Închide

Ce vrei să cauți?

Venitul universal de bază, testat acum și în Anglia

Roboții și inteligența artificială ar putea în viitorul apropiat trimite mulți oameni în șomaj, iar susținerea statului printr-un venit minim garantat acordat acestora ar putea fi soluția pentru păstrarea ordinii sociale.
Venitul universal de bază (universal basic income – UBI) este testat pentru prima dată în Anglia, unde treizeci de persoane vor primi 1 600 de lire sterline pe lună, fără nicio obligație.
Proiectul UBI prevede, într-un viitor incert, un venit garantat pentru toți membrii societății, conceput pentru a acoperi nevoile de bază, plătit indivizilor, nu gospodăriilor, acordat la intervale regulate.
Nu va exista o verificare a mijloacelor de trai sau cerințe pe care trebuie să le îndeplinească oamenii. Toată lumea primește această sumă, indiferent de cât câștigă.

Susținătorii UBI susțin că acesta ar putea simplifica sistemul de asistență socială și ar putea combate sărăcia.
UBI este, de asemenea, o modalitate de a proteja populația împotriva unor potențiale perturbări viitoare ale modului în care trăim și lucrăm – precum schimbările climatice, inteligența artificială și roboții.
Însă nu toată lumea vede cu ochi buni acest ajutor. Unii vorbesc de instaurarea unei forme de comunism, alții de o modalitate de control al elitelor conducătoare asupra cetățenilor de rând, precum acest exemplu de reacție dintr-o zonă conspiraționistă:

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu