Dacă vrei să înțelegi geopolitic și din punct de vedere al business-ului disputele despre achizițiile de echipamente 5G în valoare de multe, multe miliarde, o soluție recomandată este să te uiți spre Germania și spre cancelarul Angela Merkel.
Doamna Merkel este de formație științifică (fizician) și unul dintre cei mai spionați lideri politici.
Sunt destule țări care încearcă să-i intercepteze comunicațiile personale și oficiale. Două exemple relatate copios în presă: spionajul executat de SUA și recunoscut la vremea respectivă de președintele Obama și tentativele serviciilor secrete rusești de a-i asculta telefonul, negate însă de ministrul de externe Lavrov.
Ce rost are să vă să spun aceste povești? Argumentul suprem al Administrației SUA de boicotare de către aliații NATO a echipamentelor 5G produse de Huawei este cel al siguranței comunicațiilor, în condițiile în care China a devenit o putere mondială.
Cum procedează Germania?

Să lăsăm politizarea, pentru că problema este una de business
Doamna Merkel ar fi putut lua decizii legate de telecomul german emoțional, tocmai pentru că a fost/este intens spionată.
Dar nu. A explicat clar că Germania își va defini singură standardele de securitate în privința 5G.
„Când vine vorba de securitatea comunicațiilor 5G, dar și de securitatea digitală în general, guvernul german ia lucrurile foarte serios, așa că ne definim propriile standarde” – explică ea.
Standarde pe care trebuie să le îndeplinească toți furnizorii de echipamente și soluții, fără ca autoritățile să arate vreunul cu degetul ca fiind suspect din oficiu.

Toată introducerea aceasta politică pe care am făcut-o are un rost: dincolo de politică, companiile telecom, esențiale pentru economia actuală și pentru funcționarea societății, trebuie să fie performante.
Iar performanța în telecom se obține prin cel puțin trei condiții: să ai echipamente bune, acestea să fie la cel mai bun preț de pe piață, iar producătorul să aibă potențialul tehnic care să garanteze dezvoltarea tehnologiei, pentru că la 5G va fi mult de muncă în viitor. Criterii pe care le îndeplinește deocamdată o singură companie, ai ghicit care.
Astfel că gigantul Deutsche Telekom, ca și Vodafone Germania instalează rețele 5G cu echipamente Huawei, pe baza standardelor de securitate stabilite de guvernul de la Berlin.
Aceste uriașe companii au făcut studii, calcule, analize înainte de a lua o astfel de decizie. Ca și guvernul german. Baza deciziilor: criteriile de business.

Cum procedează autoritățile române
Cum vă spuneam, ne neașteptate, Ministerul Comunicațiilor a lansat un proiect de lege privind infrastructura 5G cu un termen foarte strâns de dezbatere publică. Nimeni un înțelege de unde această grabă.
Interesant este că nu există informații dacă cei patru mari operatori telecom au fost sau nu consultați în privința acestui proiect de lege care peste câteva zile ar urma să plece mai departe pe drumul spre adoptare.

De ce acest proiect de lege este șchiop, pripit și superficial:
– termenul de consultare publică este foarte scurt
– fiind implicată industria telecom, care produce enorm și este esențială național, ar fi fost onest, dacă nu obligatoriu, să aflăm și punctul de vedere al companiilor din domeniu față de proiectul despre echipamentele 5G al guvernului Orban
– ar fi fost normal să fie consultați și experți tehnici în Comunicații, economiști etc. De ce au fost excluși?
– conform proiectului de lege, cererea de autorizare a unui producător de echipamente va fi dezbătută în secret, în spatele ușilor închise, de către CSAT. Pe ce criterii?

Oficialii Ministerului Comunicațiilor par să-și fi pus mâinile la urechi și să nu asculte deloc argumente de necombătut.
Cine și de ce îi grăbește cu acest proiect de lege scris pe genunchi?

 

1 Comment

  1. “Cine și de ce îi grăbește cu acest proiect de lege scris pe genunchi?”

    Licuriciul mare?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close