Închide

Ce vrei să cauți?

Cum funcționează pădurea inteligentă instalată de Vodafone

vodafone
vodafone

Va veni o vreme când pădurile din țara aceasta vor fi respectate. Unele dintre ele sunt vechi și neatinse de mână de om, adevărate monumente naturale.
Deocamdată, sunt încă jefuite.
Nu e posibil să punem paznic lângă fiecare pădure, și aici rezolvarea vine de la tehnologia de ultimă generație.
Probabil că ți-a trecut ieri pe la ureche cum că Vodafone „a pus în funcțiune prima pădure inteligentă din România” pentru a preveni defrișările ilegale.
Eu îți spun acum povestea, care-i mecanismul, e interesant.

Gardienii digitali, de veghe la înălțimea copacilor cei mai bătrâni
Gardienii digitali sunt echipamente prevăzute cu senzori acustici care captează sunetele din mediul înconjurător.
Aceste echipamente sunt instalate în vârful copacilor cei mai înalți și funcționează perioade lungi pentru că sunt alimentate de panouri solare.
Sunetele culese de senzori sunt trimise prin internetul mobil, prin rețeaua Vodafone, către o platformă in cloud. Aici, algoritmii de inteligență artificială analizează sunetele.
Dacă detectează zgomote specifice (drujbă, autovehicule etc) care ar putea indica activități suspecte, platforma trimite timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.
Astfel, autoritățile pot interveni rapid și punctual în zonele în care sunt doborâți ilegal copaci.
De asemenea, administratorii pădurilor pot să asculte în timp real ce se întâmplă.

Un singur astfel de dispozitiv are o rază de acoperire de un kilometru și poate preveni defrișarea a peste trei kilometri pătrați de pădure.
Proiectul pilot a fost lansat în județul Covasna.

Un minidocumentar despre soluție:

„Soluția răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar și unui obiectiv pe termen lung, de acțiune împotriva schimbărilor climatice”, explică Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

„Nu vom avea niciodată suficienți pădurari să ne protejăm complet pădurile, însă putem avea suficienți gardieni digitali care să detecteze și să ne anunțe imediat ce apare un pericol real de defrișare ilegală” – completează Cătălin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone România.

Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de startup-ul non profit Rainforest Connection.

„Împreună putem” – noua viziune de brand a Vodafone
Vodafone a anunțat la nivel global noua viziune a brandului, „Împreună putem”, prin care își continuă misiunea de a contribui la societatea digitală în care nimeni nu este lăsat în urmă, reducând în același timp impactul asupra mediului.
Astfel, Vodafone accentuează rolul pe care fiecare individ îl poate avea în schimbarea în bine a societății, cu ajutorul tehnologiei.
Sub promisiunea „Împreună putem”, compania va continua eforturile de dezvoltare a rețelelor sale Gigabit pentru a îmbunătăți conectarea oamenilor și a comunităților, a folosi tehnologia pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a susține educația, sectorul medical și pentru a crea o societate incluzivă și durabilă.

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Interesant. Merită un follow-up peste ceva timp, să aflăm ce s-a întâmplat în continuare, să zicem, peste 1 an?

  2. Sper ca acea vreme sa vina inainte sa dispara toate padurile din aceasta tara…

Adaugă comentariu