Poate când actuala generație de copii, crescuți de la trei ani în universurile virtuale (jocuri), va avea putere de cumpărare (la maturitate) să mai auzim că metaversul este la modă.
Există excepții – proiecte de metavers care merg în continuare, dar subiectul nu mai e de actualitate în lumea afacerilor tech.
Toată lumea merge pe inteligența artificială generativă, tehnologie care capătă amploare la nivel global.
Ideea este (sau a fost) tentantă: un univers 3D online care integrează o serie de spații virtuale diferite și permite utilizatorilor săi să interacționeze, să facă comerț, să lucreze, să se întâlnească, să se joace și chiar să socializeze.
Acesta ar fi urmat să fie metaversul, al cărui hype tocmai s-a stins. Doar jocurile, arta și moda par să reziste în acest spațiu virtual.
Conceptul metaversului a fost descris în cartea Snow Crash a lui Neal Stephenson, publicată în 1992, iar Mark Zuckerberg l-a popularizat către cei peste două miliarde de utilizatori Facebook, Instagram și WhatsApp.
Microsoft, NVidia, Google, Disney, Unity Technology, Roblox Corporation, Amazon, Animoca Brands, Epic Games, Decentraland și chiar Binance au alergat și ele să prindă o bucată din această tehnologie promițătoare.
Acum, companiile care își făcuseră planuri mari în acest sens renunță la idee, pe măsură ce inteligența artificială generativă capătă amploare la nivel global.
Dacă ne întoarcem la Zuckerberg, acesta a pompat 36 de miliarde de dolari în metavers, în ciuda rezervelor partenerilor săi. Acum renunță la această tehnologie, a dat afară cel puțin 11.000 de angajați și intenționează să mai taie încă 10.000 de locuri de muncă. (qz.com)
PS: Au apărut zvonuri că și Apple amână lansarea unei căști proprii pentru realitate virtuală și augmentată.