Probabil că ai auzit: antreprenorul Joshua Browder (foto) plănuia ca un „avocat robot” să ajute un reclamant să conteste o amendă de circulație, însă a renunțat la idee după ce a primit amenințări cu o posibilă urmărire penală și cu închisoarea.
De altfel, nici nu ar fi fost posibil ca robotul să fie acceptat în sala de judecată, vedem imediat de ce.
Browder, directorul executiv al startup-ului DoNotPay din New York, a stârnit recent vâlvă când a anunțat că ar fi creat o soluție prin care persoanele care contestă amenzile de circulație să folosească în instanță argumente generate de inteligența artificială.
Cum urma să funcționeze avocatul robot
Cetățeanul care contestă o amendă pentru depășirea vitezei ar purta ochelari inteligenți care înregistrează conversațiile judiciare și dictează răspunsurile în urechea acuzatului printr-un difuzor minuscul. Sistemul se bazează pe câteva generatoare AI, printre care ChatGPT.
Avocații amenință
Prima înfățișare în fața instanței cu contribuție AI din istorie urma să aibă loc în California pe 22 februarie, dar nu mai este cazul.
Antreprenorul Joshua Browder spune că a primit valuri de scrisori furioase din partea avocaților.
„Mai multe barouri de stat ne-au amenințat”, povestește el. „Unul dintre ele a spus chiar că ar fi posibilă o sesizare a procurorului districtual și urmărirea penală plus închisoare”.
Astfel, un oficial al unui barou de stat a remarcat că exercitarea neautorizată a profesiei de avocat este o infracțiune în unele state, care se pedepsește cu până la șase luni de închisoare.
Ai avea totuși curajul să te lași apărat de un robot?
Chiar dacă utilizarea inteligenței artificiale în instanță nu a fost interzisă explicit, unii observatori pun la îndoială cât de eficiente ar fi soluțiile AI ale DoNotPay ca apărători în instanță, mai ales că Browder este cunoscut pentru faptul că îi place să atragă atenția prin acțiuni excentrice. Un gen de comediant al antreprenoriatului cum ar veni.
Recent, el a afirmat pe Twitter că ar plăti oricărui avocat 1 milion de dolari pentru a susține o pledoarie în fața Curții Supreme a SUA purtând căști AirPods care ar transmite argumente generate de AI de la „avocatul său robot”.
Fondat în 2015, startup-ul DoNotPay a strâns 28 de milioane de dolari finanțare, inclusiv de la importanta firmă de capital de risc Andreessen Horowitz – scrie npr.org.
Nu e voie cu robotul în fața judecătorului
Mai departe, Browder a declarat că DoNotPay își va antrena roboții pentru asistența acordata persoanelor care se confruntă cu facturi medicale costisitoare sau probleme cu agențiile de raportare a creditelor, deoarece „majoritatea oamenilor nu își pot permite avocați”.
Însă viitorul avocaților robotizați este incert dintr-un alt motiv mult mai simplu decât întrebările existențiale ale oficialilor baroului: regulile din sala de judecată.
Înregistrarea audio în timpul unei proceduri judiciare nu este permisă în majoritatea sălilor de judecată. Instrumentele de inteligență artificială dezvoltate de DoNotPay, încă netestate în instanțele reale, necesită înregistrarea audio a argumentelor pentru ca algoritmul de învățare automată să genereze răspunsuri.