Închide

Ce vrei să cauți?

Notează cinci sfaturi esențiale pentru protecția ta pe net, de la OLX România și ING Bank România

phishing
phishing

OLX, lider al pieței locale de anunțuri generaliste și unul dintre cele mai vizitate site-uri din România cu o medie lunară de 12 milioane de vizitatori, continuă, în parteneriat cu ING Bank România, foarte utila inițiativă de a ne reaminti și învăța care sunt cele mai bune măsuri de protecție împotriva atacurilor online, pentru noi, utilizatorii individuali.
Cum în timpul pandemiei aproape cu toții cumpărăm mai mult de pe internet, OLX recomandă vigilența pentru că tentativele de atac de tip phishing s-au înmulțit semnificativ.
Pe scurt, autorii atacurilor de tip phishing folosesc website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că sunt trimise din partea unor companii renumite și de încredere. Scopul: obținerea frauduloasă a datelor noastre personale și bancare pentru a ne goli conturile.

OLX România: Am închis în șase luni 2500 de site-uri clonă

Theodor Filoș, Business Manager  OLX România, ne explică una dintre modalitățile prin care atacatorii încearcă să ne deturneze spre site-uri fake:
Un rezultat bun al campanie de informare inițiate de OLX este acela că “în urma comunicărilor realizate în luna decembrie, procentul userilor care au știut să depisteze un potențial atac de phishing a crescut de la 26% la 57%.
Totodată, cunoscând faptul că atacatorii încearcă să scoată vânzătorii de pe chat-ul platformei și să îi ducă spre site-uri clonă, OLX acționează pe două planuri: prevenție (prin comunicare adecvată diverselor situații) și reacție (prin blocarea link-urilor de phishing)”.

Am avut o medie lunară de 1.000 de solicitări primite de la clienți și am închis, în ultimele 6 luni, peste 2.500 de site-uri clonă, iar pentru soluționarea cazurilor, colaborăm în mod constant cu Poliția Română, spune Theodor Filoș, Business Manager OLX.

ING România: Atenție pe ce link dați click

Noile tentative de fraudă se bazează pe obținerea tuturor informațiilor de pe card, necesare efectuării unei plăți online.
Clienții trebuie să fie vigilenți, să nu își dea niciodată datele cardului și să nu acceseze link-uri sau fișiere atașate din e-mail-uri nesolicitate sau din social media, aceasta este prima regulă de siguranță – explică Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring and Prevention în cadrul ING Bank România.

Ne bucurăm să ne alăturăm OLX, de Ziua Siguranței pe Internet, într-o nouă campanie pentru educarea utilizatorilor și combaterea atacurilor de tip phishing”, a continuat Alin Becheanu.

5 sfaturi pentru protecția consumatorilor
Nu e deloc rău să le dai mai departe rudelor și cunoscuților:

  • Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (Whatsapp, Facebook) și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată (ex.: https://www.olx.ro/ și https://ing.ro/) și că URL-ul este cel corect.
  • Ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăți și nu ca să încasezi banii pe card. Așa că NU oferi datele (număr, data de expirare și CVV2) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar dacă trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.
  • Păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul în care te putem proteja în caz de fraudă.
  • Nu accepta să-ți dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut pe OLX. Plățile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar).
  • Uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.

Ce poți face dacă ești victima unui atac de tip phishing?

  • Anunță imediat banca și raportează problema în scopul blocării cardului
  • Depune o plângere la Poliția Română, pe https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online sau la cea mai apropiată secție de poliție
  • Contactează echipa de customer success OLX și trimite-le linkul paginii false pe contact@olx.ro, pentru a-l bloca de urgență
  • Blochează numărul de telefon al atacatorului

Alte sfaturi și informații utile (e bine să-ți faci timp să le parcurgi), aici (click).

OLX și ING Bank România au lansat astăzi, în parteneriat, această nouă campanie de conștientizare și informare a consumatorilor pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet (9 februarie).

Adaugă comentariu