Închide

Ce vrei să cauți?

Cele patru tipuri de noroc pe care le putem avea în viață

Trei dintre tipurile de noroc depind de comportamentul individului

oportunităși bani
oportunităși bani

Am dat peste un newsletter care are 225.000 de abonați și crește rapid cam cu 1000 de noi conturi pe zi. Am ales să sintetizez una dintre postări, despre noroc:

În 1978, un neurolog pe nume Dr. James Austin a publicat o carte intitulată Chase, Chance, & Creativity: The Lucky Art of Novelty.

 

În respectiva carte, dr. Austin afirmă că există patru tipuri de noroc:
Norocul chior
Norocul rezultat din mișcare
Norocul rezultat din conștientizare
Norocul din unicitate:

Tipul I: Norocul chior. Norocul apare complet accidental. Vine fără niciun efort din partea ta și este  complet în afara controlului tău. Acesta include: locul în care te-ai născut, familia în care te-ai născut, circumstanțele de bază ale vieții tale, intervențiile fericite ale destinului.
Exemplu: câștigi la loto.

Tipul II: Norocul rezultat din mișcare. Este generat de acțiunile, inițiativele și ideile tale aleatorii care duc la combinații noi.
Norocul de tip II este așadar un rezultat al mișcărilor tale.
Exemplu: ai un nou loc de muncă și începi să spui „da” la fiecare oportunitate care îți iese în cale. Muncești din greu, alergi de colo-colo, cunoști oameni noi și creezi noi conexiuni ori de câte ori este posibil. La un moment dat, conectezi două dintre persoanele pe care le-ai cunoscut, iar acestea încep o afacere împreună și te iau drept colaborator. Afacerea devine una mare, câștigi. Tu ai creat acest eveniment „norocos”.

Tipul III: Noroc din conștientizare. Oportunitatea potențială există, dar unii o trec cu vederea, cu excepția acelei persoane care are talentul de a o observa, a o vizualiza conceptual și a înțelege pe deplin semnificația sa. Norocul de tip III implică o receptivitate specială, un discernământ și o înțelegere intuitivă a semnificației unice în privința oportunității. Norocul de tip III este un rezultat al profunzimii înțelegerii tale într-un domeniu specific. Devii foarte bun în a detecta norocul, de la un kilometru distanță.
Exemplu de tip III: Ești un antreprenor și observi ritmul impresionant în care se dezvoltă inteligența artificială generativă pentru crearea de imagini și artă. Construiești o aplicație AI generativă utilă și milioane de oameni o vor folosi contra unui fee convenabil.

Tipul IV: Noroc din unicitate. Norocul vine la tine, nesolicitat, datorită a ceea ce ești și a modului în care te comporți. Îi favorizează pe cei cu hobby-uri, stiluri de viață personale și comportamente deosebite, dacă nu chiar excentrice.
Exemplu de tip IV: Ai petrecut ani de zile jucându-te cu modelele generative de inteligență artificială, pe vremea când foarte puțini înțelegeau conceptul. Pasiunea ta și expertiza dobândită îi determină pe unii fondatori și investitori cu proiecte în domeniu să te coopteze în startup-uri interesante care îți pot aduce în viitor, probabil, milioane de euro.

Când se întâmplă:
Tipul I dictează primii ani ai vieții tale.
Tipul II intră în joc atunci când începi să îți croiești un drum, pe la 20 de ani.
Tipul III se instalează pe măsură ce dezvolți o experiență complexă, la 30 de ani și după.
Tipul IV nu prea ține cont de vârstă.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu