Anul 1524.
Chirurgul italian Gregorio Caravita i-a oferit Papei Clement al VII-lea (în imagine) un ulei medicinal pe care l-a preparat ca antidot pentru otravă. Papa avea motive întemeiate să se teamă că va fi asasinat prin otrăvire, așa că a decis să testeze uleiul asupra unor deținuți condamnați la moarte.
Au fost aleși doi corsicani – judecați pentru furt și crimă. Medicii le-au oferit prăjituri de marțipan pline cu otravă mortală. Când au început să se zvârcolească de durere, Caravita l-a uns pe unul dintre ei cu uleiul său. Prizonierul tratat a supraviețuit. Ca recompensă pentru serviciile sale, prizonierului i s-a comutat pedeapsa cu moartea în cea de sclav de galeră pe viață.
Prizonierul netratat? S-a chinuit patru ore până să moară.
Experimentele au fost continuate după aceeași metodă de medicul Papei, de farmacistul papei și de un senator roman. Cine scăpa cu viață ajungea sclav pe galeră.
E doar un episod din „cercetarea științifică” a secolului XVI, povestit în cartea The Poison Trials scrisă de istoricul specializat în medicină și știință Alisha Rankin.
sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close