nazi museum

Un depozit climatizat din Fort Belvoir (Statul Virginia, SUA) adăpostește o uriașă colecție de propagandă nazistă, parte a Centrului de Istorie Militară.
Majoritatea exponatelor, adunate de trupele americane la finalul războiului, nu au mai fost văzute de public după 1945.
Una dintre cele mai sugestive lucrări este „Purtătorul de steag”, tablou pictat de Hubert Lanzinger la un an după ce Hitler a venit la putere (foto sus).
Ca orice dictator, Hitler disprețuia arta autentică și a dat ordin ca lucrările plastice să servească propagandei și glorificării personale.
Am văzut asta și recent, la noi: cea mai amuzantă și absurdă pictură din vremea comunismului (autor Dan Hatmanu) este cea în care Ștefan cel Mare iese într-o rână dintr-un tablou pentru a ciocni un pahar cu Ceaușescu la aniversarea acestuia:

comunism

 

1 Comment

  1. Culmea, as vizita așa ceva, cum as vizita și în Rusia o expoziție cu ororile artistice de propaganda. Sau una de proslăvit soldatul universal american.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close