Twitter a devenit un canal important pentru breaking news (sa ne aducem aminte ca stirea despre uciderea lui Ben Laden a aparut mai intai pe aceasta retea sociala, pentru ca mai apoi editorii marilor ziare americane sa alerge innebuniti dupa confirmare).

Stirea de astazi ati aflat-o probabil: cei 33.000 de urmatori ai contului Twitter al FoxNews (@foxnewspolitics) au aflat ca presedintele Barack Obama a fost ucis intr-un atentat in Iowa. „Stirea” s-a raspandit rapid pe retelele sociale, in special prin retweet-uri.

Fox News Politics

Producatorul roman de solutii de securitate BitDefender vine cu o analiza a evenimentului  si cu un avertisment:

Exista informatii ca stirea a fost publicata de catre un grup de hackeri – “Scriptkiddies”, care au preluat controlul asupra contului Twitter Fox News Politics si au postat cinci mesaje alarmante despre presupusa moarte a presedintelui  Obama.

Mesajul trimis de grupul de hackeri a fost atent creat. Acesta contine numele de utilizator @BarackObama ceea ce l-a facut vizibil nu numai urmaritorilor contului FoxNews Politics, dar si celor care il urmaresc pe presedinte pe Twitter. Mai mult, folosirea hashtag-ului #obamadead, combinat cu un numar incredibil de mare de retweet-uri a transformat presupusa moarte a presedintelui intr-un fenomen viral in Statele Unite.

La momentul scrierii acestui material, hashtag-ul a fost folosit in mai mult de 1000 de mesaje Twitter ce promovau o varietate de produse vandute prin afiliati. Mesajul de mai jos foloseste link-uri scurte pentru a directiona utilizatorii catre un site fals care incearca sa vanda produse anti-acnee.

Twitter fake site

Atacul a fost planuit cu atentie. 4 Iulie este zi libera pentru majoritatea americanilor, care sunt acasa si pot naviga liber pe internet. Intr-o astfel de zi mult mai multi utilizatori sunt expusi atacurilor informatice decat intr-o zi normala, cand oamenii sunt la serviciu, unde pot avea restrictii de folosire a Internetului.

“Se pare ca grupul de hackeri ScriptKiddiez nu este afiliat cu grupul Anonymous, desi acestia sustin ca au sprijinit Anonymous in actiunile lor. Dupa propriile declaratii, ScriptKiddiez au luat parte la csteva incidente de securitate precum atacul asupra HB Gary, dar aceste afirmatii nu sunt confirmate de alte surse. Probabil ca noul grup a exagerat cu privire la implicarea lor in operatiunile celor de la Anonymous si au reusit sa preia controlul asupra contului FoxNews Politics prin exploatarea unei parole slabe” a declarat Catalin Cosoi, Head of Online Threats Lab, BitDefender

Pentru a va proteja, BitDefender recomanda sa nu dati click pe niciun link care promite mai multe informatii despre acest subiect.
Avand in vedere ca aceasta stire este falsa, orice video, sau orice alt material pe aceasta tema va poate redirectiona site-uri malitioase sau catre magazine online false care incearca sa vanda diverse produse.

3 Comments

  1. Nu-nteleg „magazine online false care încearcă să vândă diverse produse”. Adica sunt false si nu incearca sa vanda sau sunt magazine online si incearca sa vanda. Tertium not datur, zic eu…

  2. George, ai dreptate 🙂
    Dar parca era Tertium non datur, si nu Tertium not datur…

  3. Typo. Sorry. Probabil ca e de la faptul ca scriu mai des in engleza decat in latina. 😀

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close