În Alba Iulia s-a născut în 1918 România modernă.
Simbolic, în vremurile noastre, aici are loc un experiment important pentru viitorul localităților României: municipalitatea și Orange au creat prototipul funcțional al primului oraș cu adevărat inteligent din România, un model de dezvoltare pentru toate așezările urbane.
Evoluția spre smart city a devenit și mai urgentă pentru toată lumea, odată cu alterarea condițiilor climatice și cu creșterea accelerată a prețurilor la energie.
Ce este orașul inteligent/smart city
În toată lumea, orașele devin inteligente. Conectivitatea la rețelele de comunicații se dezvoltă accelerat și soluțiile software culeg milioane de informații din teritoriu pe baza cărora sunt luate, automat sau de către angajații municipalității, cele mai potrivite decizii. Locuitorii iau legătura instantaneu, oriunde s-ar afla, cu serviciile municipalității, pentru informare și pentru a-și rezolva problemele fără să se mai așeze neapărat, pentru orice, la coadă la ghișee. Poluarea se reduce, finanțele localității se refac – deoarece banul public este cheltuit mai eficient, siguranța cetățenilor crește. Acestea sunt câteva dintre beneficiile unui smart city care cresc substanțial calitatea vieții.
De unde pornim în construcția smart city. Starea de fapt
Nu e plăcut, dar este sănătos să ne amintim că românii se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare: unul din cinci români nu a utilizat vreodată internetul.
La capitolul competențele digitale, doar 10,1% din populația adultă are abilități peste medie, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Totodată, 39% dintre tinerii din România (cu vârsta între 16 și 19 ani) își autoevaluează competențele digitale ca fiind scăzute, comparativ cu media europeană de 15%. În aceste condiții, integrarea tinerilor pe piața muncii și dezvoltarea generală a societății devin problematice.
Transformarea așezărilor urbane în smart city, demers care prevede natural elemente de incluziune digitală, contribuie la creșterea nivelului de alfabetizare digitală a populației și la reducerea inegalității sociale, ceea ce e important.
Alba Iulia Smart City powered by Orange
Programul de digitalizare a orașului Alba Iulia, dezvoltat de Primărie și Orange, împreună cu partenerii săi, este bazat pe infrastructura, arhitectura și tehnologiile Orange.
Câteva dintre beneficiile de care se bucură deja locuitorii orașului:
Conectivitate
Locuitorii și turiștii pot accesa internetul de mare viteză printr-o rețea securizată Wi-Fi cu 228 puncte în Cetatea Alba Carolina, în autogări, în gară, în licee și universitate.
Această rețea este completată de 15 hotspot-uri montate în autobuze ale transportului local. În primul an de funcționare, internetului în autobuze a fost folosit de 10% din populația de 70.000 de locuitori generând peste 2 TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.
Totodată pe cele 15 autobuze au fost montați senzori de monitorizare a calității aerului, care transmit date în timp real, astfel că cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș cu probleme de poluare. Aceste autobuze sunt monitorizate, de asemenea, printr-un sistem de transport inteligent: dispecerii au date în timp real despre poziționarea, viteza și direcția de deplasare a vehiculelor.
Soluția city analytics
Datele culese și stocate în sistemele informatice ale orașului devin valoroase doar în momentul în care sunt prelucrate, iar pe baza insight-urilor rezultate administrația poate lua decizii eficiente. Soluția City Analytics inclusă în proiectul Alba Iulia Smart City powered by Orange oferă informații legate de aglomerările umane, de trafic, de transportul în comun, de numărul oamenilor care vin şi ies din Alba Iulia etc. Aceste date permit alocarea inteligentă a resurselor și decizii bazate pe realitate care să asigure securitatea publică și confortului locuitorilor și vizitatorilor.
Soluția clasă digitală
Două licee din Alba Iulia beneficiază de soluția de școală digitală, ceea ce înseamnă 120 de profesori și 1500 de elevi. Elevii au primit tablete Lenovo, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Începând din anul școlar 2017-2018, în aceste două licee sunt utilizate, pentru monitorizarea performanței școlare, cataloagele digitale. Părinții pot urmări astfel, oricând doresc, de la distanță, evoluția copiilor la școală.
Aplicația mobilă e-alba iulia
Structura smart city este completată de aplicația pentru smartphone e-alba iulia. Este o aplicație de proximitate care oferă informații despre atracții istorice, evenimente în oraș, informații de utilitate publică. Utilizatorii pot trimite feedback sau participa la concursuri.
Aplicația e-alba iulia se bazează pe platforma interactivă de proximitate Zoniz și folosește tehnologie bazată pe locație pentru a trimite mesaje, astfel încât acestea să fie relevante.
Mi se pare util pentru dezvoltarea urbană a României să avem deja un oraș cu elemente de smart city implementate și în dezvoltare. Astfel depășim stadiul de discuții teoretice și de percepții SF în privința conceptului.
Drumul a început și va continua: ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, realizate la nivel european, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.
Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor
Acest text este scris în colaborare cu Orange, companie care face perseverent, de ani buni, eforturi spre incluziunea digitală la nivel național, pe care o consideră esențială pentru progresul național.
Transformarea Alba Iulia în smart city este un proiect important dar nu singurul în strategia digitalizării naționale gândite de operator.
Alte proiecte și direcții de acțiune:
Infrastructură. Compania își bazează acest plan coerent de digitalizare pe existența și dezvoltarea unei infrastructuri de calitate. Rezultatele Speedtest Intelligence ale Ookla confirmă și în acest an că Orange deține cea mai rapidă rețea fixă, cea mai rapidă rețea mobilă (și recunoașterea pentru cea mai rapidă rețea 5G), cea mai mare acoperire mobilă și cea mai bună rețea mobilă.
Digitaliada. Fundația Orange a creat programul național Digitaliada, astfel încât copiii din România să aibă acces egal la educație de calitate, indiferent dacă trăiesc la sat sau la oraș. Programul se desfășoară din 2016 și până acum peste 16.000 de copii din școli rurale au învățat în laboratoare digitale; 38.000 de elevi, profesori și părinți continuă învățarea prin intermediul platformei Digitaliada, un sistem de management școlar gratuit; peste 1.300 de profesori au fost instruiți pentru predarea cu metode digitale.
SuperCoders. Este un concurs național de programare pentru cei mici. În edițiile din ultimii ani peste 3300 de copii au participat la SuperCoders.
Centrul digital pentru femei. Programul are ca obiectiv creșterea șanselor de angajare a beneficiarelor, autonomia, independența lor financiară, încrederea în forțele proprii şi oferă acces la tehnologie şi informaţie pentru fete și femei vulnerabile. Fundaţia Orange a deschis patru astfel centre digitale în Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Iaşi.
Despre alte proiecte Orange, puteți citi, aici.
Orange a lansat campania „Facem tehnologia digitala accesibila tuturor” pentru a atrage atenția asupra importanței incluziunii digitale în România și a reconfirma promisiunea de a oferi sprijin tuturor celor care vor și au nevoie să-și îmbunătățească abilitățile digitale.
(foto: Diana Popescu)
1 comentariu Adaugă comentariu
Nu prea inteleg scopul. Daca intr-un oras, administratia nu stie unde se formeaza aglomerari de oameni / masini, administratia aia este incompetenta si trebuie sa plece. Orice locuitor al oricarui oras iti va spune punctele de interes. Acum daca se face sau nu ceva cu aceasta informatie, asta e alta poveste….