi, cu trafic unic, o filtrare mai bună a aerului, sisteme de comandă fără atingere pentru lifturi plus materiale antimicrobiene în cazul construcțiilor noi. În cazul celor care rămân să lucreze de acasă, mai multe sesiuni de videoconferință îi vor conecta cu restul colegilor.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, companiile vor migra de la evenimente fizice la evenimente virtuale. Cisco Live, un eveniment la care au participat virtual peste 124.000 de oameni, este un astfel de exemplu. Pe termen lung, estimăm o creștere accentuată a evenimentelor hibride, în care unele componente se desfășoară în spații fizice, iar altele sunt livrate digital.
Volumele de trafic în rețea la care se presupunea că vom ajunge peste doi ani au fost atinse aproape peste noapte. Noțiunea de „ore de vârf” a devenit acum un standard pentru aproape întreaga zi. Furnizorii de servicii și companiile de tehnologie, inclusiv Cisco, au acționat rapid pentru a asigura capacități suplimentare, astfel încât rețelele să funcționeze fără întreruperi.
În viitor, nevoia de conectivitate va crește, la fel și dependența companiilor de soluții cloud și Software as a Service (SaaS). În timp, Inteligența artificială (AI) va ajuta la automatizarea operațiunilor complexe din rețea, sporind eficiența și permițând arhitecturi de rețea mai agile.
Cercetătorii Cisco Talos au observat că virusul COVID-19 este folosit ca temă în atacurile cibernetice – astfel că unele comunicări infectate au ajuns să pară și mai credibile.
Roboții nu sunt afectați de virușii umani. Indiferent dacă sunt utilizați pentru a livra produse alimentare, în asistența medicală sau în fabrici, companiile realizează acum rolul important al roboților atât în această perioadă, cât mai ales într-o lume post-COVID-19.