Închide

Ce vrei să cauți?

Constantin Chiriac: Salut tot ce inseamna blog, Facebook, online

bg-fits-crizeBantuiam prin Grecia in vacanta si ne-am oprit sa mancam intr-un orasel.
Conform obiceiului locului, patronul restaurantului ne-a intrebat de unde suntem. „Aha, din Romania. Am fost si eu la Sibiu, cand cu capitala europeana a Europei”.
M-am relaxat, era una dintre putinele ocazii cand auzeam, sincer, ceva bun despre tara mea.

Sibiul continua sa fie o capitala culturala a lumii. De 19 ani, in fiecare vara are loc aici Festivalul International de Teatru (FITS). In timp, a devenit al treilea mare festival de gen din lume.

Si este privit cu mult respect; ieri la conferinta de presa, nu mai putin de cinci ambasadori la Bucuresti (al Japoniei, al Belgiei, al Mexicului, al Poloniei, al Delegatiei Valonia-Bruxelles) dar si sefi ai unor institute culturale straine au venit sa-l sprijine public pe initiatorul si directorul Festivalului, Constantin Chiriac.

Chiriac (foto) este unul dintre oamenii care misca lucrurile in tara asta. Energic, convingator, a transformat un prafuit (la vremea anilor 90) teatru de provincie (Radu Stanca din Sibiu) intr-unul european, elogiat de presa internationala (Un reportaj BBC, aici).

Constantin Chiriac

Cand a pornit Festivalul, au participat doar doua tari – Republica Moldova si Romania. In 2012, vin artisti din peste 70 de tari!

(Ma scuzati daca alunec in zona politica, dar in timp ce ambasadorii laudau festivalul, reprezentanta Ministerului Culturii din Romania se facuse mica intr-un colt.
Si avea si de ce: chiar daca Androulla Vassiliou, comisarul european pentru cultura, a declarat public ca Festivalul este „unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa”, guvernele Boc si Ungureanu l-au ignorat cu desavarsire in acest an, nealocandu-i nici macar un leu.
Sa vedem daca noul guvern – exista ceva sperante – va intelege ca un astfel de festival este cu mult mai eficient in promovarea Romaniei decat celebra frunza care a inghitit sute de mii de euro cu rezultate zero.)

FITS 2012 va gazdui, intre 25 mai si 3 iunie, 350 de spectacole, ateliere teatrale, expozitii, lansari de carte etc, desfasurate in 60 de spatii de joc. Numarul zilnic al spectatorilor va trece de 60.000.

Printre momentele FITS 2012:
Celebrul regizor german Peter Stein vine la Sibiu cu Faust Fantasia
Teatrul National din Bruxelles joaca Tipete mute
Coreenii de la Sadari Movement Laboratory prezinta Woyzeck
Miriana Karanovic – actrita care a jucat in cinci filme ale lui Kusturita va sustine doua spectacole
Divna Ljubojevic invita la doua concerte extraordinare in catedrala ortodoxa din Sibiu
Italienii vor avea 13 spectacole, iar trupele din Franta, zece
Teatrul Maxim Gorki din Berlin vine cu Printul Friedrich von Homburg

Sunt enorm de multe evenimente, pe strazi, in cetatile din jurul Sibiului, in bisericile din oras, in salile de spectacole.

Ma voi afla si eu vreme de trei zile la Sibiu ca invitat al Festivalului.
Titlul acestui post reproduce declaratia directorului Constantin Chiriac facuta la conferinta de presa. Un Festival care are drept ingredient principal experimentul in exprimare/comunicare a avut buna idee ca de la editia de anul trecut sa creasca o comunitate in Social Media, cu rezultate interesante.

Ce mai imi place la FITS 2012: costul biletelor de intrare este adaptat vremurilor.  Cele mai scumpe sunt sub 10 euro (40 de lei), iar studentii platesc doar 5 lei la unele spectacole. Insa majoritatea spectacolelor au intrarea gratuita.

Pentru detalii, intrati pe site-ul festivalului, pe contul de Facebook sau pe cel de Twitter.

Adaugă comentariu