Închide

Ce vrei să cauți?

Noul președinte din Coreea de Sud a adunat voturile tinerilor cu ajutorul avatarului său

Aplicațiile de inteligență artificială i-au creat o dublură perfectă

avatar presedinte coreea
avatar presedinte coreea

Acesta e un bun exemplu ca să înțelegem mai bine la ce se referă conceptul de deep fake.
Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a câștigat alegerile și datorită voturilor tinerilor, încântați de un avatar al său, construit pe baza softurilor de inteligență artificială, și cu care echipa de campanie a produs zeci de videoclipuri virale. Unii analiști spun că varianta digitală și falsă a lui Yoon, avatarul adică (foto), este mai fermecătoare decât ar putea fi vreodată omul real.
Cum s-a construit copia deep fake a candidatului: Yoon a fost filmat gesticulând cu un ecran verde, chroma, ca fundal și înregistrat rostind 3.000 de propoziții. Pe baza acestor date (imagine plus sunet) echipa de tehnicieni a reușit să creeze o copie digitală perfectă a lui Yoon care putea să spună orice doreau programatorii și echipa de campanie. Producția unui clip fals (în care Yoon răspundea întrebărilor alegătorilor, de exemplu) dura cam 30 de minute, ceea ce e colosal.
În campanie, au fost create peste 80 de clipuri cu avatarul Yoon, devenite virale, înregistrând peste 14,5 milioane de vizualizări. Rezultatul: popularitatea candidatului în rândul tinerilor coreeni a crescut cu peste zece procente.
Contracandidatul Lee Jae-myung a criticat utilizarea acestei clone AI ca fiind frauduloasă și o amenințare la adresa democrației. Dar când sondajele au început să urce pentru Yoon, Lee și-a creat și el un avatar. Prea târziu însă.
Știrea amplifică temerile legate de tehnologia deep fake – crearea de clipuri video sau audio complet false pe baza AI și a înregistrărilor existente pe net, în care personalități fac afirmații scandaloase, de exemplu clipul fals în care Obama spune despre Trump că e un dipshit. Această tehnologie poate aduce prejudicii grave de imagine și oamenilor obișnuiți, vezi site-urile pornografice.
Pentru detalii despre clona lui Yoon, ai acest clip:

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu