Imediat dupa lansarea de catre agentia HyperActive a Digital FactBook au aparut reactii destul de vii legate de anumite predictii cuprinse in acest studiu privind advertisingul si comunicarea prin intermediul blogurilor
Prima, de la Ionut Oprea, managerul agentiei Standout, a doua de la Cristian Manafu, managerul Evensys, a treia de la Vali Petcu. (Probabil ca au fost mai multe, lasati link la comentarii daca ati scris ceva interesant pe aceasta tema).
In mare, Digital FactBook afirma ca bloggerii (plus Twitterul) isi vor pierde in timp relevanta in promovarea serviciilor si produselor, iar cititorii isi vor diminua increderea in mesajele transmise de acestia.
Pentru mai buna intelegere a contextului, sa reluam cele doua pasaje, asa cum au fost preluate pe blogul lui Ionut Oprea:
“Paid blogging and tweeting will slowly seize to exist. People have learned to smell the paid advertising from miles away and are not willing to listen, unless the writers have a really outstanding genuine experience to share with viewers about a brand.”
“Big blogger and Twitter hotshots will slowly lose touch and the numbers of followers will (finally!) be irrelevant because of consumer’s lack of faith towards the message they receive from specific influencers.”
L-am rugat pe Alex Vișa, managing partner al HyperActive, sa lamureasca dincolo de textul sec cea a vrut sa spuna.
Iata:
„Ma bucur sa vad ca Digital FactBook a starnit un interes atat de mare printre bloggeri.
Mi-ar fi placut sa ne fi intalnit pe 2 iunie la conferinta de presa de lansare a studiului.
Imi pare rau sa constat insa ca cele doua pasaje, atat de comentate, din capitolul Communication al studiului, au fost scoase din context.
Va invit sa ne uitam inca odata in aceasta sectiune (communication) sa vedem ce spune:
“Digital will change our perception of the press. People have become more and more interested in the people writing the articles for specific magazines, rather than the magazine itself, following them on Twitter and personal blogs. Expect to see a rigorous human resource selection in who writes to specific papers and on bringing social media influencers to write for hot shot newspapers, as the year unfolds.”
Acesta vine si sustine ca oamenii vor fi din ce in ce mai interesati de opiniile oamenilor care scriu articolele, care sunt independenti si care reprezinta o personalitate prin insasi imaginea lor, mai mult decat de publicatia in care apar aceste articole. Tocmai de aceea, publicatiile care vor sa ramana in top vor trebui sa-si selectioneze extrem de atent colaboratorii.
“Paid blogging and tweeting will slowly cease* to exist. People have learned to smell paid advertising from miles away and are not willing to listen, unless the writers have a really outstanding genuine experience to share with viewers about a brand.”
* – Raluca, ms pt obsevatia legata de typo. Ne-a scapat. 🙁
Pasajul vrea sa spuna ca actiunea de a face un statement post sec si simplu nu va mai fi la fel de relevanta sau la fel de eficienta cum era in urma cu doi ani de zile.
Asa s-a intamplat si cu bannerele … . Prima data cand au aparut in urma cu 2-3 ani, acestea aveau niste rate de click de 2-3-4%. Astazi, aceleasi bannere pe aceleasi site-uri au rate de click intre 0,05 si 0,25%. Fenomenul se repeta si in situatia mobile, tot din perspective advertising-ului.
Suntem la inceput, oamenii sunt interesati, dau click, rate de click mari, eficienta este ridicata. Incet, incet, ratele de click pe bannerele pentru telefoanele mobile vor scadea. Este doar un efect natural.
Acelasi lucru se va intampla si cu paid content-ul pe blogguri. Prima oara cand oamenii citeau un articol postat pe un blog, nu faceau diferenta intre un paid post si reactionau in consecinta, adica intr-un mod eficient. In timp, au inceput sa se obisnuiasca cu ideea ca anumite articole sunt paid post si sa le trateze ca atare.
Evident ca in momentul in care eficienta unor paid post-uri pe blogguri nu va mai fi la fel de ridicata, marketerii vor folosi mai putin aceasta tactica. Asta nu insemna ca marketerii vor inceta sa apeleze la bloggeri si la blogguri.
Si in presa scrisa continua plasarea de advertoriale, chiar daca acestea sunt marcate cu P. Acelasi lucru este valabil si pentru Twitter.
“Influencing people through an outsider voice will be more difficult than ever. More and more brands are recruiting social influencers among regular people on social media as closefriend advice becomes more relevant in 2011. Rewarding people for small things, in order to make them feel more appreciated, more important, will be the key to success in social media campaigns. Big blogger and Twitter hotshots will slowly lose touch and the numbers of followers will (finally!) be irrelevant because of consumer’s lack of faith towards the message they receive from specific influencers.”
Am preferat sa pun intreg paragraful de unde a fost extras pasajul bolduit tocmai pentru a explica mai bine contextul. Acest pasaj vorbeste la modul general despre folosirea influencerilor in campaniile de comunicare si mai ales folosirea de influenceri bloggeri.
Cred ca toata lumea din Romania isi aduce aminte de campania Audi A4 care a facut o campanie pe blogging. Organizatorii i-au rugat pe bloggeri sa testeze modelul si sa scrie despre el. A fost o noutate. Cred ca toata lumea a cititi despre ea, toata lumea s-a uitat pe ce s-a scris. A fost printre primele campanii pe blogguri. In conditiile acestea, in momentul actual, aceste campanii au devenit o norma. Daca rogi un blogger cunoscut si pasionat de masini de teren, sa testeze un o masina din clasa mica si sa scrie despre ea, s-ar putea ca testul lui sa fie irelevant, chiar daca el are o audienta pe care o influenteaza intr-un anume fel, si sa nu produca rezultate. Daca acelasi blogger va fi pus sa testeze o masina de teren, relevanta comentariilor lui va fi mult mai mare.
“Influencing people through an outsider voice will be more difficult than ever.”
Da. Aceste actiuni nu dispar. Ele insa devin mai greu de implementat pentru ca oamenii incep sa caute din ce in ce mai mult relevanta.
De aceea un influencer, indiferent de volumul de followeri pe care-i are pe Twitter, pe blog, pe orice altceva, va fi mai putin important decat relevanta pe care o va avea pentru acei oameni.
Deci, daca eu vreau sa fac o campanie si sa folosesc bloggeri endorseri pentru a face asta, va trebui sa ma uit la ce scrie bloggerul respectiv, ce este obisnuita audienta bloggerului respectiv sa primeasca si sa consume si de ce-l urmaresc oamenii pe bloggerul respectiv si sa-i dau acelui blogger un content care sa fie relevant pentru audienta lui.
Despre asta era vorba in pasajul respectiv.”
Comentezi?
14 comentarii Adaugă comentariu
Din experienta mea, inca de la inceput au existat doua abordari: implicarea blogurilor si cititorilor lor in actiuni interesante, si simple articole despre un produs sau altul, in care talentul bloggerului s-a regasit in proportii variabile.
Noi n-am facut niciodata „un statement post sec si simplu”, pentru ca inca de la inceput nu am crezut in efectul lor, insa vorbim de 2007-2008 nu de 2011. Cititorii de bloguri sunt in general mai inteligenti decat ai celorlalte canale online si cred ca i-am jigni daca am crede ca nu au stiut de la inceput care sunt articole sponsorizate sau nu. Mai ales ca noi obisnuim sa precizam asta, insa ca o forma de respect, nu pentru ca altfel nu s-ar prinde.
Este aceeasi lipsa de nuantare ca si in exemplul dat de Alex cu bannerele: la fel cum piata de publicitate pe bloguri este mult mai mult decat fenomenul ocazional de care vorbeste el, si publicitatea online de tip display inseamna mai mult decat click si rata de click.
Nu asta era singura tendinta despre bloguri care putea fi extrasa intr-un raport despre piata…asta e cel mult o o tendinta marginala, publicitatea pe bloguri e altceva decat ce a definit Hyper in raportul asta.
Imi place asta „Cititorii de bloguri sunt in general mai inteligenti decat ai celorlalte canale online” 🙂
„Asa s-a intamplat si cu bannerele … . Prima data cand au aparut in urma cu 2-3 ani, acestea aveau niste rate de click de 2-3-4%.”
Oare in ce tara a lumii a treia au aparut bannerele acum 2-3 ani? In .ro au aparut mult mai devreme.
„Prima oara cand oamenii citeau un articol postat pe un blog, nu faceau diferenta intre un paid post si reactionau in consecinta, adica intr-un mod eficient.”
Adica early adopters (din ambele perspective: bloggeri si cititori de bloguri) erau mai fraieri si nu puteau distinge continutul platit de cel gratuit?
Cred c-ar trebui revizuite un pic declaratiile pentru ca lasa loc de multe interpretari.
Bună ziua,
Dacă îmi permiţi, Victor, dpdv comunicare, studiul a fost lansat cumva deficitar şi se vede din simplul fapt că explicaţiile şi contextualizarea vin ca reacţie la critici vehemente, în loc să fi reprezentat argumentaţia preventivă iniţială.
Ăsta e ‘risk assesement’ şi de obicei previne emitentul că ceea ce va spune riscă să fie denaturat dacă nu face sau dacă face nu ştiu ce.
Am citit ceea ce a fost preluat peste tot şi sincer m-am mirat. Am citit la tine povestea completă şi acum are sens.
Ceea ce mă face să comentez cu amărăciune că Alex „şi-a luat-o” degeaba, pe mâna celor ce ar fi trebuit să aibă grijă ca demersul lui să nu fie deformat.
E aceeaşi poveste clasică de pi-ar fail: ce oferă un restaurant – un steak suculent şi delicios, sau o buca’ de vacă moartă şi apoi friptă?
În cazul lui Alex, ca să continui parabola, bucătarul îşi ştie meseria, dar chelnerul mai are de învăţat.
Mulţumesc pentru atenţie.
„De aceea un influencer, indiferent de volumul de followeri pe care-i are pe Twitter, pe blog, pe orice altceva, va fi mai putin important decat relevanta pe care o va avea pentru acei oameni.”
asta este perfect valabil si acum
dar inca sunt Marketing Manageri la clienti care cred ca numarul de unici sau followers este relevant, in timp ce aceia care stiu ce isneamna Social Media au inteles de mult ca relevanta consta in comunitate si in interactiunea unei comunitati (din jurul unui blog, al unui cont de twitter etc)
😉
Victor, felicitari pentru rapiditatea cu care te-ai miscat, mi-ai suflat un articol bun. 🙂
Si noua ne pare rau ca nu ne-a invitat n9imeni la lansare, probabil s-a facut strict secret…
E firesc ca Manafu sau Ionut sa sustina contrariul, na, (si) din asta traiesc. Cumva si Zoso e normal sa protesteze, pe blogul lui se gasesc destul de multe posturi platite.
Din pacate, a nega evidenta nu rezolva problema. Asa cum am mai comentat si pe Facebook, eu insumi am renuntat sa mai citesc unele bloguri pe care le citeam zilnic pentru ca au devenit 100% reclama din care 90% mascata prost.
Nici oamenii de marketing din companii nu-s atat de batuti in cap incat sa nu observe.
P.S. aia cu „Cititorii de bloguri sunt in general mai inteligenti decat ai celorlalte canale online” mi se pare o gogomanie imensa.
Cred ca afirmatia „Paid blogging and tweeting will slowly seize to exist.”, este discutabila. Oamenii doresc sa afle parerile celorlalti privind subiectele care ii intereseaza, indiferent cum ajunge la ei mesajul.
Ca exemplu, un potential client interesat sa-si cumpere o masina diferita de ce a condus anterior va lectura toate informatiile si parerile disponibile pentru a explora optiunile disponibile pe piata, iar dupa ce a ales si a cumparat-o va cauta toate articolele noi si informatiile disponibile pentru a-si justifica alegerea.
Indiferent ca acele mesaje sunt platite sau scrise gratuit, ca sunt scrise de un blogger cunoscut sau de unul cu mai putina notorietate, diferenta este facuta de calitatea articolului. Conteaza cat de bine documentat si echilibrat este respectivul material.
Intrebarile pe care si le pot pune (nu sunt ale mele, sunt de pe net), ambele tabere, cei pro si cei contra sau cei sceptici si prozelitii, sunt, pozitionandu-ne de partea celalalta, a consumatorilor: 1) Cat poate trai publicul conectat online si cat isi permite sa fie distrat? 2) Daca publicul este asaltat cu atat online, cum va filtra el continutul, pentru ca o va face ? 3) Cata social media va mai putea inghiti publicul ? ……
eu traiesc din evenimente. in social media cred ca mai mult am dat decat am luat!
Ori eu sunt batut in cap ori. „Cred ca afirmatia “Paid blogging and tweeting will slowly seize to exist.”, este discutabila. Oamenii doresc sa afle parerile celorlalti privind subiectele care ii intereseaza, indiferent cum ajunge la ei mesajul”.
N-am inteles. Cum indiferent cum ajunge?! Pai ajunge fiind platit sa ti se spuna altceva. De obicei ceva, hai sa zicem cosmetizat. Are you kidding me? Indiferent cum ajunge? Adica eu iti spun ca sunt fan Internet Exploder 9 desi am Mac si nu l-am folosit in viata mea. Ma crezi, doar fiindca sunt Influencerulpeste.ro?! Pentru ca asta se intampla.
Ok, atunci am gresit eu. La noi o sa mearga inca 2-3 ani cu paid blogging… fiindca iata, inca se consuma. Indiferent ce ti se spune.
Vali, la rapiditatea cu care se destructureaza presa tiparita in Romania (e foarte, foarte trist, pentru ca amandoi ne-am rupt oasele ani in sir pe la ziare), paid bloggingul cred ca va inflori multi ani de acum incolo (plus oarece doza de maturizare). Mai discutam din toamna, o sa vezi 🙂
@Vali – te invit anul acesta sa participi la SuperBlog, a patra editie, fiindca am vazut ca ai un blog, respectiv businesscover.ro, iar cu aceasta ocazie te vei putea convinge ca se poate scrie si despre un lucru pe care poate nu l-ai folosit niciodata si vei avea toata atentia multor decidenti de marketing din super companii care activeaza in Romania. Castigatorii editiilor anterioare (arenait.net, moneywatch.ro si obisnuit.eu) iti pot confirma ca este nevoie de multa imaginatie, hotarare si un pic de tact. Beneficiile sunt pe masura implicarii. Esti pregatit pentru o astfel de provocare? PS. Vei avea ocazia sa le demonstrezi furnizorilor tai de la Hostway ca esti un client foarte creativ si bine informat.
@Albert Tactul e tot ce-mi lipseste. Asa ca vin. ca sa vedem cum as pitea sa scriu despre ceva despre care n-am habar. M-ai convins.