identificarea infractorilor

Unii au fost proști de-a dreptul, alții au crezut că Trump e un gen de superman care va ateriza din ceruri, va „salva” America și le va mulțumi lor, eroilor națiunii – vezi dezamăgirea membrilor QAnon că acest lucru nu s-a întâmplat.
Cei care au pătruns în Capitoliu pe 6 ianuarie continuă să fie identificați de autorități. Nu este greu. Justiția nici măcar nu mai cere martori, pentru că activitatea pe rețele sociale, discuțiile pe mess, plățile online, localizările mobile, cazarea prin AirBnB permit reconstituirea pas cu pas a traseului fanilor lui Trump în Washington.

Tehnologia sprijină organizarea manifestațiilor de protest, dar este totodată cel mai bun detectiv și procuror în sprijinul autorităților pentru identificarea participanților la revolte.

Ce au uitat participanții și inițiatorii acțiunii din 6 ianuarie:

  • că orice comunicare electronică  (chiar dacă aplicațiile de mess se jură că totul este criptat și securizat) rămâne undeva și poate fi folosită împotriva ta. Dacă X este reținut, pentru a-și salva pielea poate demonstra cu telefonul că Y l-a incitat la încălcarea legii.
    Astfel, un oficial al Republicanilor a transmis online, în dimineața revoltelor din Washington, cuvinte de cod pentru atacul asupra Capitoliului, cum ar fi „Astăzi este 1776”,  ca o modalitate de încurajare a fanilor lui Trump să treacă la acțiune fără teamă. Alții au postat public informații cu privire la mișcările președintei Camerei Reprezentanților a SUA, democrata Nancy Pelosi, una dintre țintele cheie ale revoltelor.
  • Like-urile primite pentru selfie-uri nu contează. Contează în schimb dacă pot fi folosite împotriva ta. Identificarea și trimiterea în judecată a unor manifestanți a fost foarte ușoară datorită orgoliului acestora: s-au fotografiat și filmat în spații ale Capitoliului care țin de siguranța națională și s-au lăudat public cu participarea la „salvarea” Americii. Ei sunt acum la închisoare și și-au distrus viața, Donald Trump joacă golf.

Majoritatea oamenilor uită de amprentele digitale pe care le lasă oriunde se deplasează. Într-o vreme, pe vremea manifestațiilor antiguvernamentale, un amic s-a uitat lung la mine când i-am spus că nu dă bine pentru funcția importantă în corporația la care lucra să bifeze „particip” la o manifestație în fața Guvernului:
Știi precis cine organizează evenimentul pe Facebook la care ai dat „particip”?
Nu.
Atunci…?

Amprentele digitale și camerele video de supraveghere din ce în ce mai sofisticate (utile, fără îndoială) vor face ca orice infracțiune să poată fi foarte ușor de probat.
Cu ce preț încă nu știm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close