Închide

Ce vrei să cauți?

Studiu de caz pentru ministrul Educatiei: Cum ii poti controla pe elevi cu o tableta Samsung

Poate nu ar fi rau ca ministrul Educatiei (habar nu am cum il cheama pe noul titular 🙂 sa faca o vizita la Colegiul de informatica Tudor Vianu din Bucuresti.
Sa vada la fata locului cum poti sa scazi absenteismul scolar cu 50%, de pilda.
Am fost astazi acolo, la invitatia Samsung, asa intr-o doara (ma temeam ca e vreo banala campanie de CSR).
Ce am vazut insa m-a surprins.
La acest liceu, clasicul catalog s-a mutat pe Internet. Poate fi accesat de parinti si profesori de oriunde si oricand  pe computer, smartphone sau tableta.
Iar rezultatele sunt spectaculoase.

Catalog virtual pe tableta Samsung la Colegiul Tudor Vianu Bucuresti

Cum a inceput povestea:

Mai intai, comitetul de parinti s-a ingrijit (a strans bani) ca in liceu sa apara o retea wireless performanta.
Apoi, fiind vorba de un liceu de informatica, constructia unui soft care sa administreze situatia scolara a celor 1178 de elevi nu a fost chiar o problema.
Mai ramanea sa fie rezolvata problema echipamentelor mobile.
Directorul liceului, Severius Moldoveanu, a incercat cateva modele de tablete, dar singurele care s-au comportat decent au fost – spune dansul  – iPad si cele produse de Samsung.
Apple nu s-a arata interesat de proiect, in schimb Samsung, da.
Parintii stransesera bani pentru 16 tablete Samsung. Insa erau necesare inca vreo 25 de bucati. Acestea au venit ca sponsorizare de Samsung si au fost distribuite profesorilor care nu aveau laptopuri sau smartphone-uri.

Cum functioneaza
Simplu. Folosind tabletele, profesorii pot trece in catalogul electronic notele, absentele, motivarile de absente, intarzierile la ore, mentiuni si observatii despre comportamentul elevilor.
Parintii pot accesa contul copilului lor si sa vada in timp real situatia scolara.
(De exemplu, daca elevul a depus o scutire medicala „fabricata”.)

Un rezultat matematic
Numarul de absente a scazut cu aproape 50%, de la 12.200 de ore pe semestru, la 6.700 de ore pe semestru.

Tentative de spargere a sistemului
Fiind liceu de informatica, evident ca prima preocupare a pustilor a fost probabil sa patrunda in sistemul informatic.
„ Au fost doua tentative, dar printre alte masuri de securitate am mutat serverele intr-un data center in afara liceului ” – spune directorul Moldoveanu.
Si oricum exista si un back-up sub forma de catalog traditional.

Tableta folosita in proiectul de la Liceul Tudor Vianu este  Samsung Galaxy Tab 8.9 cu sistem de operare Android.

Articole populare Ultima luna

21 comentarii Adaugă comentariu

 1. bravo lor, mai ales că tableta Samsung mai are de ceva pentru a fi performantă: de un (profesor) utilizator cu un minim de experienţă! De aceea, mă tem că situaţia de la liceul de informatică e rarisimă…

 2. #2 Comentariu nou

  Serban: Tabletele au marele avantaj ca si un copil invata repede cum functioneaza

 3. De ce a fost nevoie de contributia parintilor? Fonduri nu se strang in scoala aceea? Daca e privata cineva trebuia sa se ocupe de reteaua wireless, daca e de stat, la fel.

  Insa, e mult mai comoda notarea si accesibila de parinti fara a fi nevoiti sa treaca pe la scoala.

 4. Foarte tare, învăţământul românesc mai are câţiva paşi de făcut însă ideea asta mi se pare super.

 5. Foarte tare… posibilitatile sunt nelimitate, trebuie doar sa fie puse in practica de cineva interesat. Nu poti astepta la nesfarsit ca Ministerul sau conducerea unui liceu sa afle despre wireless sau despre aplicatiile posibile in secolul nostru. Ei sunt prinsi in tot felul de lupte pentru existenta si nu-si mai permit sa fie creativi si curajosi. Intr-un fel sau altul trebuie sa fie pusi in fata faptului implinit in asa fel incat sa se simta parte a acestor proiecte si sa nu puna frana.

 6. Ok, dar de ce le trebuiau profesorilor tableta? Pot face notarile specifice in fiecare pauza de la computerele institutiei sau o data pe zi!

  In State acest lucru se face de ani buni de la un simplu PC. Ca parinte vezi toate informatiile: orar, note, absente, mesaje de la fiecare profesor printr-un rezumat general pe clasa + notite specifice pentru fiecare elev etc.

  Sistemul e foarte ok – adica implementarea catalogului electronic si aplicatia specifica destinata parintilor dar chestia cu tableta (cumparata din banii parintilor) mi se pare usor idioata.

 7. #7 Comentariu nou

  AHuiban: Cred ca si elevilor li se pare „idioata” ideea :))))

 8. Victor,

  citeste din nou ce am scris! Sistemul e ok, existenta tabletei este exagerata.

  Am luat contact cu sistemul in US cand copilul meu invata acolo si il consider extrem de util; aveam acces la toate informatiile posibile. Din doua in doua ore, contul online al copilului se updata cu informatii sumarizate raportate la activitatea scolara. Si asta se intampla fara sa trebuiasca ca parintii sa cumpere tablete profesorilor!! Asta e idiotenia.

  Legat de titlu, asta trebuie sa faca institutia de invatamant si parintii – sa „controleze” elevul? Nu sa il determine? Sa il stimuleze? Daca sistemul si profesorii cu tableta – catalog electronic nu reprezinta pentru copil decat o „lesa”, ce te faci cu elevul cand „scapa”?

 9. Studiu de caz: cum sa faci marketing a la Samsung – sa te pomeneasca printre dinti toti elevii. Deci, contractele guvernamentale sunt tinta, ca tinerii si asa isi iau iPad, nu? :))
  http://goo.gl/hhTMM

 10. #10 Comentariu nou

  Vali, daca traiai pe vremea Inchizitiei, ardeai o multime de nevinovati pe rug, doar pentru ca ti se parea tie ca vezi comploturi si marketing pentru Necuratu 🙂

 11. #11 Comentariu nou

  De acord cu stimulare/determinare versus control.
  Intrebare: cate computere exista in cancelarie pentru uzul profesorilor?

 12. 🙂 nu-i marketing pentru Necuratu’ ci mie mi se pare anti-marketing pentru Samsung insasi. Altfel nu-mi explic de ce ai vrea sa fii atat de un-cool pentru liceeni… „Cataloagele Samsung”…

 13. #13 Comentariu nou

  Vali, elevii au in cap doar iPad, simt eu 🙂

 14. pai aia ziceam si eu, ca Samsung vrea sa vanda profesorilor, ca elevii oricum isi iau iPad.
  Acu m-am prins unde bati cu inchizitia… 🙂 Am modificat. Nu-mi atragea atentia daca scria piticu.ro, sa stii. 🙂

 15. Oricum, Victor, vezi ca induci o idee falsa. Te asigur ca pe vremea Inchizitiei eu sfarseam prost pentru ca nu impartaseam parerea unanima ca Pamantul e plat.

 16. #16 Comentariu nou

  deci tabletele sunt cumparate sau sponsorizate de Samsung:)))

 17. #17 Comentariu nou

  Da, e foarte util Catalogul Scolar. Eu il folosesc deja.. dar din pacate nu se actualizeaza in timp util. In plus am constatat ca intr-o singura zi juniorul a luat 11 note la 11 materii :)))
  Mai trebuie un pic „lucrat” la organizarea si administrarea lui !

Adaugă comentariu