test copii

Platforma online Brio a lansat primele teste naționale de literație, accesibile gratuit tututor elevilor vorbitori de limbă română, teste care indică nivelul de alfabetizare funcțională a acestora.
Am testat platforma și spun că sunt remarcabile complexitatea și atenția cu care a fost realizat proiectul.

Cui se adresează Brio
Testele sunt destinate elevilor din clasele I-VIII care își pot verifica, gratuit și imediat, nivelul de literație, părinților și profesorilor acestora. Testele au fost elaborate pentru a evalua nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor români și de a identifica zonele cu dificultăți unde este necesar să se intervină de către profesori.

Ce înseamnă literație
Competențele de literație au un rol crucial în viața unei persoane, ajutând la dezvoltarea capacităților de reflecție și exprimare, de gândire critică și empatie, asigurând integrarea în societate.
Avem niveluri  de literație de bază (cunoașterea literelor, a cuvintelor și a structurii textului necesare lecturii și scrierii), literație funcțională (abilitatea de a citi, a scrie și a înțelege) și literație multiplă (capacitatea de a folosi competențele de citire, de scriere, de înțelegere și de realizare a conexiunilor pentru a produce, interpreta și evalua critic textele citite).

De ce platforma Brio este foarte importantă pentru România
Sintagma „analfabet funcțional”, adică persoana care nu poate prelucra și înțelege informații simple citite sau primite prin viu grai, este din ce în ce mai des auzită, în urma experiențelor noastre sociale.
Cel mai recent raport PISA (test de nivel intelectual pentru copii de 15 ani din lumea întreagă), realizat în anul 2018, arată procente îngrijorătoare pentru România: 44% analfabetism lingvistic, 44% analfabetism numeric, 45% analfabetism știintific.

Datele PISA arată că România înregistrează un decalaj considerabil față de restul țărilor UE și față de alte țări cu care ne comparăm aspirațional în ceea ce privește rezultatele educației. Potrivit PISA, în proporție de aproape 50%, elevii care compun populația școlară a României nu au atins nivelul minim educațional așteptat la vârsta lor cronologică.
Acest lucru are efecte negative asupra ierarhiei României. Mai mult, situația are repercusiuni semnifictive asupra dezvoltării acestor elevi în cetățeni activi și în viitori membri autonomi ai forței de muncă, a dezvoltării României pe termen mediu și lung, dat fiind că generează un decalaj de calificări care știrbește direct competitivitatea națiunii”, spune Dragoș Iliescu, Chief Scientist și fondator Brio.

Care e rolul testelor Brio
Dincolo de constatări privind nivelul de pregătire al copiilor, testele pot fi un semnal către părinți și educatori pentru măsuri care trebuie luate urgent în pregătirea copiilor.
Testele pot fi efectuate individual, acasă, de elevii care doresc să își testeze competențele și evoluția, însă învățătorii și profesorii sunt încurajați să folosească aceste teste la clasă ca instrument de evaluare a capacităților, dar și de antrenament înainte de testarea internațională PISA la care elevii români vor participa.

Încurajăm cadrele didactice să ne sprijine inițiativa prin înrolarea unui număr cât mai mare de elevi pentru efectuarea acestor teste. Miza este pentru întreaga școală românească de a-și demonstra evoluția, este șansa României ca prin astfel de teste să aibă parte de o repetiție generală și un antrenament cuprinzător înainte de debutul culegerii de date pentru următorul val al testelor PISA ce vor fi susținute anul viitor”, adaugă Dragoș Iliescu.

Cum procedezi
Testele sunt disponibile la această adresă și pot fi accesate în mod gratuit.
Mai întâi trebuie să creezi un cont:

testare online elevi

Selectează apoi „teste literație” și clasa corespunzătoare, de la I la VIII. La finalul testului, elevul va primi rezultatele, prezentate sub forma unui indice de literație, sub forma unui scor scor care poate varia între 0 (foarte slab) și 100 (foarte competent).

Cum au fost realizate testele
Testele au fost realizate prin implicarea voluntară, alături de Brio, a unui număr impresionant de Asociații și Organizații cu implicare în zona de educație (AVE România, Teach for Romania, IfinitEdu, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice, Asociația Ovidiu Ro, Fundația Noi Orizonturi.

În afară de probele de literație, gratuite, Platforma Brio pune la dispoziție și alte tipuri de teste, accesibile pe bază de abonament.

2 Comments

  1. De când îmi doream așa ceva, pentru că și adulții vorbitori de limbă română ar trebui să se testeze, să învețe. De mai mulți ani m-am gândit (și am căutat): “limba română pentru români (adulți)”. Există doar unul/două cursuri tipărite și câteva cursuri de română pentru străini.

  2. Profesorii au munict mult la teste. Și se vede.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close