Trebuie să știi prin ce gang nebăgat în seamă să intri pentru a o descoperi.
O bisericuță, veche de 337 de ani, stă ascunsă în spatele blocului din intersecția Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei, cel cu Pizza Hut la parter.
Este cea mai veche clădire rămasă în picioare din zonă și are un secret: ne arată cum crește pe verticală un oraș, cum se înalță de-a lungul secolelor.

Povestea.
La 1683, Maria Doamna, soția domnitorului Șerban Cantacuzino, ridica o biserică drept mulțumire cerului că Viena rămăsese a creștinilor și nu căzuse sub turci în cel de-al doilea asediu. Ceva mai târziu, principele Brâncoveanu adăuga lăcașului un pridvor și dădea poruncă să se facă în jur drum de bușteni pentru oameni și căruțe contra noroaielor de pe Podul Mogoșoaiei, cum se numea pe atunci Calea Victoriei.

De-a lungul vremii, clădirile din jur au pierit lăsând în urmă moloz, buștenii așezați pe uliță au putrezit. Straturi după straturi s-a adăugat.
În vremea noastră, la una dintre restaurările monumentului, specialiștii au săpat până au dat de temelia originală și au scos-o la lumină, descoperind că strada s-a înălțat cu un metru și jumătate în ultimele trei secole.

Dacă te nimerești prin zonă la Biserica Doamnei, o vizită poate deveni interesantă în a-ți arăta cum crește un oraș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close