Închide

Ce vrei să cauți?

Concluzii la De ce nu are succes video online in Romania

Postul de acum cateva zile a generat destule comentarii si a avut in ziua publicarii cele mai multe retweet-uri din blogosfera. Pe aceasta discutie, Catalin Tenita a anuntat o noua aplicatie de ierarhizare a clipurilor video iar Razvan Baciu a publicat pentru prima oara cateva date despre comunitatea UGC stransa in jurul Trafictube.ro.
Cateva idei culese din comentarii:

Trebuie sa ai aceeasi grija fata de indexarea unui videoclip ca si fata de orice alt content. Taguri, titlu, linkuri catre el samd. Majoritatea vizualizarilor vor fi facute din cautarile de pe youtube/vimeo sau unde l-ai pus, nu din blog – este de parere Zvoner.

Merg bine clipurile de divertisment pentru publicul foarte tanar (pana in 25 de ani). Nu merg bine chestiile mai de nisa – spune Catalin Tenita.
Tot Catalin Tenita anunta la comentarii si aparitia unui nou serviciu Zelist, adica „un top al videourilor linkate din bloguri si din twitterele romanilor”

De ce nu au succes? Pentru ca bloggeri fac continut video care pute a reclama. Cititorii sunt satuli. Ei vor Valoare pentru vietile lor, nu inca un review, inca o prezentare de produs – crede Adrian Soare.

Sunet bun (esential); imagine HD (preferabil in anumite cazuri); buna dispozitie (vezi tutorialele lui Codin de la CreativeMonkeyz); fluenta (script deja facut, daca nu ai talentul de a vorbi fluent);  regularitate in oferirea de continut (daca urci un clip din cand in vara-asteapta, nu ai nicio sansa); lumina buna – ar fi reteta de succes in viziunea lui Cristian Pascu.

Păstrând proporțiile între State și România, și ’la ei’ tot videoclipurile muzicale sunt cele mai vizionate (la noi Paraziții, Guess Who sau hiturile de club adună milioane de vizionări fiecare) plus secvențe din emisiuni TV sau seriale de succes (la noi știri ProTV/Realitatea sau Mircea Badea), pe lângă mai scapă și excepții (Robotzi) – constata Florin Grozea.

Video e la fel ca si continutul scris. Daca pe scris e nevoie sa “engage the reader”, pe video e la fel. Un blog cu un articol pe luna nu aduce valuri de vizite. Un blog cu continut de calitate proasta, iar, nu aduce vizite. Un blog fara oleaca de SEO se va zbate sa creasca numarul de vizitatori. De ce ar sta lucrurile altfel in materie de video? – se intreaba Anca, unul dintre cei mai buni comentatori ai respectivului post.

Razvan Baciu, stimulat de subiect, face pentru prima data publice datele despre comunitatea de producatori de continut din spatele trafictube.ro:   „Am reușit într-un an și patru luni să formez o comunitate de 197 de autori care produc conținut video. Avem până acum aproximativ 3.450 de filme generate de utilizatori (UGC).” Cititi postul, este interesant.

Cred ca in spatele tuturor filozofiilor si incercarilor de masurare este o cauza simpla, calitatea videourilor produse. Cand spun “calitate” ma refer la una sau mai multe dintre optiunile: subiect tare (non advertising), productie exceptionala (scumpa rau), autenticitate (cu vana).
Toata lumea cauta sa produca video-ul viral perfect, insa, atunci cand sunt bagati bani multi, apare imediat si lipsa creativitatii sau filmarea si/sau montajul mediocru, sub pretextul unei realizari elaborate. Suntem la inceput, video-ul va avea succes cand vom fi mai relaxati si mai putin “sofisticati” – transeaza subiectul Viorel.

In fine, Piticu, pe care il necajesc ori de cate ori am ocazia cu Realitatea.net de care raspunde, vine cu un raspuns video:

Articole populare Ultima luna

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. Vorbim de costuri daca se vrea calitate. Asta e adevarat, dar spre exemplu un vlog nu cere cine stie ce camera sau editare.

  2. trebuie sa ai o rezistenta supraumana sa poti urmari un clip facut de piticu

  3. +1

Adaugă comentariu