vrajitoare

Știrile false de azi, de pildă cu reptilieni care au pus gheara pe omenire, par niște poezii pentru copii în comparație cu ce era în stare să născocească mintea omului din Evul Mediu.
De exemplu, în teritoriile dintre Bavaria și Estonia, în anii 1500, era foarte răspândită credința fermă că dacă o femeie ajungea prosperă, aceasta era obligatoriu în cârdășie cu un dragon (balaur, în mitologia noastră) care îi aducea pe furiș bani, lapte sau unt, intrând pe hornul casei.
Balaurul arăta ca un șarpe de foc cu cap de vacă și zbura, evident. El lua sporul casei de la alții și îl dăruia vrăjitoarelor. Nu conta că o femeie putea să facă bani apucându-se să producă artizanal bere, de pildă. Invidia celorlalți o cam trimitea la tribunalul vrăjitoarelor și de multe ori pe rug, unde au pierit destule femei acuzate de sex cu dragonii.
(Un pasionant eseu pe această temă.)
Foto: Sabatul Vrăjitoarelor, gravură dintr-o carte publicată în Germania, la 1593, de pastorul H, Lauen (fragment). Courtesy the Witchcraft Collection, Cornell University.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close