Închide

Ce vrei să cauți?

Pasăroiul dodo, parte și din tezaurul României, ar putea fi readus la viață prin inginerie genetică

Ultimul exemplar a fost văzut prin 1662

Pasărea dodo era mare, înaltă până la un metru, putea atinge 17-20 de kilograme greutate și nu zbura. Semăna mai degrabă cu un porumbel uriaș decât cu un struț. A dispărut din cauza omului.
Știm sigur că în jurul anului 1662 nu mai era niciun exemplar în viață, la doar 150 de ani după ce vasele europene descoperiseră Mauritius, insula din Oceanul Indian în care a trăit odată pasărea.
Cauza dispariției: animalele domestice aduse de coloniștii europeni i-au distrus habitatul.

Pasărea dodo, reconstituire

Dodo, parte din tezaurul României
În lume, s-au păstrat doar câteva schelete ale ciudatei păsări.
Acum 100 de ani, savantul Grigore Antipa a cumpărat cu bani grei un astfel de schelet, foarte rar, expus și astăzi în muzeul care îi poartă numele. Scheletul este clasat ca obiect de tezaur al României. Este bine conservat și întreg, cu excepția a câteva vertebre lipsă și poate fi văzut de oricine vizitează muzeul din Piața Victoriei.

muzeul antipa

De-extincția dodo
Acum, compania de biotehnologie Colossal Biosciences, din Austin, Texas, intenționează să readucă dodo la viață prin inginerie genetică, pe baza ADN-ului recoltat dintr-un schelet al păsării aflat într-un muzeu din Copenhaga. Această informație genetică ar urma să fie combinată cu cea a rudei apropiate a lui dodo, un porumbel sălbatic asiatic.
Este cea de-a treia specie aleasă de Colossal pentru procesul de „de-extincție” tehnologică: celelalte două sunt mamuții și tigrul tasmanian – scrie technologyreview.com.
La  această companie lucrează 41 de cercetători cu doctorat, iar fondurile atrase de la investitori sunt considerabile: 225 de milioane de dolari.

Reușita e incertă
Colossal nu a re-creat încă niciun animal dispărut. Încă lucrează la dezvoltarea proceselor necesare. Iar crearea unui dodo s-ar putea să nu fie posibilă.
Problema este că, deși este ușor să editezi genetic celulele de pasăre în laborator, este greu să transformi aceste celule în păsări. În cazul mamiferelor, cum ar fi bovinele sau elefanții, procesul este relativ simplu: clonarea. Dar clonarea nu funcționează cu un ou de pasăre.

În afară de cele deja dispărute, sute de alte specii de păsări sunt în pericol de dispariție, iar o tehnologie precum cea la care visează Colossal Biosciences ar fi salvatoare.

Dar chiar dacă nu va ajunge să re-creeze pasărea dodo, descoperirile în domeniul geneticii care vor apărea la Colossal ar putea fi valoroase.

 

 

Adaugă comentariu