Nici tu nu te-ai îndurat să le arunci și le-ai pus bine într-un sertar sau dulap, așa-i?
Aproape jumătate dintre românii cu vârsta de peste 18 ani conectați la Internet au mărturisit că sunt mai degrabă înclinați să depoziteze în casă telefoanele mobile pe care nu le mai folosesc, conform unui studiu Orange realizat în acest an.
Scopul depozitării e totalmente neclar. La întrebarea „de ce, ce ai de gând să faci cu ele”, ridicăm aproape cu toții din umeri.
Cum vă spuneam, telefoanele mobile conțin cantități interesante de metale – aur, platină, argint, cupru, staniu, cobalt. Dacă e să comparăm cât metal scoatem dintr-o tonă de minereu (cu ravagii în mediu) și dintr-o tonă de telefoane trimise la reciclat, din telefoane obținem o cantitate de câteva zeci de ori mai mare.
Ce putem face?
Sfaturile vin de la Orange care are o campanie de sustenabilitate interesantă (*vezi mai jos).
Buy-Back. Câștigi și tu, și planeta
Dacă ai un telefon (orice model) pe care nu îl mai folosești, vino cu el în oricare Orange shop sau Orange store și primești pentru el un voucher de minimum 10 euro pe care îl poți folosi la achiziția unui smartphone nou. Astfel obții un discount și contribui la binele planetei.
De la lansarea programului, în 2009, Orange colectează anual 200.000 de telefoane, echivalentul a 14 tone. Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, restul sunt recondiționate și revândute de partenerul cu care colaborează.
Important: în centrele Orange poți preda spre reciclare și alte electronice mici uzate – încărcătoare, căști, tablete.
O nouă viață pentru telefonul tău în Care Centers
Dacă telefonul tău e încă bun dar are nevoie de reparații sau înlocuirea bateriei, poți merge la Care Center-urile Orange.
Încă din 2009 ai un ”one stop shop” pentru toate probleme pe care le poți întâmpina pentru device-urile tale, de la servicii tehnice de reparații, până la operațiuni de setare sau obținerea de back-up pentru date.
Vezi cum e organizată treaba cu reparațiile.
Concurs: cât de bine stai cu cunoștințele despre mediu?
Pe lângă un complex manual de economie circulară, pe platforma Orange „Pentru Mâine” găsești și un concurs de tip quiz cu premii interesante în electronice. E distractiv și vezi cum stai cu cunoștințele de mediu.
Click pentru detalii despre Buy-Back, Care Center și concurs.
Acum știi ce să faci cu telefoanele vechi care adună praf prin casă. Le dai o nouă viață, fie continuată prin materiale componente în electronice noi, fie recondiționate.
__________________________________________
*Orange a lansat în România o campanie de conștientizare cu privire la impactul echipamentelor digitale asupra mediului. Campania face parte din seria de promisiuni ale Grupului Orange față de mediu. Odată cu noua strategie Engage 2025, Grupul Orange pune în centrul operațiunilor sale grija față de resursele naturale ale planetei și incluziunea digitală.
„Cred cu tărie că fiecare dintre noi poate reduce din impactul pe care îl are tehnologia digitală asupra mediului în obiceiurile de zi cu zi. Campania lansată în România este un angajament față de mediu pe care ni-l asumăm în continuarea inițiativelor existente în organizație și pe care vom continua să îl susținem prin acțiuni și programe concrete de gestionare responsabilă a consumului de resurse naturale și de furnizare a unor produse și servicii prietenoase cu planeta, a explicat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer al Orange România.
Campania se desfășoară simultan în opt țări europene unde Grupul Orange este prezent – Franța, Belgia, Spania, Luxemburg, Moldova, Polonia, România și Slovacia – și este construită în jurul unor programe și inițiative concrete adresate mediului pe care operatorul le implementează.
1 comentariu Adaugă comentariu
Am si eu cateva telefoane vechi , ce pot sa fac cu ele ?