orange romania sustenabilitate

Nu-ți prea vine să arunci telefonul mobil pe care tocmai l-ai înlocuit cu unul nou, mai bun, așa-i?
Îl pui într-un sertar, poate îți va mai trebui. Nu-l vei mai folosi vreodată, dar subconștientul tău s-a atașat de el, doar ai purtat acest telefon depășit, poate acum cu ecranul crăpat, tot timpul cu tine.

Eu am găsit prin casă un telefon mobil din 2005. De ce l-am ținut? Habar nu am.
Cert este că jumătate din populația României procedează la fel – tezaurizează inexplicabil telefoanele vechi.

Astfel, ajungem să blocăm în locuințe, fără rost, cantități interesante de aur, platină, argint, cupru, staniu, cobalt, captive în smartphone-urile și electronicele pe care nu le mai folosim.

Un studiu: dintr-o tonă de baterii de telefon se pot recupera 235 de grame de aur și un kilogram de argint. E un randament mult mai bun decât în mineritul clasic, unde se obțin în medie 5 grame de aur și 100 de grame de argint dintr-o tonă de steril (steril care trebuie depozitat apoi cu efecte nefericite asupra mediului).

A apărut astfel o sintagmă nouă: mineritul urban. Este activitatea prin care „extragi” din locuință electronicele vechi cu metale prețioase în componente și le predai spre reciclare.

Cel mai simpatic exemplu de minerit urban vine din Japonia. Locuitorii arhipelagului au adunat și predat 80.000 de tone de electronice vechi, printre care peste 6 milioane de telefoane mobile, pentru realizarea medaliilor olimpice Tokyo 2020. Fabricanții de medalii au primit astfel, din această reciclare națională, 32 kilograme de aur, 3500 kilograme de argint şi 2200 kilograme de bronz, metale recuperate care până atunci stăteau captive în casele și birourile japonezilor.

Nici să arunci pur și simplu la ghenă electronicele vechi nu e o idee bună. Componentele se degradează în timp, unii compuși sunt toxici, pătrund în pânza freatică și otrăvesc pe termen nedefinit apele.

Ce poți să faci (click).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close