Această interesantă diagramă se găsește în cartea Entdeckungen über die Theorie des Klanges (în traducere Descoperiri în teoria sunetului), o lucrare din 1787 a fizicianului și muzicianului german Ernst Chladni (1756-1827), în care își detaliază experimentele.

Chladni așeza nisip sau făină pe o placă pe care o făcea să vibreze, de pildă cu un arcuș de vioară trecut peste margine. Nisipul vibra și se așeza în aceste modele armonioase.
Dincolo de joacă – poți să încerci și tu, e simplu -, experimentele germanului au contribuit la înțelegerea fenomenelor acustice și a funcționării instrumentele muzicale.

Probabil de asta ne place muzica, pentru că ne face corpul să vibreze complex. La propriu. (Îți dai seama ce se întâmplă însă când urlăm unii la alții.)
Dacă vrei să răsfoiești cartea, în care găsești multe alte diagrame, click pe varianta digitalizată de Max Planck Institute.

(sursa)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close