Acum 45 de ani, profesorul de istorie a economiei Carlo M. Cipolla, de la University of California, Berkeley, a enunțat Legile prostiei. Rămân valabile și azi, iar manifestările sunt mai ușor de observat datorită rețelelor sociale. Trei dintre legi:

1.Subestimăm numărul de indivizi proști care ne înconjoară. De multe ori refuzăm să admitem că X e prost/proastă deoarece avem prejudecata că nu se poate din moment ce ocupă o funcție importantă sau a terminat o facultate.
2.O persoană proastă este una care provoacă probleme altora fără nici un beneficiu clar pentru sine sau chiar își face rău ei înseși. Se deosebește de un infractor, pentru că acesta face altora rău pentru beneficii proprii.
3.Societățile care progresează în ciuda prostilor au o proporție ridicată de oameni care acționează inteligent și care contrabalansează pierderile generate de stupizi.
(din Civilization #44)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close