Închide

Ce vrei să cauți?

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București și alte nouă orașe din România

Analiză prezentată de Storia

Evoluție. Prețurile solicitate pentru închirierea locuințelor din cele 10 orașe analizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, au crescut cu 15% de la un an la altul (aprilie 2024 vs. aprilie 2023).
De la o lună la alta (aprilie 2024 vs. martie 2024), prețurile au scăzut însă cu 3%.
Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere, în aprilie 2024, a fost de 498 euro.

Închiriere versus achiziție. Observăm o cerere ușor în scădere pentru închirieri și o tendință vizibil în creștere pentru achiziții de locuințe. A crescut perioada de listare a proprietăților de închiriat, iar portofoliul disponibil pe piața imobiliară s-a diversificat. Astfel în aprilie 2024, am constatat o creștere semnificativă – cu 15% mai multe apartamente de închiriat disponibile pe platforma Storia, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut – explică Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum a crescut prețul chiriilor în București. Prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+13%, aprilie 2024 versus aprilie 2023) la categoria garsoniere, astfel că prețul mediu de închiriere a fost de 348 de euro.
Chiriile la apartamente au crescut cu 24% în Sectorul 6, cu 23% în Sectorul 2, cu 16% în Sectoarele 3 și 5. Cele mai mici creșteri de preț pe sectoare s-au înregistrat în sectorul 1 (+6%) și în sectorul 4 (+12%).În aprilie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 319 euro (în Sectorul 5) și 400 euro (Sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere variază între 450 de euro (Sectorul 4) și 670 de euro (Sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 530 de euro (Sectorul 6) și 1000 de euro (Sectorul 1).

Moment de stagnare la Cluj și de scădere la Sibiu. În aprilie 2024, prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere din Cluj au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară. Însă, comparativ cu aprilie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% la apartamentele cu trei camere.În Sibiu, prețurile medii de închiriere solicitate în luna aprilie 2024 au înregistrat stagnări la categoria garsonierelor, față de cele din luna anterioară, în timp ce apartamentele cu două (-5%) și trei camere (-7%) s-au închiriat cu prețuri mai mici.


Față de luna aprilie 2023, prețurile medii solicitate în aprilie 2024 pentru închiriere au crescut în Sibiu la toate categoriile de apartamente – cu 20% pentru garsoniere, cu 9% pentru apartamentele cu două camere și cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Poți citi o analiză detaliată realizată de Storia, despre piața închirierilor din București, Constanța, Iași, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Craiova și Aradaici.

Despre Storia
Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, este locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze acest chestionar.

Adaugă comentariu