Închide

Ce vrei să cauți?

Beauty of the Web si Internet Explorer 9

wizardbuttonNu stiu daca ati intrat pe site-ul The Killers sau daca ati incercat sa regizati un videoclip cu Bon Jovi. Eu, da.
Vorbim despre asta nitel mai incolo. Sa incepem cu o chestie personala.

Folosesc un laptop cu performante medii, vechi de un an si ceva.
Nu imi dau seama daca aceasta este cauza, dar in ultima vreme Firefox s-a blocat din ce in ce mai des, chiar si daca aveam doar trei taburi deschise. Nervi multi, timp pierdut.

Asa ca am identificat prin computer Internet Explorer, l-am actualizat la versiunea 9 si incerc sa inteleg acum care sunt punctele tari si cele slabe.
Deocamdata, primul semn bun este ca am un browser care nu se mai blocheaza.

Am trecut pe la biroul amicului Tudor Galos (la Microsoft au o cafea foarte buna, nu stiu marca, dar e exceptionala) si am vorbit intr-o dimineata despre Internet Explorer 9.

Pana acum se spunea despre Internet Explorer ca este invechit, ca nu mai e cool, dar odata cu versiunea 9 a intrat intr-o noua liga care anunta generatia noua de browsere viitoare – spune Tudor.
Pe scurt, Internet Explorer 9 este foarte rapid, sigur, compatibil cu noile tehnologii web, mai ales HTML5.

Sa ne reamintim doar doua dintre caracteristicile noi:

Interfata simplificata

Daca la versiunile anterioare existau foarte multe toolbar-uri, statusbar-uri, meniuri, Internet Explorer 9 le-a eliminat pe toate.
Filosofia din spatele acestei decizii: am comparat utilizarea unui browser cu experienta de a merge la teatru. Te duci sa vezi piesa, nu mergi sa vezi cladirea teatrului sau cum au venit imbracati ceilalti.
Rolul teatrului ca spatiu este sa asigure lumini bune, sonorizare buna, astfel incat sa te concentrezi pe piesa iar aceasta sa aiba conditiile necesare pentru a fi jucata exact asa cum a vrut regizorul.
Similar, in IE 9 vrem ca site-ul – oricare ar fi el – sa fie vazut la calitatea pe care publisherul a dorit-o.

Cautarea

Bara de adrese a devenit si bara de cautare. Se poate seta orice optiune de search (Bing, Google, Twitter), iar motorul de cautare iti da si sugestii.
Cand deschizi un tab nou, iti apar pictogramele cu site-urile pe care le-ai vizitat cel mai des.

bara de cautare MS

Site-uri amazing in HTML5
Dezvoltatorii Internet Explorer 9 au dorit sa permita publisherilor sa creeze noi tipuri de site-uri, posibile datorita tehnologiei HTML 5 care duce grafica web spre performante cu totul iesite din comun.
Iar Microsoft a inceput sa colaboreze cu diversi publisheri in acest sens.

Exemple:

The Killers este unul dintre cele mai cunoscute ca realizate in HTML5.
Navighezi la 360 de grade, cumperi muzica, vezi clipuri din concert. Vezi lista de clipuri sub forma de stele pe cer. Este necesara o conexiune decenta pentru a functiona fara probleme.

TheKillers

Tron of Legacy – Conceput de Microsoft impreuna cu studiourile Disney. Pe tableta se poate naviga cu touch, pe computer, din taste sau mouse.
Benzile desenate sar in la un alt nivel, cel multimedia.

Tron Legacy

Bon Jovi Your Director’s Cut
Montezi dupa cum iti place un clip cu Bon Jovi. Ai secvente inregistrate de diverse camere, alegi cu drag & drop unghiurile de filmare. Adaugi efecte si publici online clipul, de exemplu pe Facebook.

bon jovi

O multime de exemple despre cum vor arata si ce functionalitati vor avea site-urile viitorului gasiti aici.
Este o colectie cu adevarat frumoasa.

Un exemplu local: Antena3.ro in HTML5
Poti sa iti personalizezi mix-ul de stiri foarte simplu, selectand sau deselectand tematicile (de exemplu, pot sa alegi Sport+Politica+Economie).

Alte functii Internet Explorer 9:

Pin Site
In Windows 7, aproximativ 87% dintre utilizatori lanseaza aplicatiile din taskbar.
Daca tu, ca publisher,  reusesti sa convingi utilizatorii sa iti puna site-ul in taskbar, prin optiunea „pin this site”, vei vedea rezultate interesante in trafic.

Fixarea unui site in taskbar este simpla: click pe faviconul site-ului, pe care il aduci apoi prin glisare in taskbar.
Daca vrei sa il elimini de aici, e la fel de simplu: click dreapta si selectare ”unpin this program from taskbar”.

Pin site

Mai mult, in Internet Explorer 9, publisherii pot sa creeze anumite optiuni ale Pin Site. 
De exemplu, cazul cinemagia.ro.
Odata ce ai fixat site-ul jos in bara de activitati, dai click dreapta si iti apare un jump list cu ultimele articole publicate. Este un feed RSS, la care ai acces instant, fara sa mai deschizi browserul.

Amazon a dus personalizarea mult mai departe: odata fixat portalul in taskbar, clickul dreapta pe icon iti deschide, intr-o lista, sectiunile magazinului pe care poti sa le ordonezi si selectezi dupa cum doresti.
Nu mai trebuie sa bantui prin tot magazinul, deschizi doar ce te intereseaza.

Este foarte simplu si cere putin timp sa iti configurezi site-ul pentru a fi fixat in bara de activitati.
Gasiti toate indicatiile, pas cu pas, in varianta in limba romana a BuildmyPinnedSite, de la crearea unei sigle a site-ului, a unei liste de continut si pana la promovare.
Daca utilizatorii fixeaza site-ul, ei il viziteaza mai des, petrec mai mult timp si intra in mai multe pagini. De unde, un trafic mai mare.
Pe BuildmyPinnedSite gasiti niste statistici interesante de eficienta inainte si dupa integrarea solutiei si o galerie cu exemple.

Adaugă comentariu