Este straniu să participi la un webinar internațional în care experții discută despre etapele următoare ale dezvoltării comunicațiilor 5G și tu să vii dintr-o țară care nici măcar nu știe când va fi organizată licitația pentru licențe de operare – primul pas pentru crearea rețelelor 5G comerciale.
Ideea principală a webinarului de zilele trecute este că 5G se dezvoltă rapid în lume, astfel încât frecvențele alocate devin insuficiente pentru a susține traficul, iar cea mai bună rezolvare este extinderea și licențierea spectrul 6GHz, care ar putea deveni frecvența cheie.

Webinarul a fost organizat Nokia, Ericsson, GSMA, Huawei, ZTE;  da, deși sunt concurenți, producătorii de tehnologie 5G lucrează împreună când e cazul, de pildă în consultanța internațională, în stabilirea tendințelor și, mai ales, în stabilirea standardelor de securitate.

Un uriaș volum de date digitale care crește
Analiștii Gartner spun că vom ajunge foarte curând la 35 de miliarde de dispozitive conectate la internet, iar cantitatea de date pe locuitor va depăși 5200 GB.
Acest ecosistem de echipamente conectate online plus imensul volum de date pe care îl colectează și urmează a fi prelucrate anunță o viitoare digitalizare a societății și a economiei la un nivel greu de imaginat acum.
Totodată, cantitatea de date în format digital produsă de omenire este colosală și crește rapid: de la 33 de zettabytes la nivel global în 2018, va atinge, conform unor estimări, 175 de zettabytes în 2025 (1 zettabyte este egal cu 1 trilion de gigabytes).
Tot acest volum de date trebuie suportat de rețele și doar 5G poate să facă asta.

Ca să înțelegem de ce rămânem în urmă
Tehnologia 5G este văzută ca un catalizator al transformărilor digitale, începând cu administrația locală, sănătatea și terminând cu economia, transformări având ca obiective eficiența cheltuirii resurselor, inovația, relevanța economică, protecția mediului și confortul locuitorilor.

Doamna XU Fei, secretar general al IMT-2020 (5G), a prezentat câteva statistici despre dezvoltarea 5G în China. Astfel, numărul utilizatorilor 5G a depășit în această țară 160 de milioane, au fost instalate aproape 700.000 de stații de bază, iar numărul de modele de smartphone-uri certificate 5G pe piața chineză este de 181.

România nu s-a hotărât încă dacă în strategia 5G merge alături de Germania și alte țări europene care nu limitează accesul pe piață al producătorilor de echipamente 5G pe criterii politice, sau alături de SUA, în calitate de aliat, țară aflată în război comercial cu China și care cere eliminarea celui mai important producător mondial de echipamente, Huawei.
Posibil ca autoritățile statului să aștepte clarificări în urma schimbării conducerii de la Casa Albă pentru a da undă verde licitațiilor 5G pentru frecvențe. Însă timpul curge în defavoarea economiei naționale.

Alte date discutate la webinarul 5G
Aproape 90% din populația lumii este acoperită de internet mobil broadband și aproximativ 4 miliarde de oameni sunt deja conectați. Dar, cum spuneam, numărul dispozitivelor cu acces la internet, de exemplu IoT, este mult mai mare (35 de miliarde).

Restul populației, neconectată, are deja un handicap economic și social, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în acest an, când mii de elevi din mediul rural mai ales nu pot să urmeze cursurile online, iar unii angajați care lucrează de acasă au probleme de comunicare și eficiență.

În concluzie, banda de 6GHz promite o acoperire mai bună a serviciilor broadband mobile și e spectrul care va asigura dezvoltarea 5G, aflată acum abia la început. Spre deosebire de Asia și America Latină, Europa se mișcă mai lent în acest domeniu, important nu doar pentru comunicații între persoane fizice și entertainment, cât mai ales pentru viitoarele proiecte industriale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close