Închide

Ce vrei să cauți?

Cel mai mare investitor de pe planetă este…

În anii 1990, Norvegia obținea venituri excedentare din petrol, iar conducătorii țării s-au gândit ce să facă cu atâția bani. Nu i-au strecurat în conturile personale, așa cum am auzit că se întâmplă la națiuni mai estice, ci au creat un fond suveran, în fapt o rezervă de bani pentru viitoarele generații de norvegieni, pe ideea că rezervele de țiței se vor epuiza inevitabil.
Banii au fost investiți cu cap de profesioniști ai finanțelor și s-au înmulțit. De exemplu, în ultimii 20 de ani, valoarea investițiilor în acțiuni a fondului a crescut de aproximativ 21 de ori.
În prezent, 71% din portofoliul de investiții al fondului suveran norvegian, în valoare de 1.600 miliarde de dolari, se află în acțiuni, adică, un total de 1.100 de miliarde de dolari, repartizate în peste 8.800 de companii din 65 de țări.

Totodată, valoarea fondului suveran a crescut cu 6,3% în ultimul trimestru, adăugând 110 miliarde de dolari la averea țării (110 miliarde reprezintă cam o treime din PIB-ul României).
Unul dintre cele mai importante podcasturi de business
Directorul executiv al fondului norvegian, Nicolai Tangen, prestează și un podcast – In Good Company -, avându-i ca invitați pe importanți oameni de business, precum Elon Musk sau Satya Nadella. (sherwood.news)
Mai nimeni nu poate refuza invitația la microfon, pentru că interviatorul are (prin fond) acțiuni la intervievați.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu