Cand povestesc despre tehnologie – de exemplu, ca peste cativa ani computerul ne va citi cu o voce sintetizata e-mail-urile primite sau va ”scrie” si expedia unele, la comanda vocala, dupa dictare – unii oameni ma privesc destul de ciudat Zâmbet.
Tehnologia se schimba insa cu o viteza uluitoare. Sa luam, de exemplu, proiectul Natal al Microsoft, actualul Xbox 360 Kinect. In ianuarie anul acesta cand a fost anuntat in Statele Unite, parea imposibil ca un astfel de gadget sa ajunga si in magazinele noastre de Craciun. Si totusi, acum poate fi cumparat.
Dincolo de distractie, tehnologia de recunoastere a gesturilor, pe care se bazeaza Kinect, isi va gasi fara indoiala si alte aplicatii in afara de gaming.
De pilda, cred ca va fi posibil sa apara dispozitive care sa pe permita ca, prin gesturi predefinite, sa stingem/aprindem lumina in casa, sa descuiem, inchidem o usa samd. Nu vor fi aplicatii extrem de raspandite in prima faza, dar vor deveni disponibile.

Xbox 360 Kinect este intr-adevar spectaculos, m-am convins aseara. Jocul video este controlat doar prin miscarile corpului, fara sa tii in mana niciun alt device. Iti trebuie ceva spatiu in jur (pentru ca uneori e nevoie de miscari ample) si ceva conditie fizica.
In filmuletul de mai jos (scuzati calitatea, nu eram pregatit pentru spectacolZâmbet, dati totusi pe 720p) il puteti vedea pe Piticu, aka Cristian Dorombach, exersand proba atletica de aruncare a greutatii, la care dupa numeroase incercari a reusit sa stabileasca un nou record al lumii, dupa cum la anuntat Xbox. (mai interesant, de la secumda 18).

Piticu se roteste in jurul proprie iaxe

1 Comment

  1. Cind discutam de Kinect, daca tot unii din noi sint developeri, nu pot sa nu ma gindesc la articolul asta explicativ: http://www.i-programmer.info/news/91-hardware/966-inside-kinect-.html
    E spectaculos fara indoiala si e foarte posibil sa vedem urmari si de la altii dupa citava vreme.

    Pe de alta parte nu pot sa nu ma gindesc la tot felul de exemple SF de acum citiva ani ce ne prezentau casele anilor 2010 controlate de PC-uri in cele mai mici amanunte: de la acces si securitate, pina la lumina ambientala si multe altele. Evident ca exista, insa cit de raspindite sint in realitate? Iar tehnologia necesara nu-i deloc SF.

    Adica eu unul privesc cu un pic de scepticism noutatile (r)evolutionare pt. ca au nevoie de ceva vreme, poate chiar decenii pina sa prinda in mase mai largi. Sa vedem doar cit timp le-a luat producatorilor de mobile pina sa copieze caracteristici revolutionare de la iPhone (ce acum par foarte raspindite), d-apoi sa vedem noutatile tehnologice copiate si adoptate de lumea de pe strada, nu doar firmele de tehnologie. Ani multi.

    Ce-o sa mai urmeze o sa vedem atunci.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close