Este ora 01 din noapte aici si ma dor ingrozitor picioarele.
Astazi a fost prima zi de Consumer Electronic Show (CES) si am iesit spre seara din pavilioanele marilor producatori de electronice transpirat, calcat pe picioare, cu hainele alandala. Sfarsit!
Cam la toate standurile gigantilor IT a fost in primele ore o imbulzeala de nedescris. Greu sa vezi ceva. De dimineata, o distanta de cativa kilometri intre hotel si locul de desfasurare a CES a fost parcursa, cu taxiul, in 40 de minute, din cauza traficului infernal.
CES 2012 (800x600)
Au sosit peste 140.000 de oameni la CES 2012. Industria electronicelor de consum, alaturi de energie si productia de alimente, duduie si in timp de criza.
S-ar putea spune ca nebunia cu care a inceput CES e un semn bun pentru acesta.
Si totusi…

Intre zecile de invitatii legate de CES sosite pe mail am dat in seara asta peste una care a trecut neobservata. Mi-a parut rau ca nu am onorat-o: oficiali ai IFA Berlin, targul rival CES, organizat de germani (a se citi europeni), a oferit o receptie pentru ziaristii/bloggerii/analistii acreditati la CES, in foarte luxosul hotel Wynn. Suna asa:

IFA media reception at CES 2012: "What comes next in consumer electronics and home appliances – after January?"
A special event for journalists, bloggers and analysts who attend ShowStoppers. Discover IFA, the world’s largest tradeshow for consumer electronics and home appliances. Point your calendar at this “can’t miss” event for innovation, business, industry, press and product introductions. With sneak preview presentations and brief comments.

Cateva ore mai tarziu, IFA a emis si un comunicat care citeaza GfK, conform caruia Europa ramane si in 2012 „cee mai mare piata de electronice de consum din lume”.
IFA a venit asadar sa faca PR chiar barlogul CES, rivalul sau numarul unu.
Daca pana de curand CES se declara „cel mai mare targ de electronice de consum din lume”, de anul trecut IFA isi revendica acest titlu.

Cred ca germanii au simtit ca vantul incepe sa nu mai fie favorabil CES.
In primul rand, o parte dintre marile companii hi-tech americane – Google, Apple, Facebook – prefera sa isi organizeze evenimentele in orasele in care isi au sediul central, numai cand au ceva substantial de comunicat publicului, si nu vin deloc la IFA.
Microsoft, unul dintre cei mai mari sprijinitori ai CES, se pare ca nu isi va mai trimite la anul seful sa tina traditionalul keynote speech.
Un oficial Toshiba spunea astazi la conferinta de presa: „Imi pare rau, dar pentru noi nu Statele Unite sunt a doua cea mai importanta piata dupa Japonia, ci Germania”.

E riscant sa faci predictii despre viitorul CES.
Insa, la un moment dat, marii producatori vor simti nevoia sa aleaga. Vremurile in care banii de promovare pareau fara sfarsit au cam trecut, chiar daca vorbim de o industrie care incaseaza anual, in lume, 1000 de miliarde de dolari. Un singur exemplu: unele standuri pe care le-am vazut anul trecut la CES Las Vegas, le-am vazut si in septembrie la IFA Berlin. Si invers: sunt standuri pe care le-am vazut in toamna la Berlin si care au fost transportate si montate identic la CES 2012.

Insa lucrul cel mai important mi se pare mai buna organizare a nemtilor de la IFA. La Berlin, nu te calci pe picioare, ai loc sa respiri, sa te uiti in voie la noile produse. Ceea ce nu (mai) e cazul la CES.
Daca gresesc, spuneti-mi!   

 

7 Comments

 1. Spune-ne daca se poate cumpara ceva de la CES, eventual vino cu niste review-uri la ce ai butonat pe acolo.. pe mine m-ar interesa de exemplu Sony Walkman Z 🙂

 2. Din cate stiu CES are cu aproximativ 1000 de expozanti mai multi decat IFA chiar daca este in scadere asa ca nu mi se pare ca viitorul CES este riscant de prevazut.
  Bugetele sunt sigur in declin dar SUA nu are deocamdata alternativa la CES si nu cred ca marile corporatii vor face economie prin a rata CES-ul.

  Oficialul Toshiba a facut afirmatia in conditiile in care vanzarile din toata Europa reprezinta 2/3 din cele din SUA.

 3. De la CES se pot cumpara hotdogs 🙂
  Electronice, nu.

 4. Victor, nu ai pierdut nimic. A fost doar un conferinta in care s-au laudat cum au crescut ei, bla bla.

  Am fost acolo inainte de Showstoppers.

  Oricum, IFA e infim mai mica si mai putin importanta decat CES-ul sau MWC. IN general nu prea se anunta noutati, ci produse care au fost deja vazute in prealabil, pentru ca re loc prea tarziu in an. fiind in septembrie, sunt doar 2-3 luni pana la perioada sarbatorilor, deci produsele alea trebuie sa fie destul de finale, pentru a le avea pe raft rapid.

  Gresesc?

 5. O sa discutam pe tema asta: )
  Multe dintre produsele de la CES au fost lansate mai intai la IFA. Evident, nu toate, dar multe.
  Daca faci un sondaj vei vedea:)
  Tie ti s-a parut ca au fost multe noutati substantiale?
  Intreb, poate am eu o perceptie gresita…

 6. in sfera mea de interes, tablete si laptopuri ultraportabile, au fost noutati: tegra 3, medfield, windows 8 pe tegra, diverse ultrabook-uri si tablete in premiera sau in stadiu mai avansat. pe laptop-uri in general samsung s-au miscat foarte bine, dar e drept ca dell, hp, acer au lipsit iar altii precum lenovo sau asus au doar private booths care nu sunt accesibile prea usor, dar in care au multe jucarele noi.

  overall, pe segmentul meu repet, au fost mai multe noutati decat anul trecut la MWC sau la IFA.

  in alte domenii, nu prea ma pot pronunta. telefoanele au fost slab reprezentate, pe tv-uri vad ca a fost mare nebunie dar nu stiu daca ce au anuntat e mare noutate, poate exceptand OLED-urile si adoptia masiva de Google TV de cam toata lumea

 7. […] Kapra a fost la CES, la Las Vegas, de unde s-a intors cu articole despre gadgeturi de ultima generatie. Numai ca nu a […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close