Avi Loeb, astrofizician al Universității Harvard, a publicat de-a lungul carierei cercetări de pionierat despre găurile negre sau Universul timpuriu. De mai bine de un deceniu, el este pasionat și de extratereștri.
Prezidează Board on Physics and Astronomy of the National Academies, organizația care stabilește prioritățile NASA în următorii zece ani.
A fost implicat în proiectul Breakthrough Starshot, finanțat de miliardarul Yuri Milner din Silicon Valley, care propunea trimiterea spre cele mai apropiate stele a unor nave spațiale sub formă de oglindă, propulsate cu laser și capabile să se deplaseze cu viteze impresionante.
Un moment important pentru Avi Loeb: 2017, când astronomii de la puternicul telescop din Hawaii au descoperit un obiect ciudat, aflat la 33 de milioane de kilometri de Pământ, destul de mic (230 metri lungime) sub formă de trabuc.
L-au botezat Oumuamua (cercetaș în limba hawaiană).
Unii au spus că este o cometă. Alții au atras atenția că nu are o coadă proprie unei comete și au declarat că avem de-a face cu un asteroid.
Pentru Loeb în schimb, cea mai plauzibilă explicație este aceea că Oumuamua ar fi un obiect al unei civilizații extraterestre. Și aduce argumente: forma de trabuc nu prea seamănă cu un asterioid sau cu o cometă, este de zece ori mai strălucitor (reflectorizant) decât orice rocă din sistemul nostru solar, ceea ce ne duce cu gândul la o carcasă de metal lustruit, accelerează mai rapid decât permite forța gravitațională a Soarelui.
În 2018, Avi Loeb publică în Astrophysical Journal Letters un articol care susține că „Oumuamua este primul contact al umanității cu un artefact al inteligenței extraterestre”. Evident, articolul a generat controverse aprinse în lumea științifică, dar s-a bucurat de un succes uriaș în rândul jurnaliștilor.
Loeb a publicat și cartea Extraterestru: Primul semn al vieții inteligente dincolo de Pământ, o poveste despre „misterele fundamentale ale lui Oumuamua”. A devenit rapid un bestseller.
Hollywood-ul a intrat pe fir
De la aparția cărții, Avi Loeb spune că doarme puțin pentru că este asaltat de solicitări diverse. Zece regizori și producători de la Hollywood l-au contactat pentru o posibilă colaborare (dacă se face un film, aș vrea să fiu interpretat de Brad Pitt – glumește el), iar în următoarele săptămâni are programate cam 100 de interviuri.
„Aproximativ jumătate dintre stelele din galaxia noastră asemănătoare Soarelui au o planetă de dimensiunea Pământului, aflată la aproximativ aceeași distanță la care se găsește Pământul față Soare, astfel încât există condiții pentru existența apei lichide la suprafața planetei, propice vieții.
Deci, care este propabilitatea ca noi să fim singuri în Univers? Minusculă cel mai probabil” – reamintește Loeb.
Notă: imaginea de mai sus este o simulare grafică a Oumuamua.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close