vie vinOdata am distrus o vie. 
Eram in liceu si intr-o primavara rece si urata am fost dusi undeva pe la Valea Calugureasca la „practica agricola”, o idee a lui Ceausescu de „educare a tinerei generatii prin munca”. Ne-am suit in niste autobuze rablagite, ne-au cazat in cladiri care aduceau deopotriva a cazarma si lagar de concentrare, folosite ca dormitoare pentru zilieri la vremea culesului.

Un inginer burtos, primitiv, cu nasul rosu, dar bonom, ne-a dat cate un briceag si ne-a aratat cum sa taiem varfurile lujerilor de vita tanara, neintrata pe rod. Cum ne simteam ca niste sclavi, ne-am facut ca nu am priceput si dupa ce a plecat la treburile lui, am taiat vartos, de la radacina, masacrand cateva randuri de vie. A doua zi, ne-a trimis acasa si nu ne-a mai chemat niciodata.
Vinul bun nu se face cu sclavi.

Cateva decenii mai tarziu:

Ioana Micu, ardeleanca meseriasa in vinuri, ii intampina pe oaspeti cu cate un pahar de vin rose, racit cat trebuie, in care plutea cate o zmeura prospata. S-a potrivit perfect, acolo la etajul 13 al unei cladiri din Pipera.
(Ioana a fost gazda oenologica a bloggerilor bucuresteni de fiecare data cand acestia au ajuns in Ardeal si cu rabdare a incercat sa-i corupa de la berea obisnuita la subtilitatile vinului.)

Ioana Micu

O jumatate de ora mai tarziu, limbile invitatilor se dezlegasera.

Oenologul austriacul Willi Opitz ciocneste delicat doua pahare de cristal si ordona:
„Ladies and gentlemen, quiet please!”
Cu tinuta lui habsburgica, cere un pic de respect de la audienta. E clipa pe care a pregatit-o indelung in ultimii doi ani: lansarea  creatiei sale – vinurile Liliac de Translylvania, cu care se va stradui sa cucereasca Romania si lumea.

Willi Opitz

Podgoria care produce Liliac este o investie austriaca (amb Holding), iar viile se afla la Batos si Vermes Lechinta, zona viticola de traditie in Transilvania.
amb Holding a investit pana acum in viticultura 3 milioane de euro si va mai cheltui inca 2 milioane. Spre 2016, va scoate pe piata 350.000 de sticle de Liliac, din care 40% va merge la export.
Vinurile Liliac (Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc Private Selection, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Merlot Private Selection, Rosé si Nectar de Transylvania) se vor gasi in restaurante si magazine de lux, fiind un brand premium.
As fi un pic impostor daca as incerca sa le fac o cronica. Sunt destui altii, infinit mai priceputi. Zic doar ca au personalitatea lor si ca s-ar putea sa nu dezamageasca.
PS: Sloganul imprimat pe eticheta este cu adevarat inspirat: „Transylvania has never tasted more alive” Zâmbet

4 Comments

  1. Felicitari celor ce investesc in Romania si mai ales in ce are mai de pret tara asta Vita de vie!

  2. […] invit și la tovarășul Victor, cu care am avut onoarea să ciocnesc un pahar de vin […]

  3. […] intalnit acolo si au scris despre eveniment si Chinezu dar si Victor Kapra. Recommend on Facebook Tweet about […]

  4. […] data cu el, am descoperit-o pe Ioana Micu dar si pasiunea pentru oenologie a unor domni respectabili din online (nu dau nume, pentru ca sunt o […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close