Închide

Ce vrei să cauți?

Caut avocati pentru browsere

Internet browserCe browser iti place mai mult? Internet Explorer? Chrome? Firefox? Safari?
Care te-a enervat cel mai tare de-a lungul timpului?

Editorii revistei Esquire, la care colaborez, m-au rugat sa scriu un articol despre browserele de Internet.
Sa povestesc care este cel mai bun, care este cel mai slab, cine va castiga lupta dintre cei patru giganti IT (Microsoft, Google, Fundatia Mozilla si Apple).
As reusi probabil sa scot un articol subiectiv, nerelevant, eventual o insipida analiza.

Si atunci m-am gandit sa va invit pe voi sa scrieti articolul. E simplu, iata ce aveti de facut:
Sa trimiteti un comentariu la acest post in care sa povestiti:
– care este browserul pe care il folositi pe computer
– de ce l-ati ales, de ce este mai bun decat celelalte
– care este in opinia voastra cel mai prost browser, cel care v-a enervat cel mai mult
– cine credeti ca va castiga lupta dintre Internet Explorer, Chrome, Firefox si Safari

Cele mai interesante comentarii (scrieti cat simtiti nevoia, cateva fraze sau mai mult) vor aparea sub semnatura voastra in editia din toamna a Esquire. Avem doua pagini la dispozitie in care putem sa scriem tot ce vrem pe tema aceasta.
Nu va chinuiti sa scrieti texte savante, fiti spontani, povestiti lejer asa cum ati face daca ati vorbi cu prietenii. 
Va multumesc!

Articole populare Ultima luna

39 comentarii Adaugă comentariu

  1. Petru … zici tu? sau si tu recomanzi firefoxu? :))

  2. Interesanta provocare.

    1. Sunt un sucker for Firefox. Il tin la curent cu fiecare beta care e lansata. Nu l-as schimba pentru nici un alt browser.
    2. Pentru stabilitate, UX si UI, pentru compatibilitatea cu FoxMarks (actual XMarks) – cel mai bestial bookmars manager ever
    3. IE, clar IE.
    4. Firefox, desi se pare ca si Chrome vine tare din spate

  3. #3 Comentariu nou

    Ok, adspedia, multumesc!

  4. #4 Comentariu nou

    Piticu, eu nu recomand nimic, ia baga un articol aici cum numai tu poti sa scrii!

  5. Mozilla Firefox – pentru fiabilitate, protocoalele de siguranta si design`ul user-friendly.

  6. #6 Comentariu nou

    De-a lungul timpului le-am folosit pe toate și încă vreo câteva. Acum folosesc Chrome, de peste un an; sunt mulțumit, dar parcă devine mai leneș cu fiecare update.

    Am ales Chrome pentru că, după ce multă vreme am folosit Safari, pe Mac, mă plictisisem de el, de lipsa extensiilor, a temelor, de faptul că uneori nu avea nu știu ce plug-in instalat. Dar am rămas cu o impresie bună, pot spune că Safari mi s-a părut cel mai rapid browser pe care l-am folosit vreodată.

    Cel mai prost browser se spune că ar fi Internet Explorer, mai ales versiunile sale mai vechi. Eu nu l-am folosit prea mult, tocmai de-asta. Se spune că Internet Explorer e cel mai bun browser cu care să-ți descarci alt browser 🙂 (pentru că, se știe, vine la pachet cu Windows).

    Dar cel mai tare m-a enervat Firefox. Mereu am avut o problemă cu el, atât pe Windows, cât și pe Mac. Mereu aveam erori sau mergea prost. Poate că era vina mea. Dar după ce am renunțat la el și am trecut pe Safari, am simțit că am trecut de la Dacie la Porsche.

  7. Eu pledez „vinovat” pentru Chrome. E rapid, nu „crapa”, usurinta in organiazarea tab-urilor, manager bookmark bun, se pot instala foarte multe extensii/teme/etc.

  8. #8 Comentariu nou

    1. Chrome
    2. usor de utilizat, funny, merge fffff repede, f usor de personalizat
    3. Explorer – the looser of the group
    4. Chrome, in opinia mea, desi multa lume vb de Firefox…

  9. 1. Folosesc Mozzila cu precadere, apoi Chrome si Safari.
    2. Am ales Mozzila pentru ca nu mi s-a blocat niciodata, e foarte usor de folosit si are skinuri personalizate. Pe Chrome si Safari datorita vitezei si designului elegant le-am ales.
    3. Urasc Internet Explorer pentru ca se incarca foarte greu si majoritatea site-urilor pe care le facem la munca merg pe IE7 dar nu si pe IE8 etc. La Mozzila nu s-a intamplat niciodata asta.
    4. Chrome si Mozzila au cele mai mari sanse cred. Pentru ca avem nevoie de browsere care sa se miste repede, sa arate frumos si sa nu se blocheze.

  10. 1. Folosesc Chrome, Chrome si iar Chrome. De ce? Pentru ca luceste frumos si nu oxideaza. Acum serios vorbind, pentru ca arata super bine, se misca super bine, imi permite sa descarc orice fisier si sa-l accesez prin doar 2 clickuri, are extensiile care imi sunt necesare (Silver Bird pentru Twitter, de exemplu) si meniurile contextuale sunt inteligibile. Si pentru ca arata super bine, am mai zis?
    2. L-am ales pentru ca se misca mai repede decat Firefox, e mult mai util decat Safari si nu e atat de insipid precum Internet Explorer – chiar daca acesta din urma a recuperat dramatic terenul pierdut. E mai bun pentru ca se muleaza mai bine pe necesitatile mele, nu stiu daca putem extinde asta in plan universal…
    3. Era Internet Explorerul, insa imi amintesc ca inainte sa trec definitiv la Chrome imi scotea peri albi Firefox-ul. Pentru ca aveam si pretentii mai mari, as zice ca Firefoxul a dezamagit cel mai mult.
    4. Pe termen mediu, Chrome. Pe termen lung, n-as scoate Internet Explorerul din ecuatie. Mediu inseamna 2 ani, lung inseamna 4 ani, doar nu suntem in industria auto aici, da? Safari n-are nicio sansa in afara snobilor, iar Firefoxul nu prea mai are dinamica si motivatia necesara sa faca fata celorlalti doi din top. El aparuse ca o contrapondere la maleficul IE, iar asta a disparut odata cu aparitia lui Chrome.

  11. Din 2005 sunt fană declarată şi înfocată Firefox. Cum apare un beta eu sunt cea care îl instalează şi trimite rapoarte. Acum pe netbook-ul de plimbat am Firefox 5.0 şi pe cel de acasă mă joc cu Firefox 8 Nightly (care nici nu se mai numeşte firefox). Am badgeuri cu vulpea, am insigne cu vulpea, vreau să-mi comand şi tricou din shop.
    Ce îmi place la Firefox? Îmi plac addonurile, acum folosesc Integrated Gmail, AdBlock Plus, Fireshot pentru capturi şi multe addonuri pe care nu le mai menţionez.
    Recunosc că are nişte hibe, a început să se mişte greu şi crashuieşte din ce în ce mai des, dar avem o relaţie prea lungă ca să ne despărţim.
    Deşi într-o perioadă am cochetat cu Chrome, până la urmă tot la iubitul Firefox m-am întors.

  12. Folosesc Chrome în mod constant (mai exact, trei versiuni ale acestuia – cea normală, una beta şi RockMelt, un browser „social” bazat pe Chrome). Pot spune, deci, că întâia mea preferinţă e Chrome-ul 🙂

    Ce-i curios este că până acum câteva luni eram, de când mă ştiu, avocatul Firefox-ului. Chrome e, însă, cel mai rapid browser: porneşte repede, „îngheaţă” mai rar şi mai puţin, instalarea extensiilor nu necesită repornirea browserului iar actualizarea acestuia este automată şi deloc intruzivă.

    „Cel mai prost” browser, în ziua de azi, e doar o chestiune de preferinţă, fiecare dintre marii jucători făcându-şi treaba cu brio, însă având dezavantajul său major: IE este dispreţuit, deşi ultimele două versiuni sunt la fel de bune ca browserele alternative; Firefox e cel mai înfometat de memorie; Safari aduce prea mult din Apple în Windows şi ce-i aia Opera?

    Lupta va fi câştigată, probabil, de Firefox, cel puţin în viitorul apropiat.

  13. #13 Comentariu nou

    Folosesc Chrome de aproximativ doi ani şi nu mai reuşesc să mă dezlipesc de el. Eram fan Opera pentru viteza browserului l-am folosit mai bine de 5 ani. Dar Chrome se mişcă mai rapid, încarcă paginile mai rapid, deschide taburi mai rapid. Acest plus de viteză mă ajută enorm în munca de zi cu zi. Am văzut tot felul de teste în care alte browsere primeau titlul de „cel mai rapid”. Dar odată instalat pe computer şi folosit, diferenţele sunt clare. Chrome porneşte într-o secundă pe orice sistem hardware testat, de la Celeron la Atom, de la dual-core la Core i7. În cazul Explorer sau Firefox odată că pornesc în 20 de secunde şi apoi ca să deschizi alt tab nou aştepţi iar. Inacceptabil.

  14. Am fost ambasador al Firefox-ului timp de 6 ani dar faptul ca n-au fost in stare nici dupa atata timp sa rezolve problema cu memoria m-a facut sa caut alternative.
    Chrome m-a convins cu interfata foarte simplista si rapida.

  15. Ca dezvoltator de website-uri sunt nevoit sa folosesc toate browserele care conteaza pe piata ca un site sa aibe aspect unitar indiferent de browserul folosit.

    Cat priveste punctul de vedere strict personal folosesc in ordinea preferintelor: Firefox, Opera, Chrome si Safari.

  16. Folosesc Opera de cativa ani acum. Am toate browserele instalate si ocazional am nevoie de Chrome sau Firefox. Ca si Firefox, Opera e un browser pt un power user.
    Apreciez Opera pt ca, pot sa folosec browserul cu foarte multe tab-uri deschise si ruleaza la fel de lin.

  17. Era anno domini 2009 si fiind gadget freak, mi-am cautat un netbook, care la ora aceea parea sa fie viitorul. Cum EEPC-ul mi se parea o tristete de laptop am decis sa achizitionez top of the line-ul din acea vreme: MSI Wind. Cum am auzit de el am si plasat o pre-comanda si la 2 saptamani mi-a ajuns: MSI Wind roz, 10 inch, o minunatie de jucarie. Dar cum nu puteam sa apar foarte des in public cu un netbook roz l-am plasat doamnei si am asteptat inca o luna dupa unul negru, care abia fusese anuntat.

    Am fost un fan inrait Firefox insa spre marea mea dezamagire un netbook nu se impaca prea bine cu 1GB RAM si procesor single core la 1.6Ghz a trebuit sa caut o alternativa – singura decenta a fost Chrome, cu care m-am inteles destul de prost multa vreme – nimic nu parea sa mearga la fel pe browserul pe care colegii mei il alintau „neterminat”.

    Insa cu timpul am invatat sa ne indragim, mai ales ca incepea sa functioneze bine si nu crapa mai deloc. Si timp de doi ani a fost singurul browser pe care l-am folosit, avand insa o ascunsa ciuda pe cei care foloseau Firefox pentru ca aveau teme, plugin-uri, scripturi si multe multe alte lucruri pe care Chrome parea sa nu puna accent.

    Anii au trecut, Chrome a devenit din ce in ce mai bun si in momentul in care am reusit sa-mi sincronizez parolele si bookmark-urile cu contul meu de Google Apps am rasuflat usurat: Chrome a devenit unicul si cel mai bun browser in lista mea. Avand cateva mii de bookmark-uri si sute de parole salvate Chrome mi-a salvat munca in nenumarate cazuri.

    Intre timp am trecut de la netbook la un adevarat desktop mobil si faptul ca am putut folosi „out of the box” browserul cu toate setarile mele a fost o mana cereasca. Chiar si acum, avand sincronizat contul intre toate device-urile mele pot sa trec de la un calculator la altul si sa imi continui lucrul online. Nimic nu poate egala asta, nici firefox, nici IE si cu siguranta nici Safari care, dupa umila mea parere de „windowzar” este cel mai slab browser (compliance, viteza, feature-uri etc)

    Sunt biased, dar cred ca din acest „razboi” Chrome va iesi castigator detasat.

  18. IE 6 – este o gluma. IE7/8 sunt dusmanii standardelor (daca va uitati pe un css veti vedea cat se munceste in plus pt optimizare). IE 9 mai arata a browser.

    Firefox. Daca pana la versiunea 3 a avut problemele obisnuite pt un browser, de la versiunea 4 incolo este un junk. Haleste memorie necontrolat (1 GB pentru 3-4 taburi), lucru reparat cu versiunea 5, dar hopa ma invita update-ul sa sar la 6.

    Si-au batut joc de companiile care au nevoie de LTS, trecand prin versiunea 4 in mai putin de 1 an si obligandu-i la un alt sir de update-uri.

    Firefox este cea mai buna imagine pentru ceea ce inseamna modul de lucru in open source de astazi (chiar daca strict dpdv allicentei este altceva).

    Chrome pare cel mai tare din parcare, baiatul cool nou venit, insa are probleme penibile. De exemplu, text-shadow nu functioneaza pe nici o versiune Chrome.

    Ceea ce pare un consum rezonabil de resurse, este de fapt cate o instanta deschisa pt fiecare tab (si consum memorie proportional). La 10 taburi deschise, mai verificati cat de bine se misca calculatorul.

    Safari este in urma dpdv tehnic dar peste IE.

    Opera, cel mai putin apreciat dintre browserele mari, este si cel mai bun in opinia mea. In plus, au si Opera Mini, cel mai bun browser pentru smartphone/tablete.

    Rezumand, calitatea browserelor scade. Sunt tot mai pline de buguri iar dezvoltatorii iau decizii tot mai curioase (vezi tampenia cu saltul versiunilor Firefox, lipsa de suport CSS(2.1/3) pentru IE, mici mizerii pentru Chrome). In schimb, numarul extensiilor si facilitatilor inutile este in crestere.

  19. 1. Opera, mai rar Firefox
    2. Se mișcă foarte bine (ce-i drept, mai nou parcă s-a mai moșnit, dar nu semnificativ), extrem de configurabil, multe funcții utile la îndemână (gen dezactivare/activare JavaScript), se pot sincroniza sesiunile între Opera instalat pe calculatoare diferite precum semnele de carte sau istoricul de navigare (mai nou inclusiv parolele, lucru cam riscant aș zice)
    3. Punctual IE 6 și IE 8
    4. Probabil Chrome

    În rare cazuri Opera afișează prost anumite pagini, d’aia mai folosesc uneori Firefox, numai că Firefox îmi pare ceva prea greoi.

    La Chrome îmi repugnă aspectul, mai ales teșiturile alea de la taburi. Depinde însă și de interfața folosită de fiecare la sistemul de operare.

    S-ar putea ca IE să fie indispensabil în regim de corporații, unde politicile de securitate se fac centralizat, în domeniu (adică nu stă Gigel de la IT să treacă de la calculator la calculator să mai configureze câte ceva). Nu știu dacă alte browsere sunt capabile de așa ceva (integrare în sistem la *acest* nivel). IE 9 pare, totuși, destul de promițător.

    Cristi

  20. #20 Comentariu nou

    1 – De departe favoritul este Chrome. Sunt fan Google. Cand aparuse Gmail ma rugam de prieteni pentru o invitatie.
    2 – Asa cum inainte de Picasa foloseam lickr, inainte de Chrome ma dadeam cu Firefox. Ma convertise un coleg de serviciu dupa plangeri repetate la adresa IE. Firefox mi-a schimbat modul in care ma raportam la navigarea pe net – tab-uri simultan deschise, add-ons, personalizare. Chrome a venit intr-un fel si din curiozitate. Inainte ma jucasem si cu Opera, insa l-am abandonat rapid in favoarea Mozillei, dar Chrome m-a prins bine de tot. Initial eram reticent la interfata simpla, fara bara de menu, fara iconite. Dupa ce am vazut ca se misca mai repede (cu 20+ de taburi deschise simultan si 15 add-on-uri) decat Firefox, ca-si revine mai usor (in cazul rarisim in care totusi pica), ca se seteaza si mai simplu, alegerea mi-a fost usurata. Incet, incet am renuntat la Firefox si acum merg numai pe Chrome. La ambele ajuta si faptul ca le poti instala pe calculatorul de birou chiar daca n-ai drepturi de admin. Plus integrarea cu adobe reader, flash si ce-o mai fi. Plus profilul care poate fi folosit pe mai multe calculatoare si in felul asta ai aceleasi setari si personalizari peste tot.
    3 – Cel mai prost e IE, fara discutie. nu mai am rabdare cu el. Iar Safari n-am incercat.
    4 – Pe viitor cred ca cel mai castigat va fi Chrome, pentru ca vine la pachet cu restul lumii Google. A castigat foarte repede cota de piata si a muscat bine de tot din felia lui IE, mai putin din Firefox sau restul.

  21. Tinand cont ca 5 zile din 7 le petrec mai mult in fata calculatorului am incercat de-a lungul timpului mai multe browsere. Cam de un an de zile m-am imprietenit bine cu browserul de la Google. Motivele pentru care l-am ales pe acesta in detrimentul unicului concurent (din pc meu de vedere), Firefox, sunt urmatoarele:
    – se misca simtitor mai bine (asta era valabil pt versiuni ceva mai vechi, nu stiu daca a recuperat Firefox la acest capitol in ultimul timp, pt ca nu am mai fost curios sa verific)
    – are integrare buna cu serviciile Google (Daaaaa) al caror fan sunt
    – si cred ca am avut 3 crashuri ale browserului in ultimii ani, din care daca bine imi amintesc o data a fost din cauza mea, ceea ce consider ca este laudabil 🙂

    Pe locul doi as trece Firefox, pentru ca mi-a placut ideea de start (care lipsea la Chrome in the beginnings) cea de plugin based. Am folosit Firefox in mare parte doar pentru acest lucru, avand in dotare cateva pluginuri fara de care nu stiu cum as putea sa privesc lumea internetului, dar de indata ce Chrome si-a schimbat politica privind pluginurile, restul browserelor au fost date uitarii.

    Ca sa amintesc ceva si despre IE, mi se pare ca Microsoft a facut pasi destul de mari (in directia pe care eu o consider a fi buna) in acest domeniu, insa datorita unei istorii care pe mine personal m-a indepartat de browserul nativ pe Windows, nu prezinta nici un interes pt perioada urmatoare. Imi pare rau cand vad ca inca mai exista site-uri ce folosesc controale sau alte smecherii compatibile doar cu IE, Microsoft avand un dar de a se „diferentia” de restul si nu tot timpul intr-un mod placut.

    Safari l-am testat din curiozitate, doar pentru ca auzisem ca are performante bune in ceea ce priveste user experience insa, toata treaba (instalat, incarcat 4 pagini si dezinstalat) a durat max 10 min. Cred ca e potrivit ca si browser, dar nu pentru desktiop, cel putin nu pt cele care au Windows ca si sistem de operare.

    Cred ca Google Chrome va avea un success din ce in ce mai mare, chiar daca inca Firefox (din cate stiu) este lider pe piata in ceea ce priveste numarul utilizatorilor. IE cred ca o sa mai castige si el teren, iar Safari il vad potrivit pentru telefoane mobile (iOS) si cum numarul acestora creste nu este ceva de neglijat.

  22. #22 Comentariu nou

    Am deschis fereastra către lume pe vremea când Internet Explorer părea a fi o soluție acceptabilă și când factorul limitator era viteza conexiunii dial-up, nu timpul de răspuns al browser-ului web. Timpul a trecut, modemul de 14400 s-a transformat într-unul de 56000, apoi în internet prin legătură LAN spre un modem radio pentru a ajunge astăzi să fie înlocuit de o fibră optică capabilă să ofere o legătură decentă. Din cauza acestor schimbări am început să văd neajunsurile folosirii unui browser care se mișcă încet, se blochează și ia cu el toate ferestrele deschise când crapă, aşa că am început să caut alternative mai serioase. Prima haltă a fost Netscape Navigator, dar din cauză că era în curs de deces a fost părăsită repede în favoarea verișorului open numit Mozilla (încă nu apăruse numele de Firefox). În aceeași perioadă am hotărât că nu numai Internet Explorer este o frână în calea progresului meu cât și întregul sistem de operare de la Microsoft, așa că l-am părăsit în favoarea unui Linux curat și respectuos cu resursele hardware disponibile. Din acest motiv am evitat folosirea lui Opera foarte mult din moment ce acesta suferea de bala generală a industriei IT: suport real numai pentru windows, restul erau și ele prezente însă numai sub formă de glumă.
    Ca să scurtez povestea și așa prea lungă am ajuns să folosesc Firefox în mod cotidian datorită taburilor, a plugin-urilor (TabMix Plus, AdBlock, etc.). Pe măsură însă ce timpul trecea și dotările hardware erai mai mari în mod paradoxal browser-ul se mișca mai prost, se bloca mai des și se deschidea mai încet. La momentul acela nu aveam o alternativă mai bună aşa că mă vedeam obligat să suport toanele unul alt software, deşi menirea lui fusese să mă salveze de toanele mult hulitului (pe bună dreptate de altfel) Internet Explorer 6. În afară de asta lumea Linux este una în continuă mișcare și evoluție, dar Mozilla Foundation aveau ezitări în a permite dezvoltatorilor să folosească logo-ul Firefox pentru rezultatul recompilării surselor publice existente, altă piedică împotriva unei potențiale evoluții în urma căreia tocmai ei ar fi fost principalul beneficiar. Am fugit de-un gigant căruia nu-i păsa despre standarde sau clienți în curtea unei fundații care se baza pe open source numai când îi aducea profit, dar nici atunci de fiecare dată. Unde mai pui că ușor ușor deveniseră foarte atenți la banii primiți din partea lui Google periodic, dar îndemnau la susținere financiară și din partea comunității, iar în sânul organizației ai apărut posturi de Vice President of Development ș.a.m.d. Toate aceste aspecte mă nemulțumeau, însă alternativa întârzia să apară la orizont, așa că eu continuam să folosesc un produs de care eram din ce în ce mai nemulțumit. Toate acestea până când a apărut Chrome pe care l-am categorisit a fi un produs imatur însă am continuat să fiu cu ochii pe el și la versiunea trei am făcut saltul spre el. Acum îl am în folosință cotidiană de doi ani și încă sunt mulțumit de felul în care se comportă, deși văd şi la el că are tendințe de a se lenevi.
    Ca şi concluzie:
    1. Chrome.
    2. În comparație cu celelalte pur și simplu zboară.
    3. Internet Explorer fără doar sau poate.
    4. Chrome pentru următorii trei ani, mai mult de atât nu mă hazardez să prezic.

  23. Chrome: de cand a fost facut V8 (motorul de JS) Chrome este unul din cele mai rapide browsere de randat JS si Webkit de randat HTML, oricum, pe langa Chrome, V8 are in spate si alte chestii cum ar fii node.js care este cea mai buna implementare de Javascript on the server side! asta si pentru ca Chrome e facut de Google, ceea ce inseamna ca e relativ un produs si bine intretinut!

  24. – care este browserul pe care il folositi pe computer
    Firefox
    – de ce l-ati ales, de ce este mai bun decat celelalte
    Este cel mai personalizabil
    – care este in opinia voastra cel mai prost browser, cel care v-a enervat cel mai mult
    Internet Explorer (pe care l-am folosit de pe la versiunea 3.0 din Windows ’95)
    – cine credeti ca va castiga lupta dintre Internet Explorer, Chrome, Firefox si Safari
    Firefox (se anunta un viitor interesant mai ales acum ca vom vedea versiuni ceva mai des) si Chrome/Chromium (are cel mai bun motor pentru JavaScript)

  25. #25 Comentariu nou

    mie’mi place chrome! părțile lui bune sunt mai multe și mai bune decât cele ale celorlalte browsere.
    dar nu’l folosesc! pe mac folosesc safari iar pe pc firefox.
    și asta din cauza unui pitic ce’l am pe creier și care mă agasează rău atunci când vreau să utilizez chrome: nu suport favicon’urile în bookmark bar. nu le suport și pace!

  26. #26 Comentariu nou

    cum adică „text-shadow nu functioneaza pe nici o versiune Chrome.”?! nu-l confunzi cumva cu Internet Explorer? 🙂

  27. #27 Comentariu nou

    Eu am cam toate browserele instalate pa calculator, dar cel pe care-l folosesc regulat este Chrome. Ba chiar, ca să se vadă cât de mult îmi place, am chiar două versiuni instalate în paralel, cea standard și cea Canary, ca să pot urmări la ce noi funcții se lucrează.

    De ce l-am ales? La început am fost curios, dar am rămas la el pentru că e mai rapid decât celelalte (sau cel puțin atunci era mult mai rapid, acum l-au mai prins din urmă); pe lângă asta are o interfață simplă, aerisită, și consumă memoria mult mai eficient, pentru că procesele sunt separate pe tab-uri. Nu folosesc foarte multe extensii, încerc să mă limitez la strictul necesar, așa că n-a fost prea grea mutarea de la Firefox.

    În momentul de față nu prea mai există un browser „prost”, cel puțin dacă ne uităm la ultimele versiuni. Dar de enervat tot Internet Explorer-ul mă enervează pentru că nu reușește să-și aducă utilizatorii la ultima versiune. Deși presupun că aici sunt mai mult utilizatorii de vină, plus companiile care nu se îndură să actualizeze sistemele de operare, software-ul, etc.

    Cine va câștiga lupta dintre Internet Explorer, Chrome, Firefox si Safari?
    Hm, nu menționați și Opera?! 🙂
    Cred că Chrome deja câștigă, mai ales dacă ne uităm la cât de repede și de constant a crescut încă de la lansare. Probabil în 2-3 ani vom avea o piață împărțită între Chrome și Internet Explorer, care va rămâne oricum preferatul companiilor – prea conservatoare ca să încerce altceva. Firefox o să ajungă un browser de nișă – sub 10% – cam ca Safari și Opera.

  28. #28 Comentariu nou

    1. Chrome
    2. Mozilla Firefox
    Sunt de acord intru totul cu ante”scriitorii” mei. As adauga optiunea de sincronizare, care mi se pare SUPER (atunci cand ai cont de gmail)! Asa, orice bookmark adaugat, sa zicem, la servici, il ai si acasa dupa ce faci sincronizarea.

  29. Folosesc Chrome pentru că e rapid și mă ajută la lucru (programare pe web). Înaintea lui am folosit Firefox și Safari, din motive similare.

    Aș formula altfel întrebarea de la sfârșit. Nu o să câștige un singur browser, și e mai bine așa. Zilele când Internet Explorer era dominant erau zile triste pentru cei care fac site-uri.

  30. Am încercat să stau deoparte în această discuție, fiindcă mi se pare puțin fără cap și fără coadă. Este genul de discuție care poate să dureze ore, zile, săptămâni, luni fără absolut niciun rezultat concret – îmi aduce aminte de discuțiile lungi de pe forumuri cu Windows vs Linux, Windows vs Apple, Office vs OpenOffice etc. De asemenea, specific acestei discuții remarc numărul celor care critică IE fără să fi folosit IE în ultimii ani. IE9 este cu totul un alt browser, și joacă într-o cu totul altă ligă decât a jucat până acum. Și fiindcă nu îmi place să trollez inutil, să ne uităm la câteva aspecte CONCRETE:
    – Internet Explorer 9 este cel mai sigur browser, conform NSS Labs: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/internet-explorer-mai-bun-decat-mozilla-firefox-vezi-de-ce-150279.html
    – Internet Explorer 9 este cel mai rapid browser, conform trafic.RO: http://blog.trafic.ro/2011/05/13/trafic-ro-internet-explorer-este-cel-mai-utilizat-browser-in-romania/
    – În România, IE9 este folosit pe aproximativ 5% din totalul calculatoarelor din România (http://gs.statcounter.com/#browser_version-RO-monthly-201107-201107-bar)
    – În România, IE9 a fost descărcat de peste 500.000 ori.
    – Firefox și Chrome nu sunt browsere destinate organizațiilor. O recunoaște chiar Mike Kaply (http://news.cnet.com/8301-30685_3-20074590-264/rapid-release-firefox-meets-corporate-backlash/)
    Ce vreau să spun cu aceste aspecte: folosiți ce vreți și ce vă ajută să vă duceți la bun sfârșit activitățile zilnice. Pe bune! Dar folosiți în cunoștință de cauză, adică este bine să știți că IE acum joacă într-o cu totul altă ligă. Nu spuneți despre IE că este prost fără să fi folosit IE9, doar pentru că ați „auzit” voi că e prost.
    În rest, discutăm discuții.

  31. #31 Comentariu nou

    Tudor, multumesc pentru comentariu.
    Aceasta discutie este materia bruta pentru un articol care va fi editat, evident.
    Presa foloseste din cand in cand aceasta tehnica „vox pop”, tocmai pentru ca vocea poporului aduce elemente noi, proaspete, vioaie.
    Ai perfecta dreptate cu prejudecatile: e stupid sa negi un produs, o idee, daca nu le cunosti, nu le-ai incercat sau te-ai oprit la versiuni vechi de ani de zile.

  32. #32 Comentariu nou

    Utilizez Chrome și din când în când mai intru și pe Internet Explorer 9 atunci când am un laptop în teste cu Windows 7. Este păcat că au ales să nu facă o versiune și pentru XP.
    Chrome a cucerit mult în ultimii 2 ani de zile. Se lucrează mult la îmbunătățirea sa și apar versiuni noi la foc automat. Au mizat pe elemente cheie cum ar fi:
    – viteză;
    – stabilitate;
    – simplitate;
    – extensii.
    Este ușor de customizat. Integrează search, pot scrie pe twitter sau facebook direct din browser, fac screenshot-uri sau mă uit la page rank-ul site-urilor pe care le accesez.
    IE9 îmi place că aduce simplitate și este o plăcere să navighezi din pagină în pagină. Să faci browsing de dragul de a citi. Dacă ar aduce mai multe aplicații și ar miza pe viteză zic că pe viitor ar avea o șansă în a recupera din pierderea de market share.
    Firefox nu mi-a plăcut niciodată. Mi se pare prea îmbătrânit și consumă resurse la greu.
    Safari pare conceput pentru MacBook-uri și sistemele Apple. Se desfășoară greoi cu multe animații ce nu-și au rostul.
    Opera a fost preferatul meu pentru că avea o funcție interesantă: Speed Dial. Le-a furat față Google cu Chrome. Apropo, cred că Google trișează și oferă viteză sporită la accesarea gmail, google docs, picasa dacă ai Chrome. Sau poate l-au optimizat să fie no. 1.
    RockMelt dacă nu ar fi plin de buguri este ideal pentru cei ce accesează facebook, twitter la greu.
    Și cam atât am avut eu de spus despre browserele web din acest moment. Văd un viitor măreț pentru Chrome și extensia sa în zona de sisteme de operare. IE10 trebuie să fie uimitor ca să prindă și ambițiile Microsoft sunt uriașe. Opera nu va câștiga niciodată o cotă de piață mai mare și nu are suport de dezvoltare precum Chrome sau IE. Firefox a rămas blocat în succesul inițial și dacă nu lucrează la resurse va intra în comă.

  33. Folosesc Firefox de ani buni, cu toate ca de cele mai multe ori (mai ales in versiunile cele mai recente) se blocheaza des, dar cu toate astea imi place pentru ca este customizabil, personalizat, cu o gramada de add-ons foarte utile. Ce-mi place foarte mult la Firefox este ca mi se pare cel mai „social” browser – lumea il sustine, oamenii creeaza tot felul de teme & add-onuri ca sa-l imbunatateasca si mi se pare ca dintre toate, ca brand Firefox-ul interactioneaza bine cu oamenii.

    Ca browser secundar folosesc Chrome-ul, care este foarte rapid, foarte aerisit si foarte profi, plus ca are niste extra features fiind produs de google.

    Sustin in aceeasi masura si IE9, pe care l-am incercat si care e foarte bun, dar caruia nu i-am dat nicio sansa reala pentru ca inca-l asociez cu versiunea 5/6, pe care o urma cu patima.

  34. #34 Comentariu nou

    Google folosește într-adevăr o serie de tehnologii dezvoltate de ei pentru un acces și mai rapid la aplicațiile lor în Chrome. Dar din câte țin minte sunt toate open-source, așa că le-ar putea implementa și alții.

  35. From far 🙂 I say GOOGLE CHROME!
    I’m using Google Chrome from 2 months only 🙂
    Google Chrome will win.
    Is the best for me at the moment:)
    I used Firefox, caused me trouble.
    Never used Safari.
    Internet Explorer may be ok, but Google Chrome is the best.
    Easy, smart, fast, no complication 🙂

  36. Topul meu; 1.Firefox 2. Chrome 3. IE, 4 Safari

  37. Pentru toti cei care zic ca folositi Chrome de va crapa urechile, imi puteti spune si mie cum inghititi modul de ‘manuire’ a taburilor in chrome?

    In opera (pe care-l folosesc de cand ma stiu), in firefox, CHIAR SI IN INTERNET EXPLORER poti sa setezi ce se intampla cand apesi CTRL+TAB (te duci la tab-ul urmator din lista SAU la cel mai recent folosit), insa pe chrome nu… iar chrome nu lasa nici extensiilor sa rezolve aceasta problema deoarece nu le da voie sa se atinga de tasta ‘TAB’, adica functia poate fi implementata pe o alta combinatie de taste….

    E o functie atat de usor de implementat dar care rezolva una din cele mai mari probleme de uzabilitate ale chrome…

Adaugă comentariu