Închide

Ce vrei să cauți?

Ronald Binkofski, Microsoft Romania: Sunt optimist, dar nu sunt optimist pentru 2011

O dimineata de decembrie, in fata unor cafele aburinde.
Pana sa se lege discutia despre economie, IT, cloud computing samd, Ronald Binkofski, noul general manager al Microsoft Romania (din octombrie 2010) povesteste despre copilaria sa, cand era fascinat de fanfara minerilor din regiunea industriala Katowice, din sudul Poloniei, care canta pe strazi in zilele de sarbatoare.
„Katowice este asemanatoare cu Bazinul Ruhr din Germania sau cu Valea Jiului din Romania.
Ceva mai tarziu am plecat in Germania, astfel ca jumatate de viata mi-am petrecut-o in Polonia iar cealalalta jumatate in Germania. ”

Situatia economica din 2011 nu va fi una stralucita

Nu vad anul 2011 ca pe unul usor. Guvernul este sub presiune si face/va face orice ca sa taie din cheltuieli.
Dar aceasta nu este o cale prin care economia sa functioneze la nesfarsit, din nefericire – spune Ronald Binkofski.
Insa chiar daca situatia economica nu va fi una stralucita, am o viziune putin diferita fata de ce aud in jur, pentru ca judec lucrurile din Romania prin comparatie cu tarile in care am lucrat – Rusia, Ungaria, Cehia, Grecia.
Ceea ce vad acum in Romania imi releva poza clara a ceea ce se va intampla in viitor: toate lucrurile care nu merg acum in Romania si de care oamenii se plang vor fi rezolvate. Intrebarea care se pune este cat de repede se vor rezolva.
Sa va dau un exemplu: cand a venit prima data la Bucuresti, sotia mea a remarcat multimea de cablurile telecom atarnand de stalpi pe strazi. Insa sunt sigur ca la un moment dat aceste cabluri vor disparea si nimeni nu se va mai plange de ele.

Totodata, daca ma intrebati de ce Polonia sau Cehia au facut mai bine fata crizei, o explicatie ar fi cererea interna care a ramas insemnata, iar depedenta de exporturi a acestor economii nu este atat de pronuntata ca in Romania.
Apropo de Polonia: cand criza era la apogeu, peste tot unde te uitai pe harta Europei vedeai puncte rosii – semne ale scaderii economice, cu exceptia unui punct verde care era Polonia.
Si acest lucru era pentru mine un motiv de ingrijorare, pentru ca daca marile economii europene ar fi continuat sa aiba greutati, si Polonia ar fi urmat sa cada, pentru ca nu este atat de independenta incat sa reziste de una singura.

Cred ca si Romania va ajunge dupa o perioada de timp la o cerere interna puternica, spre un grad mai mare de independenta fata de lumea de afara. Aceasta este directia spre care trebuie sa se mearga si cred ca asta se va intampla, pas cu pas.

In ce priveste 2011, observam un aspect incurajator: tarile din jur, poate cu exceptia Greciei, au inceput sa creasca si asta va avea un impact pozitiv asupra Romaniei.
Asadar, in privinta Romaniei sunt optimist, dar nu sunt optimist pentru anul 2011.

O sugestie: nu va mai plangeti atat

Mi-as permite o sugestie, deoarece pentru cativa ani de acum incolo voi lucra aici: ceea ce face diferenta intre tari este cum vorbesc oamenii despre existenta lor.
Am observat ca toata lumea se plange aici. „ Avem drumuri proaste”- spuneti. Mergeti in Polonia si veti vedea si acolo drumuri proaste.
Lucrurile ar sta altfel daca oamenii ar avea alta atitudine si ar spune „OK, traim vremuri grele dar ne vom descurca intr-un final!”.
Un exemplu: sigur, vom vedea mai putini oameni care sa lucreze pentru guvern, in administratia din Romania. Pe termen scurt asta inseamna pentru cei concediati o mare suferinta. Dar pe termen lung vor avea de castigat pentru ca vor invata cum sa traiasca intr-o economie deschisa, pe picioarele lor. Sunt lucruri pe care le-am vazut ca s-au intamplat in alte tari si se vor intampla si in Romania.

Open Source: soft deschis pentru dezvoltatori, dar nu soft gratuit

Cred ca in prezent principalul subiect de discutie in lumea IT este interoperabilitatea.
Open Source defineste un software deschis, dar nu neparat un software gratuit. Si asta pentru ca e posibil ca la un moment dat sa ai o problema daca ai optat pentru Open Source: pe cine chem, cui ii telefonez in cazul unei defectiuni? Sigur, poti sa apelezi la comunitatea Open Source si poate cineva iti va raspunde. Sau poate nu.
Avem destule exemple: zilele trecute am fost la o banca si acolo mi s-a spus ”Am incercat Google Apps, dar am renuntat pentru ca nu este enterprise ready”.

Daca luam in discutie interoperabilitatea, Microsoft a facut eforturi sa o asigure. Sa luam cazul Windows: ati intalnit vreun sistem de operare care sa fie atat de „open”, care sa fie interoperabil cu toate echipamentele si cu toate celelalte sistemele de operare?
Dar pentru asta, Microsoft a trebuit sa plateasca un pret mare. Stiti cat de dificil a fost sa ne asiguram ca toate device-urile lucreaza cu sistemul nostru?

Dezvoltatorii vor iesi in fata

Cloud computing-ul va fi si in 2011 cel mai fierbinte subiect in lumea IT. Nu numai la Microsoft, ci in toata industria. Cloud este directia spre care vom merge cu totii in anii care vor urma. Cloud-ul este o mare transformare in industria IT, este o dezvoltare naturala.

Iar cel mai important segment profesional din industrie care va face lucrurile sa se intample vor fi dezvoltatorii. Nu cred ca lucrurile cele mai spectaculoase in cloud vor veni din partea marilor structuri – marile data center, de exemplu. Cele mai interesante proiecte vor veni de la dezvoltatorii care se vor concentra pe functionalitate, pe aplicatii utile, care vor putea fi folosite imediat.
Ca evolutie in urmatorii ani, dezvoltatorii care au stat de obicei pana cum in background vor iesi in fata, pentru ca isi vor extinde abilitatile de la a dezvolta soft, la a discuta scenarii de business si la a gandi cum sa pui in practica aceste scenarii.

Daca as mai fi tanar, as face acest lucru: as incerca sa evoluez de la stadiul de dezvoltator de software la cel de creator de scenarii, de solutii care sa depaseasca limitarile tehnologice de astazi. De exemplu, daca as lucra pentru o banca, as imagina scenarii de business despre cum sa functioneze central banking-ul, online banking-ul, centrul de date samd.
Cine va face asta va castiga si va fi foarte bine platit.

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. „..Sunt optimist, dar nu sunt optimist pentru 2011” Mno, nimic nou sub soare. Orice om cu bun simt cunoaste asta 😉 iar cine nu are bun simt dar stie ca in orice exista ciclicitate, stia ca dupa furtuna apare soare. Daca vroia sa faca o prognoza, prin aceasta afirmatie, trebuia sa spuna cand crede el ca ne vom reveni. Cum ar fi de exemplu:
    Eu cred ca ne vom reveni atunci cand bancile se v-or transforma in agentii imobiliare (sa scoata spre vanzare la orice pret, dar sa vanda garantiile ipotecare), cand la Stirile de la ora 5 o sa auzim vreo 3 sinucideri pe saptamna, cand guvernul nu va mai da oameni afara din condei ci EFECTIV v-or OPTIMIZA aparatul Administrativ (ceea ce implicit presupune sa dai afara), cand economia subterana va fi redusa cu 15-20%(ar trebui sa fii tampit sa crezi ca o poti asana) si nu in ultimul rand, cand o sa avem un gurvern de incredere ceea ce cu actualii guvernanti indiferent de culoarea politica este o UTOPIE.
    Cam pe atunci o sa ne revenim. In rest, numai bine 😉

  2. Un punct foarte pertinent si realist

    Dar deh majoritatea nu o sa inteleaga aceste vorbe …

Adaugă comentariu