Închide

Ce vrei să cauți?

Daca iadul exista, atunci e aici in strada

In Bucuresti, sunt 5.000 de adulti care locuiesc in strada. Povesti adevarate:

Constantin M., 54 de ani, si-a pierdut casa  in urma unei escrocherii facute de o firma imobiliara.
Locul sau de adapostire peste noapte era in zona Favorit, intr-o masina, si supravietuia din venituri ocazionale, muncind la negru sau mancand din tomberoane.
Declara ca este “acrit” de viata in strada „supravietuieste” greu neavand unde “sa pui capul noaptea”, ca este aproape imposibil sa te duci la munca dupa noptile de nesomn, si ca “daca iadul exista atunci este aici, in strada”.
Cazul sau a fost preluat atat de asistentul social de la Centrul Samusocial, care l-a ajutat sa-si refaca actele de identitate.
Mai intai s-a intocmit un dosar de angajare si s-au obtinut actele pentru autorizatia de taximetrist. O parte din taxele aferente (analize medicale) au fost suportate din fonduri Samusocial si din donatii (donatori privati care isi pastreaza anonimatul). Apoi s-a cautat si s-a gasit o firma angajatoare – STAR, sectorul 6.
Beneficiarul a fost angajat ca taximetrist, cu carte de munca, meserie in care lucreaza si acum. Locuieste cu chirie.
In tot acest timp, Constantin M. a fost monitorizat de echipa mobila de zi care i-a oferit pachete alimentare. La cabinetul medico-social a continuat sa se prezinte pentru igienizare.

A inceput si o actiune in instanta pentru recuperarea locuintei. Cu sprijinul unui avocat ce a a lucrat voluntar la acest caz, s-a obtinut o hotarare pentru recuperarea sumei de 10 000 de euro (valoarea locuintei la momentul savarsirii escrocheriei).  Actiunea este pe rol si se asteapta ca instanta sa se pronunte.

samusocial

Elena N., 76 de ani cu ultimul domiciliu in str Tudor Arghezi nr. 12,  Bucuresti, a fost intalnita, prima data, de catre echipa mobila psihiatrica a Samusocial. Se afla asezata pe o banca in parcul C.A. Rosetti imbracata sumar, prezenta semne de oboseala cronica  si nu mancase nimic de 2 zile.  A absolvit Facultatea de Limbi Straine, a fost pensionata la limita de varsta (850 lei pe luna).
Primul contact cu echipa mobila psihiatrica a reusit din momentul in care a fost intrebata daca doreste ceva de mancare sau o sticla de apa. Prezenta dificultati de orientare temporo-spatiala.
A ajuns in situatia de persoanafara adapost din iunie 2008. A pierdut locuinta prin legea caselor nationalizate.
In luna iunie se afla la Sanatoriul Busteni, iar la revenirea in locuinta a constatat ca era schimbata usa. A ajuns in strada fara a i se oferi o alternativa.
A facut greva foamei in fata locuintei 4 luni, pana cand a fost ridicata de Politia comunitara si transportata la Adapostul Municipal de urgenta deschis in perioada noiembrie 2008 – martie 2009.
Fiind singura, neavand rude apropiate, necasatorita, se considera si era izolata social.
Cazul a fost preluat de catre medicul psihiatru al echipei mobile psihiatrice, i s-a oferit consult de specialitate, tratament adecvat. A fost internata la spitalul Al. Obregia.
Asistentii de la Samusocial au reusit in final sa ii intocmeasca dosarul de internare intr-un Camin pentru persoane varstnice si spera ca vor gasi un loc intr-un Camin  pentru persoane varstnice.

Samusocial din Romania este singura organizatie neguvernamentala din Bucuresti care ofera adultilor fara adapost ajutor.

Sabina Nicolae, Director Executiv, Samusocial din Romania, mi-a raspuns la cateva intrebari: 

 

Cum va pot ajuta, practic, companiile, institutiile de stat, oamenii obisnuiti? Care ar fi sprijinul de care aveti urgenta nevoie?

Nevoile adultilor strazii sunt aceleasi ca ale tuturor celorlalti oameni: hrana, adapost, imbracaminte, igienizare.
Samusocial din Romania reuseste sa acopere pentru beneficiarii sai o parte din nevoile primare. Activitatile noastre – serviciile de asistenta sociala, medicala si psihologica – se desfasoara cu ajutorul partenerilor si finantatorilor nostri – BRD Groupe Societe Generale, Alcatel Lucent, Carrefour Romania, Fundatia Internationala Carrefour, ADPharma, Vel Pitar, Unilever Romania.
Trebuie sa mentionez aici si ajutorul in bani pe care il primim de la persoane fizice care doresc sa-si pastreze anonimatul.

 

Unii dintre acesti oameni fara adapost au povesti de viata mult mai zguduitoare decat ne-am putea imagina. Sunt tati care au ramas socati cand unul dintre copii le-a murit, oameni dati afara din apartamentul de serviciu pentru ca si-au pierdut locul de munca, sunt mame care nu au mai suportat violenta de-acasa si care au decis sa plece cu copii, sunt batrani care si-au lasat casa si chiar pe ei in grija unor persoane, uneori chiar membri ai familiei, si care au fost escrocati.

Pentru ei este foarte importanta orice haina primita, orice portie de mancare sau medicament. Pentru noi sunt importanti si banii pentru ca numai asa putem sa le cumparam saci de dormit, incaltaminte,  le putem plati fotografiile si timbrele aferente obtinerii actelor de identitate, le achitam taxele pentru a le elibera acte doveditoare – de exemplu pentru carti de munca, pentru dosare sociale – le platim diferite interventii chirurgicale care nu sunt suportate de asigurarea medicala, sau le cumparam scaune cu rotile sau carje.

Atat donatiile in bani, cat si in produse sau servicii ne ajuta sa ne mentinem in functiune serviciile de asistenta sociala, medicala, consiliere psihologica, baia sociala, sa putem oferi o data pe saptamana mancare calda, medicamente de cate ori este nevoie sau haine potrivite fiecarui sezon.

 

Sprijinul de care avem urgenta nevoie ar fi infiintarea de locuri de adapostire, mai ales pe perioada anotimpului rece. Din pacate, aceasta este si perioada in care sunt inregistrate cele mai multe decese din tot parcursul unui an. In prezent, ne confruntam cu o lipsa acuta a paturilor in adaposturile de noapte: la o populatie de 5.000 de adulti ai strazii, la nivelul Bucurestiului exista doar 330 de locuri. Si singurele sectoare care au astfel de adaposturi sunt sectorul 1, 2 si 3.

 

Mentionam mai devreme nevoia noastra de a beneficia de ajutor in bani. Vreau sa fac o precizare: bani pentru noi inseamna si redirectionarea celor 2% din venitul anual. Acestia bani ne vor ajuta in anul urmator sa ne desfasuram activitatea si sa fim alaturi de cei mai defavorizati cetateni ai Bucurestiului.

Ca sa va raspund punctual: statul ne-ar putea ajuta prin subventionarea activitatilor noastre intr-un cuantum mai mare. Institutiile de stat ne-ar putea ajuta cu mai multa bunavointa fata de beneficiarii nostri care, este adevarat, uneori miros urat (altfel, deseori nu rezolvam problemele lor daca nu sunt insotiti de catre unul dintre cei mai bataiosi asistenti sociali ai nostri). Companiile private ne pot ajuta orientandu-si politicile de CSR si inspre beneficiarii nostri , adultii fara adapost. Persoanele fizice ne pot ajuta cu haine, cu bunavointa de a nu-i mai alunga din scarile de bloc pe cei care se ascund de gerul napraznic caci, asa cum incercam sa va facem sa intelegeti: i se poate intampla oricui.

 

Cati angajati/voluntari are organizatia dvs?

Organizatia noastra are in prezent 20 de angajati. Fiecare dintre ei lucreaza pe unul dintre proiectele noastre: Centrul de zi, Echipa Mobila de Zi, Echipa Mobila de Noapte si Echipa Mobila Psihiatrica.
Astfel, Samusocial este format din:  medici generalisti, un medic psihiatru, un psiholog,  asistenti sociali, asistenti polivalenti, farmacist.

 

Ce institutii/organizatii religioase va ajuta si in ce fel?

Organizatia Fratii Caritatii sunt unul dintre cei mai buni parteneri ai nostri.
Din luna decembrie 2009 cu ajutorul ajutorul Asociatiei Crestine Copte si al A&D Pharma distribuim mancare calda beneficiarilor nostri care vin la Centrul de Zi.  Acest lucru il facem vineri de vineri. Din pacate, numarul de portii este de doar 40 – 50, iar cei care se inscriu pe listele de distributie sunt intre 60 – 80 de persoane.
Samusocial din Romania colaboreaza de asemenea cu Arhiepiscopia Bucurestilor si cu Asociatia Sf. Irina care accepta sa ne spitalizeze beneficiarii foarte bolnavi si fara asigurari medicale.

Cum puteti ajuta Samusocial si pagina de Facebook a organizatiei.

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Intrati pe site-ul organizatiei si la rubrica de contact gasiti numarul de telefon.

  2. #2 Comentariu nou

    sa i-au legatura cu DIRECTOAREA CEA MAI MARE DE LA SAMUL SOCIAL

  3. #3 Comentariu nou

    ASTEPT RASPUNS URGENT DACA SE POATE

Adaugă comentariu