Astfel:
Adidas
Numele provine de la cel al fondatorului său, Adolf („Adi”) Dassler („das”). Fratele său, Rudi, a fondat Puma.
Adobe
John Warnock și Charles Geschke, doi antreprenori care lucraseră împreună la Xerox PARC, au lansat Adobe în 1982 în garajul lui Warnock, care se întâmpla să fie situat lângă Adobe Creek din Los Altos.
Amazon
La începutul web-ului, listele de site-uri erau ordonate alfabetic, așa că Jeff Bezos a pus ochii pe cuvintele care începeau cu „A”. Amazon părea un nume perfect pentru o afacere promovată ca fiind cea mai mare librărie din lume. Fluviu Amazon era prezent de altfel în primul logo al companiei:
Inițial, au fost înregistrate mai multe domenii în timpul procesului de selecție a numelui, inclusiv Awake, Browse, Bookmall sau Relentless – ultimul redirecționează și acum către Amazon.
Apple
Jobs a ales acest nume în timpul uneia dintre dietele sale frugivore, potrivit biografiei scrise de Walter Isaacson. Tocmai se întorsese de la o fermă de mere și s-a gândit că numele suna „amuzant, sprinten și nu intimidant”. „Am ales Apple în parte pentru că îmi plac merele și pentru că este înaintea lui Atari în cartea de telefon… Am lucrat la Atari” – povestea Jobs în 1980.
Audi
Audi a fost fondată de August Horch, care își folosise numele de familie în afacerile anterioare, dar căruia i s-a interzis din punct de vedere legal să facă acest lucru atunci când a înființat noua sa companie auto. Horch, în germană, înseamnă „ascultă”. Și în timp ce se gândea la idei de nume acasă la un prieten, fiul acestuia a sugerat „audi”, care înseamnă „ascultător” în latină.
BlackBerry
Cu un an înainte de lansarea dispozitivului său care a schimbat jocul, Research In Motion a angajat compania Lexicon Branding, pentru a-i găsi un nume. Culoarea neagră a smartphone-ului și forma tastaturii sale, care semăna cu semințele unor fructe de pădure au dus la ideea „murei”.
eBay
Fondatorul Pierre Omidyar și-a lansat inițial site-ul de licitații sub numele de AuctionWeb, dar i-a schimbat numele în eBay. Acesta se baza pe firma sa de consultanță, Echo Bay. Cum domeniul web pentru Echo Bay fusese luat de altcineva, a prescurtat numele în eBay.
Google
În 1996, Larry Page și Sergey Brin și-au numit inițial motorul de căutare „BackRub”, deoarece acesta analiza „back links” pentru a determina cât de important era un site web. Dar au considerat că era nevoie de un nume mai bun, care să reflecte cantitatea de date pe care le indexau. Când un coleg de la Stanford, Sean Anderson, a sugerat „googolplex”, Page a replicat cu „googol”. Ambele cuvinte fac referire la numere mari. După o tastare greșită sub forma „google” pentru a vedea dacă domeniul e liber, au decis că preferă această ortografie.
Häagen-Dazs
După ce a lucrat în afacerea de înghețată a familiei sale, antreprenorul Reuben Mattus din Bronx, New York, a înființat Häagen-Dazs în anii 1960, împreună cu soția sa Rose. Mattus a inventat un nume care suna a daneză, deoarece credea că sugerează tradițiile și măiestria din lumea veche. El a adăugat un umlaut, deși acest semn de punctuație nu există în limba daneză, așa pentru impresie artistică.
Instagram
Mike Krieger și Kevin Systrom au lansat inițial o aplicație de check-in numită Burbn. Publicarea și schimbul de fotografii a devenit rapid cea mai populară funcție a Burbn. Așa că, șase luni mai târziu, Krieger și Systrom au făcut un pivotare și au lansat o nouă aplicație numită Instagram – o îmbinare între „instant camera” și „telegramă”.
Lego
În 1916, tâmplarul Ole Kirk Christiansen a deschis un atelier care fabrica scări, taburete și mese de călcat. Dar, după tragedii personale și dezastre financiare, Christiansen a trebuit să își folosească lemnul rămas pentru a face bunuri ieftine, cum ar fi jucării. Numele „LEGO” este o abreviere a cuvintelor daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă-te bine”.
Starbucks
Potrivit co-fondatorului Gordon Bowker, numele inițial al lanțului urma să fie Cargo House, despre care a spus mai târziu că ar fi fost o „greșeală teribilă”. Pequod, nava de vânătoare de balene din Moby Dick, a fost de asemenea luată în considerare. Bowker și un prieten din industria publicitară au alcătuit o listă de cuvinte care începeau cu „st”, apreciind că ar putea fi un prefix puternic. Apoi, Bowker și-a adus aminte de Starbuck, secundul de pe Pequod din Moby Dick. Numele Starbucks a inspirat, de asemenea, logo-ul verde și alb al companiei, care prezintă o sirenă din mitologia greacă.
Zara
Când fondatorul Zara, Amancio Ortega, a căutat un nume pentru primul său magazin de haine, a ales „Zorba”, bazat pe filmul Zorba Grecul din 1964. Însă, în apropiere exista un bar numit „Zorba”, iar proprietarul acestuia s-a plâns că lumea ar fi derutată. Întrucât Ortega făcuse deja matrițele pentru literele din sigla sa, le-a rearanjat pentru a vedea ce variante are. Și Zara a cîștigat. Alte povestiri despre branduri, aici.
1 comentariu Adaugă comentariu
Interesant 🙂
Probabil e o pâine de mâncat în online și pentru cei care se ocupă de branding pentru companii care vor să se lanseze.
Nu am uitat povestea cu brandul de țară câștigător care promova România, și mai ales cât a costat 🙂