Când auzim de Huawei, percepem compania mai ales ca furnizor de soluții/infrastructură telecom și de smartphone-uri, dar acestea reprezintă doar una dintre activitățile principale – ne spune gazda în timpul vizitei virtuale la Enterprise Digital Transformation Exhibition din Shenzhen.
Există așadar și alte linii importante de business ale Huawei, cele care livrează echipamente și soluții pe care oamenii obișnuiți „nu le văd cum lucrează”, dar care aduc avantaje semnificative în economie și societate: Digital Government, Transportation, Intelligent Mining, Intelligent Oil & Gas, Smart Grid, Cloud, Data Center, Intelligent Computing, sisteme IoT, Wi-Fi 6.
Câteva exemple pe care le-am reținut în timpul vizitei în expoziție:
Soluțiile Smart City. Sunt soluții deja puse la punct (nu vorbim de concepte și modele teoretice), care pot fi implementate imediat, pe module, în funcție de specificul pieței respective. Datele sunt aceleași peste tot, reglemetările locale diferă.
Un studiu de caz concludent este chiar Shenzen, zonă denumită „Silicon Valley a Chinei”, deoarece concentrează multe companii hi-tech. Soluțiile Smart City permit autorităților orașului să vadă care zonă din regiune produce economic mai mult (multe companii se mută destul de des dintr-un loc în altul, în funcție de cum se dezvoltă), astfel încât pot anticipa ce utilități vor fi necesare în viitor (consum de apă, de exemplu) sau în ce zone se vor produce blocări de trafic dacă nu se adaptează infrastructura.
Apropo de blocajele de trafic, problemă în Shenzhen, Huawei a instalat soluții eficiente de semaforizare inteligentă: camere video care analizează pe loc situația și numărul de mașini și comandă semafoarele astfel încât să se asigure fluiditatea deplasării.
Primul pas către smart city este să construiești un safe city, un oraș care să ofere siguranță locuitorilor. Compania a creat stații mobile, ușor de purtat în rucsac sau de urcat în elicopter, capabile să asigure comunicațiile echipelor de salvare în caz de accidente sau catastrofe. Și-au arătat eficiența în Japonia, după un cutremur.
Și apropo de soluțiile Internet of Things (IoT), un smart city nu își propune neapărat soluții SF, ci rezolvarea unor probleme practice și stringente. De exemplu, colectarea gunoiului în Arabia Saudită, o zonă cu temperaturi ridicate care provoacă decompunerea accelerată a resturilor menajere. Containerele pentru gunoi au fost dotate cu senzori IoT care detectează dacă s-au umplut sau dacă emană mirosuri și transmit alarma și poziționarea către lucrătorii de salubritate, astfel încât aceștia să intervină rapid și precis.
Soluții pentru producția și transportul energiei electrice
Administrarea panourilor fotovoltaice nu este simplă. Huawei propune un invertor inteligent (echipament care adaptează pentru consum curentul electric obținut din energie solară). Acesta trimite automat alerte cu localizare către echipa de întreținere, dacă un panou sau mai multe sunt murdare sau au anomalii în funcționare.
Viitorul este al energiei solare, iar un exemplu sunt cele 200 de sate din Camerun, electrificate prin soluții de energie solară de către companie.
O altă soluție care reduce mult costurile și adaugă eficiență în administrarea rețelelor electrice: cipurile AI, capabile să detecteze defecțiunile în rețelele de înaltă tensiune. Echipele de electricieni nu trebuie să se mai cațere pe stâlpii de 40 de metri înălțime de fiecare dată, pentru a cerceta liniile, ci se duc direct la locul defecțiunii.
La ce nivel au ajuns cipurile AI
Gazdele expoziției din Shenzhen au prezentat și un cip AI, mai mic decât un card bancar, care poate recunoaște 200 de obiecte într-o singură imagine, gândit a fi integrat în roboți și camere video.
Una dintre utilizări: a fost inserat într-un robot-câine. Acesta a identificat în mulțimea participanților la un eveniment pe cei care nu purtau mască de protecție și îi lătra amical.
Wi-FI 6, o nouă generație
Wi-Fi 6 este un nou standard în comunicațiile wireless dedicate sectorului enterprise. Este un proiect internațional în care este implicat și Huawei. Vitezele posibile în Wi-Fi 6 ajung până la 10 Gbps. Este un standard gândit pentru mari spații publice, cum sunt stadioanele, dar și pentru companii, de pildă în zona de traininguri VR.
________________________________
În domeniul soluțiilor enterprise, Huawei este partener cu 253 de companii din Top Fortune 500.
Huawei a urcat în TOP Fortune 500 (al celor mai importante companii din lume) de pe locul 61 în 2019, pe locul 49 anul trecut.