Închide

Ce vrei să cauți?

Aplicațiile de inteligență artificială ne-ar putea întoarce la metoda socratică în educație

Chat GPT poate trece cu succes un test grilă la nivel universitar

educatie, invatamant
educatie, invatamant

Aplicația Historical Figures Chat (accesibilă doar în App Store, deci utilizabilă pe iPhone, iPad și Mac) ne permite să discutăm (întrebare/răspuns) cu vreo 20.000 de personalități din istoria omenirii, de la Platon și John Lennon la Hitler și Ginghis Han. E bazată pe inteligența artificială precum multdiscutatul Chat GPT.

aplicatie inteligenta artificiala

Aplicația e un exemplu despre cum inteligența artificială ar putea reimagina educația în viitor.
În timp ce educația tradițională, bazată pe memorare și pe aritmetică din era revoluției industriale este deja criticată pe scară largă, elementele principale ale educației actuale (manuale, învățarea liniară, redactarea de eseuri etc.) sunt toate pe punctul de a fi perturbate.

Am putea reveni la metoda socratică de învățare (numită după filosoful grec Socrate), care se bazează pe dialogul dintre profesor și elevi. De pildă, istoria poate fi predată alternativ, printr-o interfață de chat, precum această aplicație, care ar permite elevilor să intervieveze personalități istorice. Sau un student la filosofie s-ar putea duela în idei cu filosofi din trecut  sau cu un grup de gânditori cu puncte de vedere opuse.

Această nouă tehnologie ar putea face ca educația să evolueze și să aibă ca obiectiv deprinderea de a gândi: cum să găsim răspunsuri, cum să facem corelații, cum să ne susținem în mod creativ ideile.
Este, desigur, un model ideal de dezvoltarea a societății. Realitatea e mult mai nuanțată. O astfel de aplicație ca Historical Figures Chat își trage conținutul din internet unde, știm, informațiile bazate pe adevăruri sunt amestecate cu o cantitate uriașă de gunoi – informații false, de multe ori de-a dreptul toxice.

Îngrijorare
Inventarea telefonului în 1876 a fost întâmpinată cu uimire și îngrijorare. Criticii tehnologiei imaginau scenarii catastrofice conform cărora telefoanele vor perturba grav comunicarea față în față.
Dacă ne întoarcem la ChatGPT, robotul de conversație capabil să răspundă la întrebările utilizatorilor, vedem că îngrijorările sunt oarecum similare cu cele de la apariția comercială a telefonului sau televiziunii. ChatGPT creează la comandă eseuri articulate, memorii juridice, poezii în stil Shakespeare, coduri software și multe altele.
După cum spune jurnalistul Kevin Roose, „ChatGPT este, pur și simplu, cel mai bun chatbot cu inteligență artificială lansat vreodată pentru publicul larg”.
Educatorii, jurnaliștii și cercetătorii discută intens despre implicațiile ChatGPT. Consensul este că profesorii și învățătorii pot fi păcăliți destul de ușor de către studenți și elevi. ChatGPT trece cu siguranță testul Turing (mașinile se pot comporta ca oamenii din punct de vedere intelectual).  De pildă, programul a redactat un eseu rezonabil pentru facultate, o scrisoare de intenție pentru a ocupa funcția de manager la Starbucks și chiar o lucrare academică în care se compară două texte.
Profesorul Alex Berezow a descoperit, la rândul său, că ChatGPT a excelat în a răspunde corect la un test de microbiologie de nivel universitar.
Cu toate acestea, eseurile produse de ChatGPT sunt încă identificabile ca fiind produse de un robot, mai degrabă decât de un om, din cauza câtorva defecte fundamentale, cum ar fi informații inexacte și un stil cam mecanic.
Dar tehnologia evoluează într-un ritm fantastic.
Apropo, ești sigur(ă) că acest text nu este scris de ChatGPT?

 

Adaugă comentariu