Închide

Ce vrei să cauți?

Biblionet: O poveste cu carti si internet

Sylvia Mathews Burwell, Președinta Programului de Dezvoltare Globală, Fundația Bill & Melinda Gates. Paul-Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în RomâniaCuratati, reparati si varuiti cladirea bibliotecii din sat, faceti rost de cateva scaune si mese si noi va aducem gratuit computere conectate la internet.
Aceasta a fost intelegerea dintre Fundatia Bill & Melinda Gates si romani „de la tara”, in cadrul proiectului Biblionet.

Si asa au sosit pana acum, in mai putin de trei ani, in satele romanesti, 3800 de computere conectate la net – tot atatea legaturi cu lumea, in 800 de biblioteci din Romania. In afara de computere, echiparea standard a unei biblioteci locale include o imprimanta multifuncționala, un scanner, un videoproiector, ecran de proiectie, caști web cu microfon, router wireless.
E mult, e putin? Daca ne gandim ca din zece romani, doar 3,5 au acces la world wideweb, raspunsul vine de la sine.

Totodata, 1200 de bibliotecari au fost invatati sa foloseasca internetul si computerul. Ei au devenit sefii alfabetizarii in digital in comunitatile respective.

Dincolo de placerea de a naviga pe Internet, computerele donate de Fundatia Bill & Melinda Gates rezolva cu adevarat  probleme: unii vin la biblioteca pentru a depune cereri online pentru subventii agricole, altii cauta slujbe pe site-urile de job-uri, altii isi rezolva sau se informeaza despre probleme medicale. Si in timpul acesta, trec pe langa rafturile cu carti si se intampla ca vreun titlu sa le atraga atentia si sa imprumute cate un volum.
Datorita internetului, bibliotecile din comunitatile mici (pana in 15.000 de locuitori) intrate in programul Biblionet au cu 54% mai multi vizitatori.

Programul continua pana in 2014, cand peste 2000 de biblioteci publice din Romania vor fi dotate cu computere conectate la internet. Suma totala care va fi cheltuita de Fundatie este de 26,9 milioane de dolari.

Alte informatii:

  • Programul național “Biblionet – lumea în biblioteca mea” este cea mai importantă investiție privată într-o intervenție de anvergură pentru o instituție publică din România și are ca scop facilitarea accesului public la internet și informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
  • La sfârșitul lunii mai 2011, vor fi peste 920 de biblioteci locale, dotate cu 4400 de calculatoare și echipamente aferente, iar 1200 de bibliotecari vor fi parcurs cursurile de formare.
  • Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Intuitext și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile din România.
  • Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați site-ul www.biblionet.ro

Informații cheie despre Fundația Bill & Melinda Gates:

· Bill & Melinda Gates au înființat această fundație în 1994, convinși că fiecare persoană trebuie să aibă o șansă la o viață sănătoasă și împlinită.

· La finalul anului 2010, Fundația înregistra 891 de angajați, fonduri în valoare de 36,74 miliarde de dolari și a acordat programe de finanțare nerambursabilă (granturi) în valoare totală de 24,45 miliarde de dolari.

· Numai în 2010, Fundația Bill & Melinda Gates a oferit aproximativ 2,6 miliarde de dolari sub formă de granturi și alte contribuții caritabile.

· Accesul inegal la tehnologie și internet la nivel internațional a determinat crearea unui decalaj digital major; în prezent, aproximativ 5 miliarde de oameni sunt privați de oportunități de a-și continua studiile, de a-și dezvolta o afacere în mediul online, de a utiliza serviciile de e-guvernare sau de a socializa și interacționa cu oameni de peste tot în lume.

· În anul 1997, Bill și Melinda Gates au evaluat o serie de potențiale soluții pentru reducerea decalajului digital și sprijinirea șanselor egale și au decis să aleagă investiția în biblioteci.

· Inițiativa “Biblioteci Globale” are la bază succesul înregistrat de programul dedicat Bibliotecilor din Statele Unite ale Americii, care a presupus conectarea a 99% din bibliotecile publice americane la internet: 11.000 de biblioteci și 47.000 de calculatoare.

· Până astăzi, inițiativa Biblioteci Globale a investit 200 de milioare de dolari în toată lumea. Din această sumă, 117 de milioane de dolari au fost acordați țărilor din Uniunea Europeană. În regiunea Europei de Est și de Sud-Est, fundația dezvoltă programe în România, Bulgaria, Letonia, Lituania și Polonia.

· Beneficiarii programului “Biblioteci globale” au posibilitatea de a primi donație de software Microsoft cât și sprijin permanent din partea fundației prin consultanță tehnică și acces la instrumentele de suport Microsoft, cum ar fi siguranța copiilor pe internet.

Pentru mai multe informaţii despre Fundația Bill & Melinda Gates, accesaţi resursele online: http://www.gatesfoundation.org/about/Pages/foundation-fact-sheet.aspx și http://www.gatesfoundation.org/press-room/Pages/news-market.aspx

Fundația Bill & Melinda Gates

  • Fiecare viață are valoare egală. Acesta este crezul Fundației Bill & Melinda Gates care prin activitatea ei ajută oamenii să aibă o viață sănătoasă și împlinită.
  • În țările în curs de dezvoltare, programele sale se concentrează pe îmbunătățirea serviciilor de sănătate și susținere a oamenilor pentru a-și depăși condiția economică și socială precară (foamete, sărăcie extremă).
  • În Statele Unite, Fundația are drept obiectiv asigurarea accesului la oportunitățile egale de care toți cetățenii, în special cei care provin din familii cu posibilități financiare reduse, au nevoie pentru a beneficia de educație și a reuși în viață.
  • Cu sediul central în Seattle, Washington, fundația este condusă de CEO-ul Jeff Raikes și co-președintele William H. Gates Sr.,sub îndrumarea directă a lui Bill și a Melindei Gates, precum și a lui Warren Buffett.
  • Pentru mai multe informații, accesați:

www.gatesfoundation.org sau alăturați-vă comunității noastre de pe Facebook

(http://www.facebook.com/home.php#/billmelindagatesfoundation?ref=ts)

și Twitter (http://twitter.com/gatesfoundation).

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    O interesant sintetizare i o abordare diplomatic dac ne gandim c noi de cele mai multe ori trebuie s fim impin i u or de la spate pentru a face cate ceva…Deborah Jacobs Director Program Biblioteci Globale Fundatia Bill Melinda Gates a indicat rolul programului in alte ri i care sunt avantajele desf ur rii programului din perspectiva post factum – int rirea sistemului de biblioteci publice – stimularea apar iei de voci globale din domeniu pentru domeniu – crearea unei re ele interconectate de servicii intre Guvern i Public. Am surpins momentul emo ional pe figura doamnei Deborah Jacobs Director Program Biblioteci Globale Funda ia Bill Melinda Gates care int rit parc de imagini a ap sat i mai mult pe necesitatea implic rii la nivel local cu efectele int ririi sistemului de biblioteci publice la momentul in care proiectul i i va inceta finan area.

Adaugă comentariu