Eliminarea Huawei  ca furnizor de infrastructură telecom ar produce României pierderi totale de 9,2 miliarde de euro, directe și indirecte – a apreciat George Zhang, CEO Huawei România, într-o conferință de presă online.
(Reamintesc că pe site-ul Ministerului Comunicațiilor se află în dezbatere publică un proiect de lege privind securitatea rețelelor 5G, proiect care ar urmări eliminarea Huawei de pe piața românească, în urma unui Memorandum semnat cu SUA.)

Dl Zhang a explicat că în actuala formă a proiectului de lege, dacă un furnizor de soluții telecom este declarat indezirabil de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, companiile telecom trebuie să înlocuiască în termen de cinci ani toate echipamentele de la acel furnizor, nu numai viitoarele 5G, ci și componentele 4G și 3G aflate în funcțiune.
Tehnic acest lucru este aproape imposibil și va avea un impact uriaș asupra industriei telecom.
„Spre deosebire de alte țări europene, România extinde deciziile legislative 5G și la 4G și 3G și chiar la rețelistică obișnuită” – spune CEO Huawei România.

În afară de pierderile de 5,2 miliarde ale telecom, alte 4 miliarde de euro ar fi costurile indirecte (asupra altor industrii și a populației) în urma interzicerii companiei de pe piața românească, apreciază
Totalul pierderilor ar ajunge astfel la 9,2 miliarde de euro și a fost calculat pe baza consecințelor deja manifestate în SUA generate de excluderea Huawei.
Calitatea Internetului în România ca și viitorul economiei digital „ar fi distruse”.

Un astfel de proiect de lege ar necesita două luni de discuții transparente

„Acest proiect de lege important a fost publicat în perioada de vacanță și supus unei consultări publice grăbite, de doar două săptămâni.
Vorbim de o lege care va avea impact economic în România 10-20-30 de ani de acum înainte – este de părere CEO Huawei România.
Ne-am bucura ca aceste consultări să se întindă pe o lună și jumătate, două luni, timp care să permită analize complete, discuții deschise și transparente cu toți cei implicați, experți, furnizori, companii de comunicații.”
Legea ar trebui să explice clar cerințele de evaluare tehnică, însă în actualul proiect sunt menționate doar câteva cerințe tehnice, cele mai multe fiind politice.

Toate celelalte țări europene evalueaza problema furnizorilor 5G din unghiuri diferite, tehnice și de business, nu doar politice.
Protecția retelelor telecom este mai degrabă responsabilitatea inginerilor decât a politicienilor. Nu poți să spui pur și simplu, „ești din China, nu ești sigur”.
Legea ar trebui să fie scrisă de experți în securitatea IT, nu de politicieni.
Totodată, după cum a explicat directorul executiv al Huawei România, proiectul aflat în dezbatere publică încalcă legi românești și europene în domeniile competiției și comunicațiilor electronice.

Huawei poate îndeplini condițiile de securitate
„Putem îndeplini cerințele de securitate dacă acestea sunt clar definite tehnic – a mai explicat dl Zhang.
Și spun asta pentru că în ultimii 20 ani, Huawei a fost măsurată, verificată, testată  de specialiști UE, din Germania, din Marea Britanie, și nu a găsit nimeni backdoor code. Suntem deschiși oricărei verificări din partea organismelor independente.
Compania nu a primit niciodată cereri de la vreun guvern să dezvăluie informații despre clienți, iar fondatorul companiei a invitat toate guvernele din lume să semneze no backdoor agreements”.

Huawei a livrat echipamente și soluții pentru 1500 de rețele din 170 de țări și 3 miliarde de clienți. În aceste condiții, nu a avut niciun incident de Securitate.

„Dar, uneori securitatea rețelelor telecom funcționează ca o scuză pentru scopuri politice” – a conchis CEO Huawei România.

Oficialii companiei au prezentat și un grafic despre prezența în România.

Cui aparține grupul Huawei
CEO George Zhang a mai explicat că Huawei nu aparține guvernului chinez, așa cum circulă unele zvonuri, ci angajaților. A prezentat în acest sens o schemă a acționariatului: sunt 22 de miliarde de acțiuni care aparțin personalului. Fondatorul deține 1% din acțiuni. Huawei este condusă la vârf de Comisia Reprezentanților cu 115 membri, de Comitetul directorilor și de Comitetul Supervizorilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close