Povestea: în toamnă, megamotanul Șerban CATacuzino s-a îmbolnăvit grav cu șanse oarecum mici de a supraviețui. A ajuns la Clinica A & A Medical Vet din București, unde a fost tratat după cele mai moderne proceduri și s-a vindecat.
Acest interviu cu doamna doctor primar Alice Rădulescu, fondator și coordonator al clinicii, reprezintă un semn de mulțumire pentru performanța echipei și constituie totodată un reminder pentru voi, stăpânii de pisici și căței, să nu neglijați controlul medical de rutină al companionilor. Veți găsi sfaturi folositoare.
Din sumar:
– De îngrijirea pe care o primește animalul în primul an depinde esențial sănătatea lui în toți ceilalți ani de viață.
– Orice schimbare în starea, atitudinea și obiceiurile animalului ar trebui să fie un semnal că este nevoie de veterinar.
– Câteva dintre semnele afectării cardiorespiratorii.
– Cele mai des întâlnite maladii cardiace la câini și pisici.

Stăpânii de animale vin la medicul veterinar mai ales când animăluțul dă semne că nu se simte bine, astfel că tratamentul poate deveni mai complicat. Ca prevenție, la cât timp ar trebui să-i facem un control medical, în funcție de vârstă, rasă etc?

Prima vizită la medicul veterinar trebuie făcută imediat ce animalul intră în casa dumneavoastră.
În cazul puiuților, medicul veterinar va face o evaluare generală a animalulului cu privire la starea de sănătate, starea de intreținere, gradul de dezvoltare.
Întrucat anumite rase au unele particularități și predispoziții, medicul veterinar va acorda acestor animale o atenție suplimentară și veți primi informații utile cu privire la observarea și investigarea din timp. De asemenea, veți primi o serie de informații legate de creștere și îngrijire, de programul de vaccinare și deparazitare, lucruri extrem de importante ce vă vor ajuta să evitați probleme majore. Primul an de viață este esențial pentru dezvoltarea unei imunități solide, pentru o creștere armonioasă și o educație corespunzătoare. În funcție de ce se întâmplă în acest prim an depinde destul de mult viața și sănătatea generală ulterioară a animalului.

În al doilea rând, animalul ar trebui adus la cabinet la orice semnal evident sau mai puțin evident, dacă se schimbă orice în rutina animalului dumneavoastră, chiar și un lucru banal: nu mai e la fel de jucăuș, nu mai mănâncă la fel, nu are scaun sau dimpotriva are scaune mai frecvente si moi, dacă vomită, dacă obosește, tușește sau respiră cu dificultate etc.

În al treilea rând, dar poate cel mai important de făcut: un consult general anual pentru verificare și vaccinare, chiar dacă animalul nu dă niciun fel de semn că ar avea o problemă. Vaccinul anual este extrem de important, dar, mai mult decât atât, sunt foarte multe situații în care consultul anual general a salvat viața animalului pentru că acesta prezenta semne de boală pentru un ochi avizat, nu și pentru unul neavizat.

În ultimii ani am constatat o creștere considerabilă a numărului de proprietari responsabili. Astfel, animaluțele sunt aduse periodic la cabinet, proprietarii sunt tot mai interesați de prevenție și cu mult mai deschiși față de efectuarea controalelor de rutină înainte de a apărea probleme majore.

Dr. Alice Rădulescu

Responsabilizarea proprietarilor este și rămâne unul din obiectivele noastre. În acest sens, la A&A Medical Vet organizăm periodic Seminarul proprietarului responsabil, în cadrul căruia invităm proprietarii la o serie de lecturări susținute de personalități medici veterinari, medici umani și psihologi cu scopul de a-i informa și de a-i educa, iar evenimentul a fost de fiecare dată foarte apreciat.

Ce investigații e bine să facă pacientul în cadrul controlului preventiv?

Cu ocazia controlului anual de rutină, medicul veterinar efectuează o examinare clinică completă a pacientului. Astfel, animalul este examinat cu atenție „from nose to tail”, se cântărește, se apreciaza scorul corporal și scorul muscular, se apreciaza aspectul pielii, al mucoaselor, al blănii, se observa starea danturii și a gingiilor, se ascultă cordul, pulmonul, se palpează abdomenul etc.

Dacă în urma examinării se constată că animalul este clinic sănătos, se vor face după caz manoperele necesare de deparazitare și vaccinare. Aș menționa aici că este foarte important să deparazitați animalele, atât extern, cât și intern, chiar și atunci când ele nu ies din casă.
Alteori, în urma examinării se pot constata anumite semne de boală și în acest caz, medicul veterinar va recomanda să se efectueze anumite analize de sânge și urina, alte examene de laborator, investigații mai speciale precum examen ecografic, examen radiologic s.a.

Care sunt semnele „clasice” cele mai întâlnite la pisici și căței care ar trebui să ne trimită urgent la medicul veterinar?

Semne sunt multe, așa cum spuneam anterior, orice schimbare în starea, atitudinea și obiceiurile animalului ar trebui să vă dea un semnal că e nevoie de veterinar. Valabil pentru toate animalele, nu doar pentru câini și pisici. Faptul că nu mănâncă sau mănâncă mai puțin, chiar și faptul că mănâncă prea mult poate fi un semn de boală, faptul că bea prea multă apă, faptul că nu urinează sau urinează mai frecvent sau mai mult, că nu are scaun sau are diaree, că nu se mai joacă sau a devenit brusc apatic etc.
Semiologia generala este o disciplina foarte complexă, în facultate este studiată pe parcursul a doi ani, așa ca mi-ar fi foarte greu să vă povestesc totul în câteva rînduri.

Am să vă dau însă câteva exemple dintre cele mai clasice semne de afectare cardiorespiratorie:

  • Intoleranta la efort, chiar și la efort minim sau exerciții cu care era animalul era obișnuit
  • Tuse ușoara dar frecventă declanșată mai ales de anumite evenimente: când bea apa, când se trezește, când se emoționează, când face efort chiar și efort minim
  • Respirații scurte, frecvente, cu gura deschisă, uneori cu capul întins pe gât, alteori cu mișcari abdominale evidente
  • Mucoasele și limba cianotice (vineții) sau, dimpotrivă, prea palide
  • Sincope tranzitorii, pe care animalul le declanșate de obicei în urma unor evenimente stresante sau emoții puternice

Cât de des întâlniți afecțiuni cardiace la pacienții care vin la clinică?

Epoca moderna și dezvoltarea știintelor medicale au determinat creșterea duratei de viață atât la om cât și la animale, iar vârsta înaintată a condus la creșterea numărului de boli specifice bătrâneții. printre care bolile cardiace ocupă un loc fruntaș. Statisticile arată că bolile cardiace se situeaza pe primele locuri. Din totalul bolilor cauzatoare de deces, se estimeaza ca bolile cardiace reprezinta 25% la om, 17% la câine și 7% la pisică.
Medicul veterinar se află din ce în ce mai frecvent în fața unor pacienti geriatrici cu probleme cardiace.
La câini, cea mai frecventă boală cardiacă este Boala Valvulara Mitrala (BVM) care este diagnosticată mai frecvent la câinii de talie mica si mijlocie, obișnuit în jurul vârstei de 7 – 8 ani.
CardioMiopatia Dilatativa (CMD) este o altă afecțiune cardiacă întâlnită mai frecvent la câinii de talie mare și este diagnosticată în jurul vârstei de 4 ani.
La pisici, cea mai frecventă boală cardiacă este Cardiomiopatia Hipertrofică care este diagnosticata cel mai frecvent in jurul varstei de 4 – 5 ani.
Și la tineret putem întâlni boli cardiace, obișnuit congenitale precum Persistența Canalului Arterial (PCA), Defectul Ventricular Septal (DVS), Stenoza Pulmonară (SP), Stenoza Aortica (SA), Tetralogia lui Fallot (TF) și multe altele.
Statisticile recente arată că aproximativ 10% dintre animalele prezentate în clinicile veterinare au boli de inimă. Aceasta este o statistică la nivel de clinici veterinare cu profil general. În clinicile A&A Medical Vet, fiind clinici dedicate bolilor cardiovasculare, procentul este cu mult mai mare, desigur.

Orice alt sfat pe care îl puteți da posesorilor de animale de casă este binevenit.

Nu mai priviți medicul veterinar doar ca pe omul care poate salva animalul când apare o urgență. Și nu mai priviți nici vizita la veterinar ca pe o corvoadă pe care o tot amânați și o tot evitați. Medicul veterinar este prietenul dumneavoastră! Stați de vorbă cu el, puneți întrebări, informați-vă. Consultul general periodic vă poate scuti de foarte multe probleme: stări de stres, timp, suferință și chiar costuri inutile (o boală agravată întodeauna este foarte costisitoare). Chiar mai mult decât atât, îi poate oferi animalului dumneavoastră șansa vieții fără suferințe care pot fi evitate.
Din fericire, la un consult general, dacă animalele sunt aduse periodic la veterinar, semnele unei boli grave, chiar și ale unei boli cardiace, pot fi identificate de timpuriu și ținute sub control. Din nefericire, însă, simptomele nu sunt întotdeauna observate de proprietar și din acest motiv se poate ajunge la situații de urgență și, în multe cazuri, chiar la decesul animalului.

Referitor la specialitatea mea exclusiv, ideal ar fi să identificăm bolile cardiace înainte de apariția simptomelor de insuficiență cardiacă  – insuficiența cardiacă apare atunci când inima afectată nu mai este capabilă să funcționeze la un nivel corespunzător cerințelor metabolice tisulare sau poate face acest lucru dar cu dificultate și sub presiuni mari.
Consultul cardiologic ar trebui să fie obligatoriu pentru orice animal, indiferent de vârstă. Contrar a ceea ce se spune și ce se știe, sunt multe animale care pot avea afecțiuni și malformații congenitale și sunt rase care sunt chiar predispuse genetic către bolile de inimă.
Investigațiile sunt neinvazive și nu traumatizează animalul, prin urmare este păcat să nu ne asigurăm că prietenul nostru este sănătos.
Medicina modernă ne ajută să tratam si chiar sa prevenim anumite afecțiuni cardiace precum Cardiomiopatia Hipertrofica indusă de hipertensiunea arteriala sistemica sau hipertiroidism, cardiomiopatia dilatativă indusă nutrițional, hipertensiunea pulmonară indusă de Dirofilarioza sau boala viermilor cardiaci.
Nu putem preveni chiar tot, dar putem să avem un control eficient asupra evoluției multor boli cardiace. Putem chiar să vindecăm anumite boli cardiace dacă sunt diagnosticate la timp.

Cred că A & A Medical Vet este una dintre cele mai bine dotate clinici din țară ca aparatură – analize, ecografii, radiografii efectuale în același loc, plus personal ultracalificat (chirugie, anestezie etc).
Ce planuri de viitor aveți?

Medicina trebuie să se facă cu cunoștinte medicale temeinice, tehnică și suflet!
Ne-am străduit mereu la A&A Medical Vet să fim cei mai buni. Dar și să avem la îndemână tot ce e este necesar pentru că de multe ori viața unui animal depinde de ore și chiar fracțiuni de ore.
Dacă nu am avea ecograful în cabinet ar putea fi târziu pentru animal să meargă în altă parte și să se întoarcă. Și nu doar a avea un ecograf este important, ci și pregatirea operatorului si calitatea imaginilor obținute. Același lucru și în cazul laboratorului. E o mare diferență între a avea rezultatul analizelor de sânge în câteva minute sau a trimite animalul o oră pe drum, fără programare, în altă parte, să aștepți rezultatele și să revină. Sunt situații în care nu ar putea rezista nici drumului.
Am investit foarte mult în cei 21 de ani de când suntem pe piață, atât în echipamente cât și în cursuri și în echipă. Medicina veterinară se face în echipă. Niciun medic nu poate să facă de unul singur medicina de performanță, indiferent cât de mult ar vrea sau s-ar strădui. Eu cred în specializare și munca în echipa. Sunt foarte multe cazuri în care e nevoie de mai mulți medici în același timp, medici cu specializări diferite și chiar medici cu aceeași specializare.
Deci da, încercăm să ne specializăm, să devenim cât mai buni pe anumite domenii și apoi să folosim tot ce stă în puterea noastră pentru ca pacienții noștri să beneficieze de ce e mai bun.

De asemenea, medicina veterinară se face cu echipamente. Degeaba sunt eu un medic extraordinar dacă nu pot face analize, nu pot face o radiografie, o ecografie sau o electrocardiograma. Nu e simplu deloc să le ai pe toate, de aceea nu sunt foarte multe cabinete dotate cu absolut toate echipamentele, dar la A&A Medical Vet a primat mereu nevoia pacientului și pentru asta am făcut eforturi, uneori supraomenești.

Cel mai important proiect al nostru este în derulare. Vom deschide în curând o clinică veterinară dedicată cardiologiei, amenajată și dotată la cele mai înalte standarde unde dorim să efectuăm în plus față de ce oferim acum posibilitatea efectuarii de intervenții minim invazive pe cord: valvuloplastii cu balon, montare de stimulatoare cardiace endocardial, extracția minim invazivă a viermilor intracardiaci de la nivelul arterelor pulmonare.

Despre dr. Alice Rădulescu

Dr. Alice Mihaela Rădulescu este fondator și coordonator al Clinicilor A&A Medical Vet din București, are o experiență de peste 20 ani ca medic veterinar, dintre care 15 ani i-a dedicat cardiologiei și ecografiei.
A urmat cursurile Facultății de Medicină Veterinară București între 1993 și 1999, apoi masteratul în clinică și farmacie veterinară, iar în 2011 a obținut titlul de Medic Primar Veterinar. În prezent este doctorand în medicină veterinară cu o teză privind rolul ecocardiografiei în diagnosticul afecțiunilor cardiace.
Având ca arie de interes Cardiologia și Ultrasonografia, a urmat numeroase cursuri de pregătire și perfecționare în instituții de prestigiu din lume, precum European School for Advanced Veterinary Studies, University Illinois Urbana-Champaign, Instituto Veterinario di Novara, Universal Imaging New York, fiind recunoscută astăzi atât pe plan național cât și internațional pentru competențele sale în domeniul cardiologiei și ecocardiografiei veterinare.
Este autor al multor articole de specialitate, a susținut numeroase prezentări științifice și workshopuri în domeniul cardiologiei, a fost și este o prezență activă în promovarea și dezvoltarea medicinei veterinare în România, Secretar Științific și Vicepreședinte al Asociației Medicilor Veterinari de Animale de Companie (AMVAC/RoSAVA), Ambasador General Electric pentru România și, de anul acesta, Membru Fondator și Președinte al ACVR – Asociația Cardiologilor Veterinari din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close